Japonya'da 'Uyku Molası' Uygulaması Başladı: Uykusuz Çalışanlar Zarara Yol Açıyor

Japonya'da çalışanlar 'uyku molası' almaya teşvik edilecek. Çünkü uykusuzluğun ülkeye maliyetinin yılda 138 milyar dolar olduğu ortaya çıktı. İşverenler, uykusuz çalışanların daha fazla zarara yol açtığı gerekçesiyle, çalışanlarını gün içinde uyumaya teşvik etmek için ses geçirmeyen özel odalar hazırlıyor...

İlk olarak küçük teknoloji firmalarında başlayan uygulama, gittikçe daha fazla şirkete yayılıyor. Geçen yıl, Nextbeat adlı şirket, başkent Tokyo'daki merkezinde iki "stratejik uyku odası" hazırladı.

Japon Kyodo Haber Ajansı'na konuşan Nextbeat Yönetim Kurulu üyesi Emiko Sumikawa, 'Gün içinde uyumak bir insanın verimliliğini iyi bir diyet ve antrenman kadar yükseltiyor' dedi.

Odaların yalıtımı dışarıdan ses gelmesini engelleyecek şekilde yapıldı ve yataklar konuldu. Uyku getiren çayların demlendiği odalara bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aletleri sokmak yasak.

Japonya'daki fazla çalışma kültürünü şirketlerinde kısıtlamak isteyen Nextbeat, çalışanlarına akşam 21:00'den sonra mesaiye kalmayı da yasakladı.

Bir başka Japon firma da, fazla mesaiye kalmadan evine giderek "makul bir saatte uyuyan çalışanlarına" prim veriyor.

Düğün organizasyonları yapan bir şirket ise günde 6 saatten fazla uyuyan çalışanlarına 'puan' veriyor. 

BBC Türkçe'nin Guardian gazetesinden aktardığı bilgiye göre çalışanlar, puanları biriktirip şirketin kantininden ücretsiz alışveriş yapabiliyor. 

Cep telefonlarına yükledikleri bir uygulamayla uyudukları saatler ölçülüyor ve bir yılda 3 bin 150 TL'ye denk gelen miktarda puan biriktirebiliyorlar.

28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında.

Finlandiyalılar ortalama 7 saat 45 dakika uyurken, Estonya, Kanada, Belçika, Avusturya ve Hollanda'da ortalama uyku saatleri, dünya ortalamasının üzerinde. Bu da, gün içinde insanların üretkenliğinin artmasına yardımcı oluyor.

Az uyku bitkinliği de beraberinde getiriyor. Japonlar uzun süren işe gidiş ve geliş yollarında da sıklıkla uyuyor

Sağlık ürünleri üreticisi Fuji Ryoki'nin araştırması da, 20 yaşın üstündeki 100 Japondan 92,6'sının 'uykusunu yeterince alamadığını' gösteriyor.

Uykusuzluk sebebiyle ülke ekonomisinin zarar etmesi, hükümeti de harekete geçirdi. Japonya Sağlık Bakanlığı, tüm çalışanların öğleden sonra 30 dakikalık rahat bir uyku molası almasını, 'iş gücüne kişisel ve profesyonel faydası olduğu için' desteklediğini açıkladı.

Japonya'da daha önce 27 yaşında bir çalışan, çok fazla çalıştığı için kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
08.01.2019

Biri diyordu geçen gün 6 saat uyku yetişkin için yeter diye ne oldu ? bizimi kekliyorsunuz saati ona göre kuracam net bir cevap bekliyorum

08.01.2019

Bu adamlar bu dünyadan değil kardeşim.

08.01.2019

eskilerde absurt komedi yapan bir parodi programinda geciyordu. turkiye ile tam tersi problemleri olan hayali bir ulkenin tv yayini seklinde. ulkedeki ogrenci sayisindan fazla universite var, bos kalan universitelerin problemlerini, cok fazla para kazanan insanlarin ne yapacagini bilememelerini dert ediyorlardi, problemleri boyle seylerde. iste japonya tam olarak o ulke. negatif eflasyonun dert oldugu, insanlar daha az calissin diye kanunlarin tatilerin degistirildigi, insnalarin zorla izne gonderildigi bir ulke.

Japonya'da çalışma saatleri fazla olduğundan ölen kişiler var ve her yıl bu ölümler artıyor. Yılda 20 günlük izinleri oluyormuş yüzde 35'i de kullanmıyormuş. BBC'de bununla ilgili bir yazı var ve hükümetin bununla ilgili elle tutulur bir şey yapmadığı yazıyor. Tabii yazı 2017'de hazırlanmış şimdiki hükümetin bu uyku molası dışında bir şeyler yaptı mı yapacak mı bilmiyorum ama senin dediğin ülke kesinlikle Japonya değil.

TÜM YORUMLARI OKU (15)