Jurasik Dönemden Kalma Deniz Mezarlığında Uzaylıya Benzeyen Canlı Türleri Bulundu

Paleontologlar, İngiltere'nin Cotswolds bölgesindeki bir kireç ocağında Jurasik dönemde yaşamış, görünüş olarak uzaylıları andıran deniz canlılarının fosilleriyle dolu bir mezarlık keşfetti. Bu tarihi öncesi deniz canlılarının mezarlığıyla ilgili detayları ve bölgede sürdürülen çalışmaları merak ediyorsanız sizi içeriğimize doğru alalım. 👇

Buluntular arasında ekinoderm (derisi dikenliler) olarak bilenen on binlerce omurgasız canlı fosili yer alıyor.

Denizyıldızı, denizhıyarı, denizkestanesi ve deniz zambağının da atası olan ekinodermler, fosillerin bulunduğu bölgede ömürlerinin her bir aşamasında kusursuz bir şekilde korunmuş hâlde bulundu. Bu gelişmekte olan deniz tabanı toplumu için her şey tıkırında giderken, bölgedeki canlıları boğarak 167 milyon boyunca gömülü kalmalarına neden olacak bir felaket meydana geldi.

Deniz canlısı mezarlığını Neville Hollingworth adlı amatör bir fosil avcısı keşfetti.

Eşiyle yürüyüş yaptığı esnada fosillerle karşılaşan Hollingworth yaptıkları keşfi, 'Jurasik dönemin Pompeii antik kentini bulmuşuz' diye tanımladı. Londra Doğal Tarihi Müzesi galeri müdürlerinden Tim Ewin, 'Bu canlılar kollarını içeri çekip stres pozisyonu alarak kendilerini korumaya çalışsa da çabaları nafileymiş. Tortul tabakaya itilip diri diri gömülmüşler' dedi.

Fosillerin bulunduğu bölge, günümüzden 200 milyon ila 145 milyon yıl öncesini kapsayan Orta Jurasik döneme dayanıyor.

Orta Jurasik dönemde dünyaya devasa saropodlar ve kana susamış teropotlar hükmediyordu. Triyasik dönemin sonunda deniz canlılarının yarısı kitlesel bir şekilde yok olunca cılız kollu ekinodermler, oluşan boşluğu doldurmak için deli gibi evrim geçiriyordu. Beş uzvu bulunan ekinodermler, dikenli kollarıyla etraflarında dolaşan canlıları kapıp yemede oldukça başarılıydı. Denizyıldızı ya da denizhıyarı gibileri deniz tabanında hareket edebilirken deniz zambağı gibileri ise bir yere yerleşip avlarının kendilerine gelmesini bekliyordu.

Araştırma ekibi, fosillerin bulunduğu bölgenin sığ olduğunu ve derinliğinin 20 ila 40 metre arasında olduğunu belirtti.

Bölge her ne kadar günümüzde Orta İngiltere'de bulunsa da felaketin gerçekleştiği dönemde konum olarak günümüzün Kuzey Afrikası’nın yakınlarındaydı. Su ise çok daha sıcaktı. Bu canlı toplumunu neyin yok ettiğini bilmek imkânsız olsa da araştırmacılar, yıkımlarına neden olan şey sayesinde kendilerini boğan çamurun altında korunduklarını, aksi durumda çöpçü canlılar tarafından tüketileceklerini ve geriye hiçbir şey kalmayacağını belirtti.

Bu keşif sayesinde araştırmacılar Jurasik dönemde ekinodermlerin geçirdiği evrimler hakkında daha fazla şey öğrenmeyi hedefliyor.

Bölgede araştırmacıların tek tek inceleyeceği binlerce farklı tür bulunuyor. Yeni türlerin keşfedilmesi de umuluyor. Tüm bunlarla birlikte, bölgedeki kayalarda bulunan odun ve polen örneklerinin Jurasik dönemde gerçekleşen iklim değişikliği hakkında yeni detayları ortaya çıkarması bekleniyor. Tim Ewin konuyla ilgili olarak, 'Bölgede keşfedilecek yeni türleri tüm ayrıntılarıyla açıklayacağız. Bir de spesifik ekinoderm gruplarının nüfus dinamiklerini inceleyen ve bunun ekolojileriyle ilgisini açıklayan bir proje üzerinde çalışıyoruz' açıklamasını yaptı.

Tek Örneği Türkiye'de: 7.5 Milyon Yıllık Kara Canlısının Fosili Su Altında Bulundu
Tesadüfen Bulundu: Konya'da Deniz Canlılarına Ait 98 Milyon Yıllık Fosiller Keşfedildi
Büyüleyici! Çin'de Çoğu Keşfedilmemiş Türlere Ait '518 Milyon Yıllık' Fosiller Bulundu

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
YORUMLAR
31.07.2021

Geyik yapmayın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ