Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın saldırganlığı nedeniyle yaşamını yitiren ya da acı çekenler nedeniyle duyduğu “derin üzüntüyü” dile getirdi ve “içten taziyelerini” sundu
Savaşın sonunun 70’inci yıldönümünde açıklama yapan Abe, Japonya’nın suçsuz insanlara sonsuz acı ve zarar verdiğini kabul etti ve kendinden önce gelen başbakanların konuyla ilgili özürlerine değindi. Ancak Abe, kendi adına yeni özür dilemedi.
Ancak bu açıklamanın Japonya’nın bölgedeki komşularını tatmin etmesi beklenmiyor. Özellikle Kore ve Çin, Abe’nin, Japonya’nın Asya’yı sömürgeleştirme sürecinde Japon ordusunun işlediği suçlara özellikler değinmesini istiyordu.
Washington’da Başkan Obama’nın sözcüsü Ned Price, Başbakan Abe’nin vicdan azabı içeren açıklamasını ve kendinden önce gelen hükümetlerin tarihe yaklaşımını onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Price, Amerika’nın, Abe’nin konuşmasında, Japonya’nın gelecek yıllarda uluslararası barış ve refaha daha fazla katkı yapma konusundaki sözüne de önem verdiğini ifade etti. Sözcü ayrıca Japonya’nın 70 senedir barış, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılığının tüm uluslalar için örnek oluşturduğunu söyledi.
Özür ve Tazminat
Konuşmasında savaşın nedenlerinden biri olarak Batı emperyalizmini gösteren Abe, buna rağmen Japonya’nın sorunları güçle çözme kararının yanlış olduğunu söyledi ve gelecekte sorunlara barışçıl çözümler aranacağına söz verdi.
Açıklama, Çin ve Kore medyasının memnun etmişe benzemiyor. Çin’in Şinhua haber ajansı Abe’nin konuşmasında Japonya’nın gelecek nesillerinin İkinci Dünya Savaşı suçları nedeniyle özür dilemeye devam etmesinin gereksiz olacağı yönündeki ifadesini manşete taşıdı.
Şinzo Abe’nin konuşmasını hazırlarken hem bölgesel hassasiyetleri göz önünde bulundurduğu, hem de Japonya’nın savaş suçlarının abartıldığını ve de ülkenin yeterince özür dilediğini düşünen milliyetçileri memnun etmeye çalıştığı bildirildi. Abe’nin böyle düşünenleri memnun etmek için, “Savaşta yer almayan nesiller sonu gelmeyen özürleri dilemek zorunda kalmamalı,” cümlesini kullandığı düşünülüyor.