James Webb Uzay Teleskobu'ndan Gelen Yeni Görüntüler Yıldız Doğumlarını İlk Kez Bu Kadar Net Gösterdi!

Şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş gözlem aracımız olan Webb Uzay Teleskobu, her geçen gün değerini kanıtlamaya devam ediyor. Teleskobun en son gözlemleri, bilim insanlarına yıldızlar hakkında çok değerli bazı bilgiler sunuyor. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, gökbilimcilere yıldızların ve galaksilerin başlangıcına eşi görülmemiş bir bakış açısı kazandırdı.

Yeni görüntüler, yakınlardaki geniş gök adaların karmaşık yapısını gösteriyor. Bu görüntüler uzay teleskobundan alınan muhteşem görseller olmanın yanı sıra, bilim insanlarının yeni yıldızların nasıl oluştuğunu ve doğdukları galaksileri nasıl etkilediklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Yeni görüntüler, yakın galaksilerdeki bu süreçlere kızılötesi dalga boylarında ilk kez bakıyor.

Bilim insanları, yıldızların başlangıcından geniş galaksilere kadar her şeyi kapsayan, evrenimizin en küçük yapı taşından en büyüğüne kadar olan süreçlerine ışık tutan 21 araştırma makalesi için bu verileri çoktan kullandılar. Çalışma, dünyanın dört bir yanından 100'den fazla araştırmacıyı içeren 'Yakın Galaksilerde Yüksek Açısal Çözünürlükte Fizik' (PHANGS) işbirliğiyle yürütülüyor. Yakınlardaki 19 gök adayı içeren devasa bir araştırmanın parçası olarak araştırmacılar Webb'i kullanıyorlar.

Gökbilimciler şimdiye kadar bu hedeflerden beşini gözlemleyebildiler: M74, NGC 7496, IC 5332, NGC 1365 ve NGC 1433 olarak bilinen galaksiler.

Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nden ekip üyesi David Thilker, 'İnce yapıyı gördüğümüz netlik kesinlikle bizi şaşırttı' dedi. Alberta Üniversitesi'nden ekip üyesi Erik Rosolowsky ise, 'Genç yıldızların oluşumundan kaynaklanan enerjinin etraflarındaki gazı nasıl etkilediğini doğrudan görüyoruz ve bu olağanüstü bir şey' dedi. James Webb Uzay Teleskobu'nun hassas ayarı, daha önce karanlık olan alanların artık aydınlatıldığı ve bilim insanlarının bir zamanlar görünmez olan bölgeleri inceleyebileceği anlamına geliyor.

Bu görseller, yıldız oluşumunu çok daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Çalışmaya öncülük eden Gemini Gözlemevi baş bilimcisi Janice Lee, 'Teleskopun çözünürlüğü sayesinde, ilk kez tam bir yıldız oluşumu sayımı yapabiliyor ve Yerel Grubun ötesindeki yakın gök adalardaki yıldızlararası kabarcık yapılarının sayımını çıkarabiliyoruz. Bu nüfus sayımı, yıldız oluşumunun yıldızlararası ortama nasıl damgasını vurduğunu, ardından yeni nesil yıldızlara nasıl yol açtığını veya yeni nesil yıldızların oluşmasını nasıl engellediğini anlamamıza yardımcı olacak' diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Uzaydan Dünyaya Gerçekten 10 Metrelik Çubuklar Gönderilebilir mi?
James Webb Uzay Teleskobu Bilinen En Eski Galaksiyi Bulmuş Olabilir
James Webb Teleskobunun Geçtiğimiz Günlerde Yayınlanan Görüntülerinde Tam Olarak Neye Bakıyoruz?

Popüler İçerikler

Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
YORUMLAR
20.02.2023

Katoik bir görüntü, neden bu kadar korktum bu görüntüden durduk yere anlamadım, ilginç :(

20.02.2023

bence çok huzur verici

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ