James Webb Teleskobu Uzayın Derinliklerinde Dev Bir Soru İşaret Buldu!

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin en erken günlerine dair cevaplar sağlamaya devam ediyor, ancak aynı zamanda daha fazla soru ortaya çıkarıyor. Bu kusursuz bir soru işareti şeklindeki kozmik nesnenin keşfi, astronomi dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı.

NASA öncülüğünde işletilen yenilikçi James Webb Uzay Teleskobu, kusursuz bir soru işareti şeklini almış kozmik bir nesneyi görüntüledi.

Teleskop, Dünya'dan 1470 ışık yılı uzaklıkta bulunan Vela Takımyıldızı'ndaki iki genç yıldızı gözlemlediği sırada bu ilginç cisimle karşılaştı.

Söz konusu nesnenin tam olarak ne olduğu belirlenemedi. Ancak bilim insanları, rengi ve şeklinden yola çıkarak bazı tahminlerde bulundu.

'Bu muhtemelen uzak bir galaksi veya etkileşen galaksiler olabilir,etkileşimleri, bozulmuş soru işareti şeklini oluşturmuş olabilir,' JWST'nin bilimsel işlemlerini yöneten Baltimore'daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) temsilcileri Space.com'a açıkladı.

Araştırmacılara göre nesnenin kırmızı görünmesi, uzak bir konumda olduğu anlamına gelmekte.

Daha da heyecan verici olanı, bu muhtemelen astronomların ilk kez böyle kozmik soru işaretini görmesi olabilir.

"Muhtemelen bu belirli nesneyi ilk kez görüyoruz," diye ekledi STScI.

'Neye benzediğini kesin olarak anlamak için ek takip çalışmaları gerekecektir. Webb bize birçok yeni, uzak galaksi gösteriyor; bu yüzden yapılacak yeni bilimsel çalışmalar var!'

Illinois State Üniversitesi'nden fizik yardımcı doçenti Matt Caplan, nesnenin iki galaksinin birleşmesi olabileceğini söyledi.

'İki ayrı özellik, muhtemelen arka plandaki birleşen galaksiler olabilir, soru işaretinin üst kısmı büyük bir galaksinin gelgit yarılmalarından biri olabilir,' dedi Caplan.

"Diğer arka plan galaksilerinin rengi göz önüne alındığında, bu en kötü açıklama gibi görünmüyor. Birleşmeler ne kadar kaotik olursa olsun, çift loblu, kıvrımlı kuyruklarla uzanan nesneler oldukça tipik."

Caplan, aynı zamanda başka birçok olasılık olduğunu belirtti, ancak JWST görüntülerinde yıldızların aynalarından yayılan sekiz kollu kırılma çizgilerinin olmaması nedeniyle bir yıldızı dışladı.

James Webb Uzay Teleskobu'nun yüksek çözünürlüklü yakın kızılötesi görüntüleme yetenekleri sayesinde daha fazla göz alıcı keşif bekleniyor.

Bu teleskop, Büyük Patlama'dan sadece 420 milyon yıl sonra var olan 13,4 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksilere kadar uzanan evrenin uç noktalarını gözlemleyebiliyor.

STScI'ye göre, James Webb Uzay Teleskobu'nun ilk yılında, bu teleskop tarafından üretilen verileri kullanan 750'den fazla bilimsel makale yayınlandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Gökyüzündeki Yıldızların Sesini Bilgisayar Ortamında Kullanarak Ünlü Şarkıyı Söylettiler
Uzay’da Çamaşırhane Var mı? Astronotlar Ay’da İç Çamaşırlarını Nasıl Temiz Tutuyor?
Bilim İnsanları Açıkladı: Güneş Sistemi'nde Gizemli Bir Dokuzuncu Gezegen Olabilir

Popüler İçerikler

Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti