Japonya Dışında Başka Bir Ülkede Denk Gelemeyeceğiniz Duyanları Kültür Şokuna Uğratacak 15 Sıra Dışı Kanun

Bir ülkeyi ziyaret etmeden önce o ülkenin gelenek görenek ve kurallarına aşina olmak her zaman kişinin yararınadır. Gelenek ve göreneklere farkında olmadan saygısızlık etmeniz hoş karşılanmayacak olsa da söz konusu yasalarla altı çizilmiş kurallar olduğunda inanın başınız derde girebilir. 

Kendine özgü kültürü ve kurallarıyla birçok ülkeden farklılık gösteren Japonya hakkında daha önce duymadığınızı düşündüğümüz şaşırtıcı 15 kuralı sizler için derledik. Bakalım siz ne düşüneceksiniz... 👇

1. Ruhsatınız yoksa balon balığı pişirmemelisiniz.

'Fugu' olarak adlandırılan balon balığı, çokça tercih edilmesi ile Japonya'nın en pahalı yiyecekleri arasındadır. Ancak nasıl pişirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bu balıktan uzak durmalısınız. Oldukça zehirli olduğu bilinen bu balık türü doğru pişirilmediği taktirde insanların ölümüne yol açabiliyor.

Profesyonel "Fugu" şefleri, balığın zehirli kısımlarını ayırabilmek ve balığı olabilecek en iyi şekilde servis edebilmek adına 3 yıl kadar sürebilecek zorlu teorik ve pratik eğitimlere tabi tutulurlar.

Japonya'da her yıl yaklaşık 6 insanın, işinin ehli olmayan şeflerin mutfaklarından çıkan balon balıklarını yemeleri sonucunda zehirlenerek öldükleri düşünüldüğünde, bu konudaki hassasiyetin sebebini anlayabilirsiniz.

2. Posta kutularına dondurma atmamalısınız.

Japonya Posta Kanunu'nun 78. Maddesine göre; eğer posta kutusuna dondurma koyarsanız 5 Bin dolar para cezası ya da 5 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu kanunu ihlal ederek hapis yatanlar olmuş!

2006 yılında, Saitama kentinde yaşayan 42 yaşındaki bir adam, iş ve özel hayatındaki kötü gelişmelerden oldukça bunalmış olacak ki; bu durumu ifade edebilmek adına posta kutularından birine çikolatalı dondurma koymuş ve bunun sonucunda tutuklanmış. Ne yazık ki talihsiz adamın başına gelen bu olay türünün tek örneği değil.

Japonya'da insanların posta kutularını, çöp kutusu olarak benimsediği bir dönem vardı.

Bunun nedeni, 1995 yılında yaşanan bir terör saldırısının ardından Japonya hükümetinin halka açık tüm çöp kutularını kaldırması ve insanlardan çöplerini yanlarına alarak evlerine götürmelerini istemesiydi. Tahmin edebileceğiniz üzere bu kural ihlali nedeniyle tutuklananlar olmuş.

3. Eğer Japonya'daysanız birinin çöpü, sizin hazineniz olmamalı.

Bazen yol ya da kaldırım kenarına bırakılmış, çok da yıpranmamış gözüken o eşyaları 'Ya alıp eve mi götürsem..?' fikrine kapıldığınız olmuştur. Ancak Japonya'da bunu kesinlikle yapmamalısınız. Peki neden mi?

Japonya, konu çöpler olduğunda oldukça katı kurallara sahiptir.

Hangi çöpün hangi renk çöp poşetine konulacağı, haftanın hangi gününde atılabileceği ve atılamayacağı kurallar ile önceden belirlenmiştir. Hatta insanların bazı çöpleri atabilmesi için belediyeden özel izin alması bile gerekebilir. Tabi ki bu hassasiyet, söz konusu çöplerin kurcalanması olduğunda da kendini gösterir. Çöpler kamu mülküne girdiğinde devletin malı haline geldiği için kurcalayan kişiler para cezasına çarptırılabilir veya hırsızlıkla suçlanabilir. Bu nedenle dikkatli olunmasında fayda var.

4. Aldığınız para üstünü her zaman saymalısınız.

Japonya'da yanlış miktarda para üstü alarak çekip gitmek yasa dışıdır. Farkında olmasanız bile... İnanın bize, teknik olarak dolandırıcılık yapmakla suçlanabilirsiniz. Bu durumun kanıtlaması oldukça zor olsa da tarihte, bu nedenden dolayı hapis cezasına çaptırılanlar olmuş.

Bir kadın farkında olmadan aldığı yanlış para üstü sebebi ile dolandırıcılık yaptığı gerekçesi ile hapis cezasına çarptırılmıştır.

Bin dolarlık bir telefon faturasını yatırmak isteyen bir vatandaş, market çalışanın yaptığı bir hata sonucunda 30 Dolar yerine 480 Dolar kadar bir para üstü almıştır. Market çalışanı bu hatasını fark ettiğinde ise polise başvurarak şikayetçi olmuş ve masum kadının tutuklanmasına neden olmuştur. Bu nedenle yolunuz Japonya'ya düşerse siz siz olun, aldığınız para üstünü her zaman sayın.

5. Japonya'da yeni doğan çocuklara kötü isimler koymak yasaktır.

Japonya'da bir çocuk doğduğunda, ebeveynlerin yasal olarak devlet aile siciline bir isim kaydettirmesi gerekir. Ancak kötü seçimlerde bulunmamak kaydıyla... Tabi ki bu kuralı farkında olmadan delenler de olmuş. 1994 yılında bir çift, yeni doğan çocuklarına şeytan anlamına gelen 'Akuma' ismini koymaya karar vermişler.

Japonya'da isimler Kanji karakterleri ile yazıldığından ve birden farklı okunuşu olabileceğinden, bu bebeğin ismi gözden kaçarak kabul edilmiş.

Ancak sonrasında yetkililer hatalarını fark ederek, 'ebeveynlerin çocuklarına isim koyma hakkının suistimal edildiği ve daha önce alınan izin kararının sağlıklı bir toplumun temellerine ters düştüğü gerekçesi ile bu ismi kayıttan düşmüşler.

Dönemin Japonya Başbakanı Shinzo Abe bile bu konu ile ilgili endişelerini dile getirmiştir;

twitter.com

'Ebeveynler tarafından çocuklara 'Pikachu' gibi bir isimler verilmesi çocuk istismarı ile eşdeğerdir. Çocuklar evcil hayvan değildir. Çocuklarına bu şekilde isim veren ebeveynlere rehberlik etmeliyiz.'

6. Dans etmek yasaktı.

Japonya, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1948 yılında barlarda, gece kulüplerinde ve kamusal alanda gece yarısından sonra dans etmeyi yasaklamıştır. 70'lerden 90'lara kadar gece kulüpleri bu kuralı göz ardı ederek varlığını sürdürmeye devam etmiş olsa da yakın tarihe kadar bu durum, özellikle Tokyo ve Osaka kentlerinde sorun olmaya etmeye devam etmiştir.

Bir döneme kadar girişinde "Dans Etmek YASAKTIR!" ibaresinin olduğu birçok mekana denk gelmeniz de mümkündü. En azından 2016 yılına kadar.

Bu yasak 2016 yılında kaldırılmış olsa bile, bu tarz mekanların günün her saati açık kalabilmesi için getirilen ışıklandırma ve alkol yasağı düzenlemeleri, günümüzde hala varlığını sürdürmektedir.

7. Bazı sinüs ve alerji ilaçları yasa dışıdır.

Hatta öyle ki; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan reçeteli ilaçlar yasa dışı kabul edilir.

Birçok ülkede yasal kabul edilen bu ve benzeri ilaçların kullanımı, Japonya'da katı kurallar ile kısıtlanmıştır ve ülkeye sokulması kesinlikle yasaktır.

8. Önünüze bakmadan yürümemelisiniz.

Eğer Japonya'da önünüze bakmadan yürür ya da yaya geçidi olmayan yerde karşıdan karşıya geçmeye çalışırsanız 3 aya kadar hapis ya da 50 Bin dolar para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle siz siz olun; yolunuz Japonya'ya düşerse karşıdan karşıya fütursuzca geçmeden önce bir kez daha düşünün.

9. İzinsiz bir şekilde Antarktika'ya gitmek yasaktır.

Söz konusu üzerinde hiçbir ülkenin yer almadığı ve dünya toprağı olarak kabul edilen Antarktika olduğunda Japonya, bu konuda da hassas davranarak kişilerin o el değmemiş güzelliğe zarar vermemeleri adına bazı kurallar ve kısıtlamalar getirmiştir. Japonya Çevre Bakanlığı'na göre bu kıtayı ziyaretinizden önce Çevrenin Korunmasına İlişkin Kanun'da belirtilen başvuru prosedürlerini tamamlamanız gerekir.

Antarktika'nın doğasını korumak üzere hazırlanmış bu kanun, birçok farklı kuralı da beraberinde getirir. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

  • Penguenler ve foklar da dahil olmak üzere Antarktika'daki vahşi hayvanları yakalamak, rahatsız etmek, beslemek ve dokunmak yasaktır.

  • Antarktika'daki kuşların yumurtalarını toplamak yasaktır.

  • Yosunların üzerine basmak yasaktır.

  • Antarktika'ya özgü olmayan köpek, kedi, kuş ve bitkilerin kıtaya sokulması yasaktır.

  • Çöp atmak yasaktır.

  • Özel koruma alanlarına girmek yasaktır.

  • Antarktika'daki tarihi yerleri ve anıtları tahrip etmek yasaktır.

10. Çoğu insan tarafından bir ulaşım aracı olarak benimsenen bisikletin kullanımına yönelik birçok farklı kural bulunur.

Bisiklet sürmek Japonya'da çok yaygın olduğundan kişilerin, polis tarafından dayatılan birçok kurala uymaları beklenir. Bunlardan ilki alkollü araç kullanımı ile ilgilidir.

Tıpkı araba ya da motosiklette olduğu gibi; alkollü bir biçimde bisiklet sürmek yasaktır.

Ayrıca kaldırımda bisiklet sürmek de yasaktır. Bu kural çok katı bir şekilde uygulanmasa da; kaldırımda yürüyen bir yayaya çarpmanız halinde başınız derde girebilir.

Bu kurallara ek olarak taşıt yollarında bisiklet sürmek, bisiklet sürerken şemsiye tutmak, sürüşünüz esnasında telefonla konuşmak ya da kulaklıkla müzik dinlemek de yasaktır.

Ayrıca bisikletinizi park edeceğiniz yerler de önceden belirlenmiştir. Bu yerlerin dışına park eden kişilerin bisikletleri, polis tarafından çekilir. Tüm bu kurallar çok katı bir şekilde uygulanmasa da, insanların bu tarz kural ihlallerinde 20.000 Yen; yani 3 bin 500 Türk Lirasına kadar para cezasına çarptırıldığı bilinir.

11. Paraları yırtmak ya da herhangi bir suretle zarar vermek yasaktır.

Paralar devlet tarafından üretildiğinden onlara zarar vermek suç teşkil eder. Bu ve benzeri durumlarda Japon hükümeti, bu insanlara 1 yıl hapis ya da 2 Bin Dolar para cezası verebilir. Hatta bunun bir örneği bile mevcut; birkaç sihirbaz, düzenledikleri gösteri sırasında madeni paralara delik açmışlar ve bu gerekçe ile tutuklanmışlardır.

12. İşim çabuk görülsün diye sıralara kaynak yapmamalısınız.

Çoğu ülkede sıraya kaynak yapmak, hoş karşılanmayan ve ufak tartışmalara neden olacak bir davranış olsa da bu durum; Japonya'da tartışmaya mahal vermeyecek bir biçimde kanunlar ile yasaklanmıştır.

1948 tarihli 39 Sayılı Kabahatler Kanunu'na göre;

'Malların dağıtımı, toplu ulaşım araç kuyrukları, halka açık etkinlikler ve bahsi geçen bu etkinliklere bilet almak için bekleyen vatandaşlara rahatsızlık veren ya da sıralarında bulundukları yerleri kaba ve saldırgan tutumlar göstererek işgal eden kişiler' para ve hapis cezasına çarptırılır.

13. Kalçaları belli eden giysiler giymek yasaktır.

Japonya, konu giyim olduğunda oldukça açık görüşlere sahip ülkedir ancak bu durum zamanında bazı koşulları gözeterek yasalar ile sınırlandırılmıştır. Halka açık yerlerde kişilerin kalçalarını ortaya koyacak şeyleri giymeleri yasaktır. 1948 yılında getirilen bu yasa artık uygulanmamaktadır ve çoğu insan muhtemelen varlığından haberdar bile değildir. Ancak birisi, vücudunun bu yerlerini açıkça belli eden giysiler giymeyi tercih ederse polis, bu yasayı kullanarak işlem yapma hakkına sahiptir.

14. Evde bira yapmak yasaktır.

Japonya'da evde yaptığınız biranın alkol seviyesi yüzde 1'in üzerinde ise suç işliyorsunuz. Birçok büyük şirketin tekelinde bulunan bira üretimi ve satımı, üretici ve toptancı lisanslarını almayı gerektirdiğinden evde bira üreten kişiler, sadece bireysel kullanımları için yüzde 1 limitini geçmeyecek şekilde üretim yapabilirler ve bunları satamazlar.

15. Yayaların üzerine su sıçratmak yasaktır.

Çok güzel, romantik bir akşam yemeği ya da arkadaş buluşması için yağmurlu bir havada yol kenarında beklediğinizi düşünün. Sonrasında ise vurdum duymaz bir sürücü, kendinize özen gösterdiğiniz onca zamanı hiçe sayarcasına aracıyla geçerken üzerinize su sıçratıyor. Nasıl hissettirdi? Oldukça sinir bozucu öyle değil mi?

İşte Japonya'da, söz konusu bu ve benzeri tatsız durumlar olduğunda yasalar, tabiri caizse masumların yanında olarak duyarsızlık gösteren bu insanları cezalandırabiliyor.

Japonya yasalarına göre bir su birikintisi üzerinden geçerken başkalarının üzerine su sıçratmanın cezası yaklaşık Bin Türk Lirası'na eşdeğer. Hatta bazı durumlarda bu duyarsız kişilerin, kirlettiği kıyafetlerin temizlik masraflarını da üstlendiği biliniyor. Haziran aylarında bolca yağış alan Japonya, bu yasa sayesinde hem yayaların yanında oluyor; hem de sürücülerin hız limitlerini aşmamaları konusunda caydırıcı olmayı hedefliyor.

Siz bu kurallar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın...👇

Bu içerikler ilginizi çekebilir;

Japonya'nın Dünya'daki Diğer Ülkelerden Çok Farklı Olduğunu Kanıtlayan 33 İlginç Bilgi
Japonya'da Kötü Bakışlara Maruz Kalarak Dışlanmak İstemiyorsanız Mutlaka Kaçınmanız Gereken 15 Davranış
Japonya'ya Taşınan Kadının Alıştığı Dünyanın Geri Kalanında Pek Görülmeyen İlginç Durumlar

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
13.08.2022

Bir yerden araklanıp direkt çevrilen bu tür yazılar için telif hakkı ödüyor musunuz?

13.08.2022

para yırtmak sadece japonyada değil dünyanın bir çok ülkesinde ve bizim ülkemizde de suçtur. bayrak yırtmakla eşit değerde kabul edilir.

13.08.2022

ahahaha demek japonlar Antarktika'yı korumak için yasa çıkarmış... Peki Balina ve yunusların bundan haberi var mı?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ