Jüri Üyeleri Rest Çekti! 'Kanun Hükmü' Belgeselinin Altın Portakal'dan Çıkarılmasına Tepki

Türkiye'nin en sıkı takip edilen yarışmalarından olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yaşanan bir olay gündeme damga vurdu. Belgesel kategorisine yer alan 'Kanun Hükmü' filminin, yapımdaki bir kişi hakkında yargı süreci olduğu iddiasıyla festivalden çıkarılması dikkat çekti. Onur Saylak ve festivalin birçok jüri üyesinden tepki de gecikmedi.

Yönetmenliğini Nejla Demirci'in üstlendiği ve ihraç edilen iki kamu çalışanının zorluklar karşısındaki mücadelesini konu alan "Kanun Hükmü" belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinden çıkarıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden el çektirilen Doktor Yasemin Demirci ile Öğretmen Engin Karataş isimli karakterlere odaklanan yapım kısa sürede gündem oldu.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yarışma seçkisinden çıkarıldığını açıkladı.

Boyacıoğlu açıklamasında 'Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘’Kanun Hükmü’’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir.' ifadelerine yer verdi.

Kanun Hükmü belgeselinin son anda seçkiden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen Nejla Demirci sosyal medya üzerinden açıklama yaptı:

'Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmış ve bu sebeple yargıya başvurmuştuk. Nihayetinde AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verildi.

Sinema faaliyetini topluma aktarmak için yola çıkmış bir festivalin 60’ıncı yılında doğru olmayan ve dahi doğru olsa bile kendisini ilgilendirmeyen bir yargı süreci işten ayrılma işleminin hukuka aykırılığıyla ilgilidir. Belgeselin konusu ise sivil direniş ve mücadele örneğidir. Mahkeme üzerinde belgesel filmin hiçbir baskı etkinliği yokken KHK ile öğretmeni işten çıkaran yönetimin fiili baskısı vardır. Filmin kaldırılma gerekçesi aldatmacadır, mahkemeyi etkileme potansiyeli mevcut iktidarda fazlasıyla vardır, filmler sadece toplumu bilgilendirme amaçlıdır.

Bu yaşanan hukuksuzluk, açık seçik sansürün muhatabı sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumudur. Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir. Bu yaşanan belgesel sinemaya bir darbedir. Bunun sorumlusu Antalya Altın Portakal Film Festivali’dir.'

Yapımdaki oyunculardan birinin yargı süreci içinde olduğu için seçkiden çıkarıldığı öne sürülen Kanun Hükmü belgeseline jüri üyelerinden büyük destek geldi.

Onur Saylak'ın da yer aldığı 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılan Kanun Hükmü belgeselinin arkasında durdu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Saylak, şu ifadeleri kullandı 👇

''Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz.''

Onur Saylak ve jüri üyelerinin dışında Türkiye KHK’lı Platformları Birliği de bu yaşananlara tepkisiz kalmayarak paylaşımda bulundu.

Açıklamada 'Uygulanan bu açık sansürü, 'kanun hükmünde bir sansür' olarak değerlendirmekteyiz. KHKlıların geliştirdikleri eylemselliklere karşı oluşturulan bu haksız uygulamaların tamamı, düşman hukukunun devam ettiğinin göstergesidir. Yaşanan sansürün bir an önce ortadan kaldırılmasını ve belgesel filmin tekrar yarışmaya kabul edilmesini acilen ve önemle talep ediyoruz' denildi.

Eğer Kanun Hükmü isimli belgesel festivalin seçkisine geri alınmazsa adı geçen jüri üyelerinin görevlerini yerine getirmeyecekleri belirtildi.

Sizin konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlara bekliyoruz...

İlginizi Çekebilir

Yılmaz Güney Filminin Yapımcısı Ahmet San'dan Farah Zeynep Abdullah'a Ağır Sözler: Hadsiz
Yılın Son Demlerine Girmişken İzlemeye Doyamayacağınız Başyapıtlar! IMDb Puanına Göre 2023'ün En İyi Filmleri
The Marvels, Bugüne Kadar Siyahi Bir Kadın Yönetmen Tarafından Yönetilen En Yüksek Bütçeli Sinema Filmi Oldu

Popüler İçerikler

Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Doğukan Güngör, "Kızılcık Şerbeti Bitsin" İddialarına Son Noktayı Koydu!
YORUMLAR
23.09.2023

Yasak yasak yasak... Herşeye yasak. Bıktık artık. Bukadar baskı nedir yahu?

23.09.2023

Bu fetöcü pisliklerin çaldığı hayatlar ne olacak? Yemedikleri hak ve halt kalmadı ülkede. Ama şimdi sorsan mağduruz derler, Ali Tatar'ın laneti üzerinizde olsun pis hainler.

24.09.2023

aynen. fetö bitirildikten sonra ülke avrupa gibi oldu valla. artık hiçbir muzluman hak yemiyor, halt etmiyor, çok güzel oldu ortalık. bütün sorun muzlumanların fetösüydü. arada fetöcü piçlere sallamayı ihmal etmeyelim ki bu süper atmosfer bozulmasın.

23.09.2023

hersey sari öküzü verdigimizde baslamisti

TÜM YORUMLARI OKU (7)