James Webb Uzay Teleskobu Güneş Sistemimizin Dışındaki Bir Ötegezegende Toz Fırtınası Gözlemledi!

Uzayda neler olup bittiğini hepimiz merak ediyoruz. Gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz yıldızlar, Güneş, Ay ve birçok ismini bilmediğimiz gezegenler bulunuyor. Yakın zamanda James Webb Uzay Teleskopu Güneş sistemimizin dışında bulunan bir gezegende toz fırtınası olduğunu keşfetti. Gelin hep birlikte bu ötegezegene bir göz atalım...👇

Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta olan VHS 1256b adında bir ötegezegen tespit edildi.

James Webb Uzay Teleskobu'nun güçlü ve ileri düzey teknolojisi sayesinde bu gezegenin keşfi yapıldı. Gözlemler esnasında bu gezegende bir toz fırtınasının olduğunu da tespit edildi. Ancak tespit edilen bu fırtına daha çok kayalıklardan ve silikattan oluşuyordu.

VHS 1256b ilk olarak 2015'de İngiltere'nin geliştirdiği Vista teleskopu ile Şili tarafından tespit edildi.

Güneş sistemimizdeki gaz devlerine benzer bir gezegen olarak tanımlanmıştı ancak kütlesi 12 ila 18 katı daha büyüktü. Daha önce yapılan gözlemlerde atmosferinin toz parçacıklarından oluşabileceğini ve bu yüzden kırmızı bir görüntüye sahip oldu düşünüldü.

Edinburgh Kraliyet Gözlemevi'nden Profesör Beth Biller, bu ötegezegendeki bulutların ne kadar büyüleyici olduğunu söyledi.

Bunun sebebi de Dünya'mızdaki su bulutları gibi olmamalarıydı. Aynı zamanda bu ötegezegenin atmosferinde karbon monoksit (CO) ve metan bulunuyor. Profesör Biller, VHS 1256b'de çok sayıda silikat taneli tabaka olduğunu da ortaya koydu.

Teleskoplar daha önce kahverengi cücelerde silikatlar tespit etmişti ancak bu VHS 1256b'deki gibi değildi.

Bunlar daha çok yıldıza benzeyen fakat tutuşamayan nesnelerdi. Ancak böyle bir büyük ötegezegendeki silikatlar ilk defa keşfedildi. Tespitini yapmak için James Webb Uzay Teleskobu, MIRI (Orta Kızılötesi) ve NIRSpec adında cihazları kullandı. Bu cihazlarla VHS 1256b'nin atmosferinden gelen ışığın renklerini ayırmak için kullanıldı.

Tüm bu moleküler ve toz özelliklerini birlikte ölçebilen yalnızca James Webb Uzay Teleskobu'dur.

VHS 1256b'deki atmosferinin dinamik resmi, MIRI ve NIRSpec'in gelişmiş teknolojisiyle birlikte kullanılarak ortaya konuldu. James Webb Uzay Teleskobu'nun ana görevi yıldızları ve galaksileri gözlemlemek ve dış gezegenleri araştırmak. Ancak MIRI ve NIRSpec, bu gezegenlerin atmosferlerini ve görülmemiş ayrıntılarla incelemek için kullanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Açıkladı: Yakın Gelecekte Görebileceğiniz 6 Nadir Gökyüzü Olayı
Güneş Sistemimizdeki Diğer Gezegenlerde Bir Gün Kaç Saat Sürüyor?
Gökbilimciler Hubble'ı Kullanarak Gezegenlerle Çevrili ve Uzay Kayası Kuşağı Olan Beyaz Bir Cüce Buldular

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!