Kabakulak Hastalığı Neden Olur? Nasıl Bulaşır?

Kabakulak hastalığı, ilk etapta parotis bezlerinde şişlik ve iltihaba yol açar. Tükürük bezlerindeki bu şişlik çiğneme ve yutma esnasında ağrı, ateş gibi bazı şikayetlere neden olur. Kış ve bahar aylarında sık görülen kabakulak hastalığı, çocukluk döneminde görülmekle birlikte hastalığı geçirmeyen yetişkinlerde de görülebilir. Kabakulak hastalığı tükürük bezlerinde meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Şimdi, kabakulak hastalığı neden olur? Nasıl bulaşır? Gelin bu hastalığa dair merak edilen soruların cevaplarına daha yakından bakalım...

Herkes bulaşıcı hastalıklara yakalanabilir, ancak çocukların geçirdiği enfeksiyonların daha sancılı ve ağır bir süreci beraberinde getirdiği bilinen bir gerçektir. Kabakulak hastalığı günümüzde aşılama yöntemi ile büyük oranda etkisini kaybetse de kolayca bulaştığından çocuklarda ve genç erişkinlerde zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Peki, kabakulak hastalığı neden olur? Kabakulak hastalığı nasıl bulaşır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Kabakulak Hastalığı Nedir?

Kabakulak, kulakların yakınındaki parotis isimli büyük tükürün bezlerini etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Çocukluk döneminde sık görülen kabakulak hastalığı, kulağın altında meydana geldiğinden kabakulak adını almaktadır. Kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklara oranla bulaşıcılık oranı daha düşüktür. Özellikle aşı olmayan yetişkinler hastalığa yakalandığında daha fazla komplikasyon gelişebilmektedir. Bununla birlikte kabakulak çoğu zaman ciddi sorunlara neden olmamaktadır.

Kabakulak Neden Olur?

Hastalığa paramiksovirus ailesinden zarflı bir RNA virüsü neden olur. Teşhis konması zor olmayan kabakulak hastalığı, kulak çevresinde ve yüzde sebep olduğu şişme ile belirgin bir asimetriye neden olur. Hastaların dörtte birinden şişlik genellikle tek taraflıdır. Yutkunma güçlüğü, ağız kuruluğu, şişliğin olduğu yerde ağrı gibi çeşitli semptomlar çocuklarda ve yetişkinlerde benzer şekillerde görülür. Fakat bazı kişilerde hastalık şiddetli yaşanabileceği gibi bazı komplikasyonlara yol açabilir.

Kabakulak Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kabakulak virüsü üst solunum yolarında çoğalır ve kabakulağın bulaşmış olduğu bir kişinin solunum ve tükürük damlacıkları ile temas yolu ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Virüsü yayma riski, bir kişinin kabakulak olan kişiyle ne kadar uzun ve yakın temasta olmasına bağlıdır. Hasta kişilerin hapşırması, öksürmesi veya bir başkasını öpmesi esnasında virüsler damlacıklarla havada uçarlar. Ortamda bulunan diğer kişiler solunu yolu ile virüsü kapar. Böylelikle hastalık kişiler arasında bulaşmış olur. Kabakulak, bezin şişmesinden ortalama bir hafta öncesi ile 9 gün sonrasına kadar bulaşıcıdır. Özellikle okul, kreş ve park gibi kalabalık toplu yaşam alanlarında hastalık kolayca yayılım gösterir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Beta Virüsü Nedir? Beta Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Öksürük Neden Olur? Çocuklarda Öksürük Tedavisi…
Tüberküloz (Verem) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…
Boğmaca Virüsü Nedir? Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan