James Webb Uzay Teleskobu ile Halka Nebula'nın Gizemli Görüntüleri Yakalandı

Halka Nebula, yeni görüntüleme teknolojileri sayesinde eşi benzeri görülmemiş mekansal çözünürlük ve spektral hassasiyetle incelendi. Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) tarafından elde edilen görüntüler, nebula içindeki detayları ortaya çıktı.

James Webb Uzay Teleskobu, ünlü Halka Nebulasını daha önce görülmemiş ayrıntılarla gözlemledi.

Yakıtı tükenen bir yıldızın dış katmanlarını fırlatmasıyla oluşan Halka Bulutsusu, arketipik bir gezegenimsi bulutsudur. M57 ve NGC 6720 olarak da bilinen nesne, Dünya'ya yaklaşık 2.500 ışık yılı uzaklıkta ve nispeten yakın.

Yeni görüntüler, her iki kızılötesi gözlemde de benzersiz ayrıntıları ortaya çıkaran benzeri görülmemiş uzamsal çözünürlük ve spektral hassasiyet sağladı.

Nebulada moleküler hidrojen bakımından zengin 20.000 kadar yoğun kürecik bulunmaktadır. Buna karşılık, iç bölge çok sıcak gaz gösterir. Ana kabuk, polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak bilinen karbon bazlı moleküllerden gelen ince bir gelişmiş emisyon halkası içerir.

Ana halkanın dış kenarının hemen ötesinde kabaca on eşmerkezli yay bulunur.

Yayların, merkezi yıldızın Dünya ile cüce gezegen Plüton arasındaki mesafeye benzer bir mesafede yörüngede dönen düşük kütleli bir yoldaşla etkileşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bu şekilde, Halka Nebulası gibi nebulalar bir tür astronomik arkeoloji ortaya koymaktadır, çünkü astronomlar nebulayı onu yaratan yıldız hakkında bilgi edinmek için incelemektedir.

Bulutsu çarpık bir donat şeklindedir. Neredeyse doğrudan bu yapının kutuplarından birine bakıyoruz ve parlak renkli bir malzeme fıçısı bizden uzağa doğru uzanıyor.

Bu donatın merkezi boş görünse de, aslında hem bize doğru hem de bizden uzağa uzanan daha düşük yoğunluklu malzemeyle doludur ve donatın merkezi boşluğuna yerleştirilmiş bir rugby topuna benzer bir şekil oluşturur.

Renkli ana halka, nebulanın merkezindeki ölmekte olan bir yıldız tarafından fırlatılan gazdan oluşmaktadır. Bu yıldız, Güneş gibi bir yıldızın son evrim aşaması olan çok küçük, yoğun ve sıcak bir cisim olan beyaz cüce olma yolundadır.

Halka Bulutsusu gökyüzümüzdeki en dikkate değer nesnelerden biridir.

Gökbilimciler Antoine Darquier de Pellepoix ve Charles Messier tarafından 1779 yılında keşfedilmiş ve Messier Kataloğu'na eklenmiştir. Her iki gökbilimci de Lyra takımyıldızından geçen ve Halka Bulutsusu'nun çok yakınından geçen bir kuyruklu yıldızın izlediği yolu takip etmeye çalışırken bulutsuya rastlamışlardır.

Bu gözlemler James Webb Uzay Teleskobu GO 1558 gözlem programının bir parçası olarak tamamlandı.

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu 2013 yılında Halka Nebulası gözlemini yayınladı ve o zamandan beri bu gözlemevinin en iyi bilinen görüntülerinden biri haline geldi.

Dünya'dan bakıldığında nebula kabaca eliptik görünüyor.

Ancak gökbilimciler, nesnenin yapısını, evrimini, fiziksel koşullarını ve hareketini keşfetmek için yer tabanlı verileri Hubble'ın gözlemleriyle birleştirdi. Bu araştırma nebulanın çarpık bir donat şeklinde olduğunu ortaya çıkardı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Neredeyse Aynı Görünen İnsanların Sadece Görünüşlerinin Değil DNAlarının da Benzer Olduğunu Biliyor muydunuz?
Antarktika'nın Derinliklerinde Keşfedilen 20 Uzuvlu Yeni Deniz Canlısı Türü: "Promachocrinus Fragarius"
Gökbilimciler Maisie Galaksisinin Şimdiye Kadar Gözlemlenen En Eski Galaksilerden Biri Olduğunu Doğruladı

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi