Jeoloji Mühendisi Kuzey Anadolu Fay Hattının Devamında Hangi Bölgenin Tehlikeli Olduğunu Söyledi?

Jeoloji mühendisi Can Yılmaz, dün akşam saatlerinde Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından riskli olan bölgeler hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinden geçen ve Saros Körfezi’nin içerisine devam eden fay hattının, Kuzey Anadolu Fay hattının devamı niteliğinde olduğunu açıkladı. Bu bölgelerin bulunduğu alanlar için tehlikeli olabilir, dedi.

Gelin, detaylara bir bakalım...

Önce Kahramanmaraş, ardından Hatay...

Dün akşam saatlerinde gerçekleşen Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 büyüklükteki depremlerin ardından vatandaşlar arasında deprem endişesi büyümeye devam ediyor.

Naci Görür ve Celal Şengör gibi isimler Hatay'da meydana gelen depremin öncesinde bu bölgeyi riskli kabul etmişti.

twitter.com

Şimdi gözler tekrar deprem uzmanlarında ve jeoloji mühendislerinde çünkü fay hattı için tehlikeli görünen başka bir yer daha var mı endişesi büyüyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan jeoloji mühendisi Can Yılmaz, Saros Körfezi'ne dikkat çekti ve "Tehlikenin en büyük olduğu yerlerden bir tanesi" şeklinde konuştu.

Yılmaz, Marmara Denizi’nin içerisinden devam edip Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinden geçen ve Saros Körfezi’nin içerisine devam eden fay hattının, Kuzey Anadolu Fay hattının devamı niteliğinde olduğunu belirtiyor.

Bununla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu hattın Edirne genelinde en yakın yeri Saros Körfezi sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğu görülmektedir. Enez ilçemiz de bu hatta 25-30 kilometre yakınlıkta yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Saros Körfezinin büyük bir kısmının alüvyon düzlüklerden oluştuğunu söyleyen jeoloji mühendisi “Bu bölgede çok ciddi yazlık alanlar var. Bu yapıların fazlası 1999 yılı öncesine ait. Bu bölgedeki vatandaşlarımızın öncelikli olarak yapılarına yönelik gerekli testleri yaptırmalarını öneririz. Bu bölgelerin oluştuğu alanlar alüvyon düzlüklerden dolayı ve depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi” şeklinde konuştu.

"Daha sağlam ve sıkı zeminlerin olduğu bölgelerde yapılaşmalara yönelmeli. "

Hatay’da da görüldüğü üzere alüvyon düzlüklerde yıkımın daha fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, kayaç bölgelerde yıkımların görülmediğini belirtti. Daha sağlam ve sıkı zeminlerin olduğu bölgelerde yapılaşmalara yönelmeli, diyen mühendis 'Bu alanların öncelikli olarak tercih edilmesi gerekmektedir” diye açıkladı.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Depremlerin Ardından Hasarlı Evlere Giren İnsanların Olmasına "Cahillik" Diyenler Tartışma Yarattı
Ece Üner'den Deprem Bölgesinde Güldüğü İddiasıyla Kendisini Hedef Gösterenlere Sert Yanıt!
Depremde Hayatını Kaybeden Çocuklar İçin Enkazlara Balonların Asılması Tepki Çekti!
Survivor Yarışmacıları Kahramanmaraş Depremini Öğrenince Gözyaşlarına Boğuldu

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
YORUMLAR
21.02.2023

Araştırdım. Şu sismik rezansyon nedir, kaç para dedim. Arkadaşlar, her kolana takılan o yayımsı şeyin bir tanesi 6 bin dolar. Şimdi bir apartmanda 35/40 tane direk olduğuna göre 240 bin dolar -4,5 milyon lira- yapıyor. Daire başına yaklaşık 1 milyon diyebiliriz. Şimdi maktık, tabiki çok değil diyor. Canın yanıda nedir ki gerçekten. Hem geridönüşme versen evi zaten o parayı mütahite vericeksin. Ama cepte diyor ki, paran yok.... Ne yapçaz...

21.02.2023

Binalarda saniyorum kolonlar 10 ile 16 adet arasi değişiyor.Belirttiginiz gibi 35 gibi rakamlar,yuksek degilde enine uzun yapilarda olur.Bundan 5,6 yil oncesine cok komik rakamlara yapilacak seylerken o zamanlarda bile yapilmadi.Bizde de bunun yandan yemisi ayni mantik dercesine her zemine radye temel uygulamasi yapildi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ