Japonya'nın Teknolojik ve Kültürel Alt Yapısıyla Gündelik Sorunlara Bulduğu 21 Harika Çözüm

Bazı ülkeler resmen gelecekte yaşıyor!

1. Sokaklar saksıda bitkilerle dekore edilir.

Japonya'nın büyük şehirleri sizlere adeta bir ormanı hatırlatır. Bina girişinde kendinize ait küçük bir bahçenizin olması birçok insanın sahip olamadığı bir lükstür. Çünkü binalar birbirine çok yakın şekilde inşa edilir. Bu nedenle bu bölgelerdeki insanlar kaldırımlara ve bina girişine saksıda çiçekler yerleştirirler.

2. İnsanlar çöplerini yanlarında taşırlar.

Japonya'da her yerde çöp kutusu göremezsiniz. Çöpler de geri dönüşüm için sınıflandırılır. Bu nedenle birçok insan gün içerisinde çöpünü koyabilmek için yanında poşet veya çanta taşır. Böylece sokakları genellikle temiz kalır. Eğer biri, herhangi bir yabancının yere düşürdüğü çöpü görürse alır ve en yakındaki çöpe atar. Bazıları hatta bunu adeta bir yarışa dönüştürmüştür.

3. Yaralar cerrahi yapıştırıcılar ile kapatılır.

Sıradan yara bandına alternatif olan bu yöntem ayrıca sıvı bandaj olarak bilinir. Uygulaması kolaydır ve çabucak kurur. Su temas ettiğinde çıkmaz ve yaranın normal bir şekilde iyileşmesini sağlar.

4. İnsanlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar giriş kapılarını akıllı telefonları kullanarak açıp kapatabilirler.

Birçok binada elektronik kilit sistemleri bulunur. Telefona indirilen bir uygulama uzakta olduğunuz zaman yardımınıza yetişir. Fakat eve siz yokken girip çıkacak birileri varsa onlara erişim izni vermeniz gerekiyor. Bir PIN kodu oluşturabilirsiniz. Böylece evinize girecek kişiye bir seferlik erişim izni verebilirsiniz.

5. Çoğunlukla çevre dostu yemek takımları kullanmaya çalışırlar.

Dünyanın geri kalanı plastik tabaklar yerine yavaş yavaş ahşapları tercih ederken, Japonya'da dev bambudan yapılan tabaklar oldukça popüler. Bu bambu türü çok hızlı büyüyor ve işlenmesi de oldukça kolay. Ayrıca bunun yaygınlaşması, Japonya'nın ekosistemi için de yararlı olabilir.

6. Duş alırken oturmak normaldir ve banyolarda küvet olmayan bölümler de bulunur.

İnsanlar oturarak rahatça duş alabilirler. Ayrıca sıcaklık ayarını çabucak yaparlar ve sıcak suyun gelmesini beklemezler. Zeminde bulunan gider, banyonun temizlenme sürecini hızlandırır.

7. Daha keyifli kahvaltılar için haşlanmış yumurtalara çeşitli şekiller verirler.

Japonya'da insanlar yemekleri servis ederken farklı sunumlar ve beklenmedik yöntemler kullanırlar. Mesela haşlanmış yumurta soyulur ve sonrasında iki tarafı da kapalı olarak şekillendirilir. 10 dakika sonra yumurta farklı şekiller alır.

8. Gazeteyi okuduktan sonra saksıya ekebilirsiniz.

Yıllar önce Japonya'daki en büyük yayıncı gazetelerini, tohumlu kağıtlara basmaya başladı. Böylece okunduktan sonrasında saksıya ekerek bitki yetiştirebilirsiniz.

9. Yaşı ileri insanlara tekerlekli sandalyeler yerine yürümelerini kolaylaştıracak küçük aletlerle yardımcı olunur.

Tekerlekli sandalyelerin aksine, yürümeye yardımcı küçük aletler kasları daha rahat kullanmalarına yardımcı olur. İnsanlar böylece daha rahat hareket edebilirler.

10. Kolajen cilde fön makinesi ile uygulanır.

Fön makinesine bağlı olan küçük bir aparat sayesinde hava akışı kolajenin uygulanmasını sağlar. Cildin durumunu iyileştirir ve doğal nemi saçta hapsederek saçın zarar görmesini engeller.

11. Toplu kullanıma açık tuvaletlerde, lavabonun içerisinde el kurutucu ve sıvı sabunluk bulunur.

Her şey otomatik çalışır. Yapmanız gereken ise ellerinizi sensöre yaklaştırmanız! Böylece yerden, sabundan, sudan ve elektrikten tasarruf sağlarsınız. İnsanların da kirli elleriyle sıvı sabunluğa dokunmasına gerek kalmaz. Evlerde, okullarda ve iş yerlerinde bu otomatik sıvı sabunluklar aynı şekilde kullanılır.

12. İnsanlar yanlarında kokuyu emen ve sıvıyı jele dönüştüren tek kullanımlık bu paketleri taşırlar. Bunları tuvalet olarak kullanırlar.

Genellikle yaşı ileri kişiler için alınan bu ürünler, aynı zamanda uzun yola çıkıldığında ve tuvalet bulmanın zor olduğu durumlarda da her ihtimale karşın arabada taşınır.

13. Patlamış mısırlar ve cipsler bu çubuklarla yenir.

Bu çubuklar sayesinde yiyecekleri derin paketlerden bile yiyebiliyorlar.

14. Bisikletlerde şemsiye tutacakları bulunur.

Japonya'da bisikleti elinizde şemsiye ile sürmeniz yasaktır. Bu nedenle de özel bir tutacak yardımıyla bisikletlere şemsiyeler takılır. Bu şemsiyeler hem güneşten hem de yağmurdan korunmayı sağlar.

15. Yiyeceklerin mevsimine göre beslenirler ve farklı yemek çeşitlerini denemekten korkmazlar.

Buradaki insanlar genellikle mevsimine göre besin tüketirler. Artan besinleri de atmak yerine çeşitli yöntemlerle saklarlar. Farklı türlerde servis ederler. Bütün yenilebilir bitkiler tüketilebilir. Bazı çiçekler salatalara eklenebilir.

16. Yalnız yetişkinler daha rahat uykuya dalabilmek için sevdikleri ünlülerin boydan fotoğrafı olan devasa yastıklara sarılırlar.

Bunlar ilk başlarda artık eski oyuncaklarıyla oynamayan ergenlik dönemindeki çocuklar için kullanılıyordu. Zamanla uyurken birine sarılmak isteyenlerin de kullandığı bir yastığa dönüştü.

17. Tuvalet fırçası yerine sıçramadan kaçınmak için özel temizleme fırçaları kullanırlar.

Antibakteriyel deterjanla ıslatılmış tek kullanımlık bez, fırçaya tutturulur. Temizlik yapıldıktan sonra fırçanın üzerindeki düğmeye basılarak bez el değmeden çıkarılır ve klozete atılır.

18. Yaşlılar hem fiziksel hem de zihinsel becerilerini güçlendirmek için yapay zeka gözlükleri ve video oyunları kullanırlar.

Bu gözlükler beynin ve vücudun, bilişsel yeteneklerin gelişmesi için kullanılır. Ayrıca video oyunları farklı yaş grupları arasında popülerdir.

19. Aynı anda iki aleti kullanabilecek şekilde tasarımlar yaparlar.

Uyumlu tasarımlar Japonya'da oldukça popüler. Mesela geçen yüzyılın sonunda Nintendo Game Boy çocuklar arasında popüler oyuncaklardan biriyken, bu oyun sistemini içine yerleştirirseniz kontrol edilebilen dikiş makineleri piyasaya sürüldü.

20. İnsanlar neredeyse 30 dolar ödeyerek bu köfteyi yemek için 17 yıl beklemeye hazırlardır. Çünkü şefe saygı duyarlar.

Japonya'da bazı yemekler meşhurdur. Çünkü özel bir tarife göre sadece belli kişiler tarafından hazırlanır. Bu kişi küçük bir kasabadaki bir şef de olabilir. Herhangi bir yemeği ile ün kazanan biri varsa, insanlar bunu denemek için beklemeye hazırlardır. Mesela bu fotoğraftaki köfteler için insanlar 17 sene bekliyorlar. 

Elbette herkes istediğini bir gün içinde yemek umuduyla sıraya giriyor. Fakat çoğunlukla şefe saygı gösterdiklerinden ve yaptıkları işi desteklediklerinden şefler de yıllarca beklemeleri gerekse bile yaptıkları yemeğin talep göreceğinden emin olabiliyorlar.

21. Sokaklar ve kaldırımlara kış zamanında ısı verilir.

Bu sistem aslında ülkenin kuzey şehirlerinde var. İlk bakışta pahalı bir çözüm gibi görünse de, bu sadece teknolojiyle alakalı bir durum aslında. Birçok durumda sıcak termal sular kullanılır. Bazen de yazın güneş enerjisinden elde edilen elektrik tercih edilir.

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz:

Japonya'nın Bildiğiniz Hiçbir Ülkeye Benzemediğinin Kanıtı 27 Manzara
Japonya'nın Diğer Ülkelerle Kıyasla Alışılmışın Dışında Bir Yaşam Tarzına Sahip Olduğunu Kanıtlayan 13 Eğlenceli İllüstrasyon
Fazlasıyla Tuhaf Olmasına Rağmen Japonya'da Tamamen Normal Karşılanan Birbirinden İlginç 19 Gelenek

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
17.06.2020

Bence Japonya Dünya da değil... Galaksinin 20 ışık yılı uzaktaki... ...bir ülkesi...

17.06.2020

Bence Japonya Dünya da değil... Galaksinin 20 ışık yılı uzaktaki... ...bir ülkesi...

17.06.2020

Harikalar ya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ