James Webb Uzay Teleskobu Selfie Çekerek İşe Başladı

Uzaydaki en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu, iki hafta önce Lagrange(L2) noktasına ulaştı.

Teleskop görev süresince uzayda Dünya ve Güneş’in yerçekimini dengeleyen bir nokta olan L2 yörüngesinde olacak. Bu nokta Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta.

James Webb Uzay Teleskobu bir Ariane roketi üzerinden 25 Aralık'ta Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Kalkış kusursuz ve yakıt açısından o kadar verimliydi ki bilim insanları teleskobun 20 yıl boyunca çalışacak kadar yakıtı olduğuna inanıyor.

NASA teleskobun yakaladığı ilk görüntüyü dünya ile paylaştı. Webb Teleskobu, özel lensini kullanarak birincil aynanın ‘içe dönük’ görüntüsünü yakalayarak ‘selfie’ çekti.

Webb’in selfie’siyle ilgili açıklama yapan NASA, “Gördüğünüz şey, mühendislik hedefi olan parlak bir yıldızı gözlemleyen Webb'in gerçek birincil aynasıdır. Tüm ayna bölümleri yıldız ışığını görüyor, ancak parlak bölüm parlak çünkü NIRCam'ın (yakın kızılötesi kamera) görüş açısına göre bölüm doğrudan yıldızla hizalı” dedi.

NASA'nın yayınladığı ilk görüntüde uzayın siyah arka planı üzerinde 18 beyaz nokta görülüyor.

Bu noktaların hepsi aslında uzaktaki bir yıldız. Teleskoptaki 18 ayna henüz uyum içinde çalışmadığı için 18 ayrı görüntü veriyor.

Bu ilk kare, bilim insanlarının teleskobun Kızılötesi Kamerasını kullanarak uzun ayna hizalama sürecini bitirmelerine yardımcı olacak. Cihazın baş araştırmacısı ve Arizona Üniversitesi'nden astronomi profesörü Marcia Rieke, 'Işığın NIRCam'a girdiğini görmekten çok mutlu olduk.' dedi.

İlginizi çekebilir:

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobundan İyi Haber: Hedefe Ulaştı!
10 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobu Son Testleri de Geçti

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
12.02.2022

bizde hala hıyarla uğraşalım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ