JP Morgan'dan Açıklama: Ethereum Pazar Payını Solana'ya Kaptırıyor!

Amerika'nın dev yatırım bankası JP Morgan analistleri detaylı bir rapor paylaşarak Ethereum'un NFT pazar dominasyonunun Solana'ya kaydığını belirtti. Araştırma notunda, hakimiyetteki düşüşün fiyatı kötü etkileyebileceğine dair görüşler de yer aldı. 

Raporun detayları içeriğimizde!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

JP Morgan analistlerine göre ETH'nin değiştirilemez token market payı Solana'ya kaymaya başladı.

Geçtiğimiz haftalarda JP Morgan Araştırma Analisti Nikolaos Panigirtzoglou önderliğindeki bir analist grubu, Ethereum hakkında detaylı bir rapor yayınladı. Raporda açıklananlar arasında NFT alanındaki pazar hakimiyetinin ağ tıkanıklığı ile yüksek transfer ücretleri nedeniyle azaldığı ve dominasyonun Solana ağına kaymaya başladığı gibi bilgiler yer aldı.

Ağ tıkanıklıkları ve yüksek gaz ücretleri sorunun temel sebebi gibi görünüyor.

Analistler Ocak ayı ilk haftası hazırladıkları raporda, ETH için 2021 başında %95 olan NFT pazar payının 2022 Ocak ayı itibariyle %80 civarına düştüğünü belirtti. Panigirtzoglou ise konuyla ilgili şu açıklamaları yaparak DeFi alanındaki kayıplara atıfta bulundu:

'DeFi uygulamalarında olduğu gibi, ağ tıkanıklığı ile yüksek ücretler NFT uygulamalarının Ethereum yerine diğer zincirleri kullanmasını teşvik ediyor.'

Ethereum'dan pay kapmaya çalışan tek zincir Solana değil.

Düşük işlem ücreti sunan diğer blok zincirlerin güçlü birer rakip olduğunu belirten analistler, özellikle Solana ağında son haftalarda ciddi bir yükseliş yaşandığını ve NFT pazar payının çoğunlukla buraya yöneldiğini açıkladı. Ek olarak Wax ile Tezos gibi ağların da mevcut market savaşına dahil olduğu ve Ethereum'dan pay almaya çalıştığı iddia edildi.

Ethereum hala NFT pazarında üstün bir dominasyona sahip.

Rapor açıklandığı sırada en büyük NFT pazar yeri olarak geçen OpenSea platformunun değeri 13,3 milyar dolara çıktı. Sadece Aralık ayında pek çok blok zincirde toplam 2,7 milyar dolarlık NFT satışı yapıldı. Ethereum ise bu payın 2,3 milyar dolarını kaparak NFT pazarının hakimi oldu.

Solana Ethereum'dan daha hızlı büyüyor.

Ancak JP Morgan analistleri, durumun Ethereum için pek iyi gözükmediğini ve ağdaki sorunlar yakın zamanda çözülmezse pazar kayıplarının 2022'de artan hızda bir ivmeyle devam edeceğini belirtti. Ayrıca Ethereum'daki NFT dominasyon artışının genel olarak NFT'lere duyulan ilgiyle orantılı olduğu da dikkat çekti ve hacimsel olarak Solana'nın çok daha hızlı büyüdüğü açıklandı.

ETH 2.0 güncellemesi en kısa sürede gelmezse Ethereum pazar hakimiyetinde ciddi düşüşler olabilir.

Notta paylaşılana göre, NFT'ler kripto ekosisteminin en hızlı büyüyen evreni ve Ethereum kullanıcıları da işlem ücretlerini bile aşan ödemelerden fazlasıyla şikayetçi. Kurucu ortak Vitalik Buterin, ETH 2.0 için gaza basıldığını ve optimizasyon için yolun yarılandığını söylemiş olsa da analistler düzgün bir ölçeklenebilirlik için 2023'e kadar beklenmesi gerektiğini belirtti. Bu durumun da Solana için daha fazla hakimiyet anlamına gelebileceği, DeFi ve NFT pazarındaki Ethereum dominasyonunun daha hızlı düşebileceği vurgulandı.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi