Jüpiter’in Etrafındakilerden 10 Milyon Kat Daha Parlak Bir Radyasyon Kuşağı Tespit Edildi

Bu tür kuşaklar, kozmik vücudun iç kısımları ve çevresi hakkındaki detayları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Güneş sisteminin dışındaki Jüpiter büyüklüğündeki bir nesne, Jüpiter'in etrafındakilerden yaklaşık 10 milyon kat daha parlak bir radyasyon kuşağına sahiptir.

Gökbilimciler ilk kez güneş sistemimizin dışında bir cismi çevreleyen bir radyasyon kuşağı tespit ettiler.

Nature dergisinin 15 Mayıs tarihli sayısında yer alan habere göre, enerjik elektronlardan oluşan bir kuşak Dünya'dan yaklaşık 18 ışık yıl uzaklıktaki Jüpiter büyüklüğünde bir cismi çevreliyor. Elektronlar hareket ettikçe radyo dalgaları yayıyorlar. Bu tür radyasyon kuşakları kozmik bir cismin manyetik alanının şekli, iç yapısı ve hatta uydusu olup olmadığı hakkında fikir verebilmektedir..

Güneş sistemimizde, dünya çapında manyetik alanı olan her gezegenin radyasyon kuşakları vardır.

Dünya'nın Van Allen kuşakları vardır, bunlar Güneş'ten yakalanan elektronların oluşturduğu halkalardır. Jüpiter'in radyasyon kuşakları parçacıklarının çoğunu volkanik ay Io'dan alır. Bu durumlarda, gezegenin manyetik alanı elektronları kavanozdaki ateş böcekleri gibi gezegenin etrafındaki bir baloncuğa hapseder.

Gökbilimci Melodie Kao ve meslektaşları, güneş sistemi dışındaki benzer kuşakları bulmak için Hawaii'den Almanya'ya uzanan 39 radyo çanağından oluşan bir ağ yaptı.

LSR J1835+3259 adlı Jüpiter büyüklüğünde ki  nesneyi gözlemledi. Çanaklar birlikte Dünya kadar geniş bir radyo teleskopu oluşturarak ekibin nesnenin çevresini sıfırlamasını sağladı.

Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden Kao, ekibin Jüpiter'inkine çok benzeyen ancak 10 milyon kat daha parlak bir kuşak tespit ettiğini söylüyor.

Nesne, Jüpiter'den yaklaşık 80 kat daha büyüktür, bu da onu ya küçültülmüş bir yıldız ya da büyük bir kahverengi cüce, hidrojen füzyonunu sürdürecek kadar ağır olmayan sönük bir yıldız benzeri cisim yapar.

Elektronların nereden geldiği büyük bir gizem. Cisim bir yıldızın yörüngesinde dönmüyor ve parlama yayıyor gibi görünmüyor.

Kao, volkanik bir uydunun buna uygun olabileceğini, ancak bunun hala spekülatif olduğunu söylüyor.

LSR J1835+3259'un bir radyasyon kuşağına sahip olduğunu bilmek, gökbilimciler bu tür kuşakları doğrudan göremeseler bile, araştırmacıların gelecekte dış gezegenlerden gelen verileri yorumlamalarına yardımcı olacaktır.

Kao, 'Dış gezegen manyetizması gerçekten emekleme aşamasında' diyor. 'Dış gezegen manyetik alanlarını karakterize edene kadar, yaşam öykülerinin tüm bölümlerini kaçıracağız.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünya'dan 12 Bin Kat, Jüpiter'den 9 Kat Daha Büyük Devasa Gezegen Keşfedildi!
Hangi Konularda Şanslı Olduğunuzu Öğrenmek İstiyorsanız Jüpiter Burcunuzu Mutlaka Öğrenmelisiniz!
Uzun Süren Araştırmalar Sonucu Jüpiter'in Uydusunda Su Bulunduğu Açıklandı!

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!