James Webb'in Yaptığı Yeni Araştırmayla Birlikte Kumdan Yapılma Bulutları Olan Bir Ötegezegen Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) rutin bilim gözlemlerine başladığından beri, astronomi dünyasında neredeyse her gün yeni bir buluş gerçekleşiyor. En uzak yıldızlardan güneş sistemi dışındaki gezegenlerin görüntülerine kadar etkileyici keşifler artık günlük yaşantının bir parçası haline geldi. Bu kez Webb, bazı gezegenlerin 'kaya bulutlarına' sahip olabileceğini doğruladı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Gökbilimciler Webb'in NIRSpec ve MIRI araçlarını kullanarak bir kahverengi cücenin atmosferinde doğrudan silikat bulutları tespit ettiler.

Bu, Güneş Sisteminin ötesinde bir dünyada silikat bakımından zengin bulutların ilk kez tespit edilmesi anlamına geliyor.

Söz konusu kahverengi cüce, VHS 1256 b olarak adlandırılıyor ve 2015 yılında keşfedildi.

VHS 1256 b, Dünya'dan yaklaşık 72 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Corvus takımyıldızında, iki kırmızı cüce yıldızının yörüngesinde dönüyor. Bu gezegen Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 20 katı, nispeten genç ve kırmızımsı bir atmosfere sahip.

Kahverengi cüceler, bir bebek yıldızın çekirdeğinde hidrojen füzyonunu başlatmak için yeterli kütleyi biriktirmediğinde oluşan nesnelerdir ancak kahverengi cüceler döteryumu veya ağır hidrojeni, sadece bir proton yerine bir proton ve bir nötronla kaynaştırabilir.

Bu özellik, sıradan ötegezegenlerden farklı olarak kahverengi cücelerin kendi ısı ve ışıklarını yaymalarını sağlar. Bu, yıldızlara kıyasla parlaklıkları son derece düşük olduğu için çok zor olsa da, onları doğrudan fotoğraflamanın mümkün olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, Webb'in uzmanlaştığı kızılötesi dalga boyları hassasiyeti, bu kritik keşfi yapmamızı sağladı.

Garip bulutlara ek olarak gökbilimciler ayrıca karbondioksit de (CO2) tespit ettiler.

Bu durumda Webb teleskobu ikinci kez bir ötegezegen üzerinde güçlü CO2 kanıtı keşfetmiş oldu. Araştırmacılar, iletim spektroskopisi olarak bilinen bir inceleme yöntemi kullanarak, bir ötegezegenin atmosferinin içeriğini bu şekilde ölçebilir.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden bir astronom ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Sasha Hinkley, "Sakin bir atmosferde, beklenen bir metan ve karbon monoksit oranı vardır" diyor.

'Fakat birçok ötegezegen atmosferinde bu oranın oldukça çarpık olduğunu görüyoruz, bu da bu atmosferlerde türbülanslı bir dikey karışım olduğunu, bu türbülansın karbondioksiti derinden yukarı doğru taşıyarak atmosferin daha yukarısında metanla karıştırdığını gösteriyor' şeklinde sözlerini bitiriyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

NASA'nın Uzay Aracı Kullanarak Bir Asteroide Yön Vereceği DART Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Satürn'ün İkonik Halkaları Hakkında Merak Edilen Büyük Gizem Yapılan Araştırmalar Sonucunda Ortaya Çıktı
Dünya'ya En Yakın Olan Kara Deliğin Aslında İki Yıldızdan Oluşan Bir Sistem Olduğu Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu