İzlemeyen Çok Şey Kaybeder! Onedio Editörleri Olarak Bu Ay İzleyip Önerdiğimiz 13 Dizi/Film

Ne izleyeceğine karar vermeye çalışırken en az yarım saat harcayanların imdadına yetişiyoruz. Öneriler bizden, izlemesi sizden... 🎬

1. Yeşilçam ile girişi yapalım. Oğuzhan'ın "Uyarlama olmasına rağmen Türk sinemasının en iyi 10 filminden biri" dediği bir Cüneyt Arkın filmi: Alın Yazısı (1972)

'Cüneyt Arkın'ın yine karizma olduğu filmde Fatma Belgen ve Erol Taş da bulunuyor. Hamam sahnesindeki gerilim ve detaylar muazzam.'

Konusu: Filmde, bir adamın düşmanlarından intikam alması konu edilir. Arkadaşının ağabeyi Şehmus tarafından iğfal edilen Zeynep, intihar eder. Ailesine her şeyi anlatan bir mektup bırakır. Zeynep’in büyük ağabeyi Osman, Şehmus’tan intikam almaya çalışır. Ancak Şehmus’un bir adamı tarafından öldürülür. Zeynep’in küçük ağabeyi Haydar ise gittiği memleketinden dönünce olanları öğrenir. Haydar, kardeşlerinin ölümüne sebep olanlardan intikam almaya çalışacaktır.

Sinemalar.com: 7.6

2. Fatih Oscar'da En İyi Film ödülünü kazanan Suyun Sesi / The Shape of Water (2017) filmini öneriyor.

Konusu: Soğuk savaş döneminin Amerika'sında yaşayan Elisa yalnız bir kızdır. Sessiz, rutin bir hayatı olan Elisa, gizli ve yüksek güvenlikli bir devlet laboratuvarında temizlikçi olarak çalışır. Ancak günün birinde Elisa'nın hayatı, iş arkadaşı Zelda ile devletin yaptığı gizli bir deneyi keşfetmesi ile değişir. Suda hapsedilen insansı bir yaratığın acımasız bir deneyde kullanıldığını fark eden Elisa, onunla iletişim kurmaya başlar. Aynı dili bilmeyen, aynı hayatlara sahip olmayan, hatta aynı genetikleri bile olmayan bu ikili, aralarında kurdukları tarifsiz bağ ile birbirlerinin hayatını değiştirecektir.

IMDb: 7.5

3. Oscar'da adaylık elde etmiş bir diğer filmi ise Gülşah öneriyor: Dünyanın Bütün Parası / All the Money in the World (2017)

'Senaryosunu çok sevdiğim(gerçek hikayeye dayanıyor), oldukça uzun bir film. Bol mesajından biraz fedakarlık etseymiş daha sürükleyici bir film olurmuş ancak gişede -Ridley Scott’a rağmen- bu kadar yerlere vurmasını anlayamadım. Michelle Williams da çok iyi oynamış.'

Konusu: Amerika'nın sayılı zenginlerinden olan John Paul Getty'nin 16 yaşındaki torunu kaçırılır. Fidye olarak 17 milyon dolar istenmektedir. John Paul Getty Jr.'ın annesi Gail, fidye için milyarder kayınpederine gider ancak John Paul Getty cimriliğiyle ünlenmiş biridir ve fidyeyi fazla yüksek bulur. Oğlunun hayatını kurtarmak isteyen Gail, parasına düşkün fabrikatör dede John Paul Getty ve fidye isteyen suçlular arasında ortak noktayı bulmak bir hayli zor olacaktır. Bu süreçte John Paul Getty Jr.'ın hayati tehlikesi her geçen saniye artmaktadır.

IMDb: 7.0

4. Tam bir pazar öğleden sonrası filmi izlemek isteyenler Zeynep'in önerisini dikkate almalı: Kızarmış Yeşil Domatesler / Fried Green Tomatoes (1991)

'Çok tatlı, çok güzel bir arkadaşlık hikâyesi. Hikâyedeki kadın karakter en yakın arkadaşınız olsun isteyeceksiniz.'

Konusu: 2013'te Arizona eyaletinin Prescott bölgesine bağlı Granite Mountain Hotshots'ta korkunç bir yangın başlar. Kısa sürede iyice yayılan yangın pek çok hayatı tehdit etmektedir. Yangınla mücadele için Granite Mountain Hotshots yangın departmanında çalışan 19 itfaiyeci göreve başlarlar. Ancak yangınla mücadele oldukça zorludur. Herkesin kaçmaya çalıştığı mücadeleye koşar adım ilerleyen itfaiye ekibi, sevdiklerini, ailelerini ve komşularını koruyabilmek için kendi hayatlarını kaybetme riskiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

IMDb: 7.7

5. Cihan öneriyorsa iyidir: Natalie Portman'lı bilim kurgu filmi "Yok Oluş / Annihilation (2018)"

'Alex Garland'ın Ex Machina'nın ardından yazıp yönettiği ikinci film. Filmde Arrival tadı var, 2006 yapımı The Fountain tadı da var, hatta o filmin kafa karışıklığından bolca var. İzlenip geçilecek aksiyonlu bilim kurgu gibi giderken çok çok hafiften felsefi altyapı koymaya çalışılmış acayip bir film çıkmış. Kendi algoritması olan filmleri severim, yani kendi yarattığı dünya içinde mantıklı filmlere can feda ama bu, kafada birçok soru bırakıp bitti.'

Konusu: Gerçekleşen anormal faaliyetlerden dolayı hükûmet tarafından gizlice karantinaya alınan gizemli “Area X” bölgesi, on yıllardır kıtanın geri kalanından ayrıdır. Doğa, insan uygarlığının son izlerini de bölgeden silmiş durumdadır. İlk keşif gezisi, bozulmamış, cennet gibi bir doğanın süregeldiğini rapor etmektedir. Bölgeye giden 2. keşif grubu toplu intiharla, 3. keşif grubu dost ateşiyle, en sonuncu olan 11. keşif grubu ise kendilerinin bir gölgesi olarak geri dönmüş ve kısa süre sonra kanserden ölmüştür. 12. keşif grubunu oluşturan bir biyolog, bir antropolog, bir psikolog ve bir araştırmacı, kendilerini nelerin beklediğini bilmeden bölgeye giriş yapar. Görevleri araziyi haritalamak, örnek toplamak ve bütün gözlemlerini raporlamaktır. Akıl almayacak topografik anomalilere ve yeni yaşam biçimlerine şahit olan ekibin birbirlerinden sakladıkları sırların ortaya çıkması ise her şeyi değiştirecektir.

IMDb: 7.1

6. Cosmos: A Spacetime Odyssey’den bu yana Erkam'ı en çok heyecanlandıran belgesel dizisi olmayı başardı: Mind Field

'Daha çok Vsauce olarak bilinen Michael Stevens’ın YouTube Red’e münhasıran yaptığı harika bir iş. Şimdilik iki sezonu var. Sezonların ilk bölümlerini YouTube’dan izleyebilirsiniz ama geri kalanlar için YouTube Red gerekiyor. Bu arada adamın YouTuber olması sizi yanıltmasın, bölümler hakikaten aşmış prodüksiyonlara sahip.'

IMDb: 8.9

7. Tam bir Mr. Nobody hayranı olan Onur, yönetmenin benzer bir tarza sahip son filmini ısrarla öneriyor: Yeni Ahit / Le tout nouveau testament (2015)

'Son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden biri. Konusu şöyle; Tanrı, Brüksel'de bir evde eşi ve kızı ile birlikte yaşayan huysuz hatta kötü bir adam. Odasındaki bilgisayardan hayatı kontrol ediyor. Bir gün kızı Ea insanların telefonuna ölecekleri tarihin mesajını atarak evden kaçıyor ve yeni havarilerini bulmak için insanların arasına karışıyor. Sonra da Son Akşam Yemeği tablosundaki yerlerini alacak bu 6 güzel insanın hayatına dokunuyor.

Filmin yönetmeni aynı zamanda Mr. Nobody'nin de yönetmenliğini yapan Jaco Van Dormael. Fantastik ve eğlenceli temasının altında göndermeleri ve mesajı bol olan bir film. Müzikleri ve replikleri ise efsane.'

IMDb: 7.1

8. İlk 3 bölümüyle beğenileri kazanan Şahsiyet dizisini önerenlerden biri de Oğuzhan.

'O rolü ülkede Haluk Bilginer dışında oynayabilecek başka oyuncu yok. Zaten sayko halleri cuk oturmuş. 40'ına merdiven dayayan Cansu Dere'ye toy polis rolü pek gitmemiş. Onur Saylak çok titiz çalışmış. Görüntüler, kadrajlar, ışık falan on numara. Hatta görüntü kalitesi olarak en iyi Türk işi diyebilirim. Drone çekimleri müthiş. Hakan Günday romancı olduğunu belli etmiş. Diyaloglar çok romanvari. Bir diziye göre çok beylik replikler var. Kurgu sıkıntılı, sahneler aniden kesiliyor. Klasik Türk yapımı olmayalım diye flashback'lerle foreshadowing'leri abartmışlar.

Ama sırf kartpostal gibi kadrajlar için bile izlenir. O açıdan bana göre gelmiş geçmiş en iyi Türk yapımı.'

IMDb: 9.1

9. Zeynep'in önerisi In Bruges (2008), hayatınız filmlerinden biri olabilir!

'Her şeyden önce Bruges'a aşık oldum, Colin Farrell'in sempatik oyunculuğuna bayıldım, bir dünya metafor vardı. Tarihî bilgiler, o görsellik, o naif bir o kadar da hazin konu... Gerçekten tavsiye ederim.'

Konusu: İki kiralık katil olan Ray ve Ken zor bir işin ardından patronları Harry Waters tarafından Belçika’nın romantik şehri Brugge’a tatile yollanırlar. Geldiği ilk günden beri bu şehirden nefret eden Ray’i burada pek çok sürpriz beklemektedir. Bunun sadece basit bir tatil olmadığını düşünen Ray burada yeni insanlarla tanışır ve aşkı ile kendi hayatı arasında gelgitler yaşamaya başlar.

IMDb: 7.9

10. Onur'dan hayatın gerçekleriyle başbaşa bırakan bir fantastik-dram önerisi: Canavarın Çağrısı / A Monster Calls (2016)

'Biraz fantastik bir şeyler izleyeyim kafam dağılsın dedim ama film feci şekilde ters köşe yaptı. Sağlam dram. Conor'ı oynayan çocuk oyuncu Lewis MacDougall çok iyi oynamış. Filmi biraz Pan'ın Labirenti'ne benzettim ben. Boş vaktinizde izlenilesi, güzel film.'

Konusu: 12 yaşındaki Conor canavarlar ve peri masallarının fantastik dünyasına kaçmak üzeredir. Annesinin hastalığı ile ilgilenen Conor, aynı zamanda pek sempatik olmayan büyükannesi ile zaman geçirmek zorundadır. Bulunduğu okul eğitimden uzak ve zorbalarla doludur. Conor’un babası ise ondan binlerce mil uzakta, Amerika’ya yerleşmiştir. Conor bu korkutucu gerçeklerden uzaklaşmak için fantastik varlıkların hüküm sürdüğü hayal dünyasına küçük bir yolculuğa çıkacaktır. Bir gece saat tam 12.07 ‘de yatak odasının penceresinde beliren 13 metrelik porsuk ağacı, o geceden sonra her akşam aynı saatte Conor'u ziyaret etmeye başlar. Bu canavarın anlatacağı hikayeler vardır ve Conor’un bu hikayeleri dinleyip kafasında canlandırması konusunda ısrarcıdır.  Bu kadim, vahşi ve acımasız Canavar, Conor’un cesaret, inanç ve gerçeklik ile dolu yolculuğunda ona rehberlik edecektir.

IMDb: 7.5

11. İki Kürt çocuğun bir hayalini ve o hayal için neler yaptığını anlatan tatlı bir film öneriyor Soner: Neredesin Süpermen? / Bekas (2012)

'Filmi çok sevdim, sonlarına doğru çok da duygulandım. 1 buçuk saat zaten, bir solukta bitiyor. Çocukların saflığını çok sevdim.'

Konusu: 1990'larda Irak pek de yaşanılası bir yer değildi. Aklımıza savaş ve Saddam Hüseyin'in geldiği bu zamanlarda, iki evsiz kardeş Zana ve Dana, Superman filmlerinden etkilenerek Amerika'ya gidip Superman'le yaşamak istediklerine karar verirler. Çocukların amaçları Superman'i bulmak ve ondan yardım istemektir. Superman onların hayatlarını kolaylaştıracak ve onlara kötü davranan herkesi cezalandıracaklardır. Zana Superman'in cezalandırmasını istediği insanların listesini yapmaya başlar. Listenin başında Saddam vardır.

IMDb: 7.5

12. Oldukça başarılı bir gerilim filmi izlemek isteyenler Zeynep'in önerisini dikkate almalı. Alejandro Amenábar'ın ünlenmesinde etkili olan filmlerden biri: Tez / Tesis (1996)

'Doğru düzgün şiddet sahnesi göstermeden şiddetin tüm varlığını hissettiriyor film boyunca.'

Konusu: Sakin ve kendi halinde bir üniversite öğrencisi olan Angela, tez konusu olarak seçtiği ‘sinemada şiddet’ temasıyla ilgili problemler yaşamaktadır. Genç kadın izlemeye bile dayanamadığı şiddet kavramından o kadar bihaberdir ki okuldaki başka bir öğrenciden yardım almaya karar verir. İlginç ve gizemli bir görünüme sahip olan Chema korku filmleri konusunda üst düzey bir bilgiye sahiptir. İkili proje üzerine çalışırlarken, Angela talihsiz bir tesadüfle tez profesörünün ölümüne tanık olur. Yaşlı adam sinema salonunda bir filmi izlerken ölü bulunmuştur. Bu anı görebilen tek kişi olan Angela, kasedi ele geçirir ve gördüğü şey karşısında şoke olur. Bu kaset hem okulun kirli oyunlarını hem de saklı kalan bir katilin kimliğini açığa çıkaracaktır.

IMDb: 7.5

13. Ve son öneri bir Steven Spielberg filmi: Başlat / Ready Player One (2018)

'Gösterime bu hafta sonu giren filmi aylardır merakla bekliyordum. Sinema ve oyun dünyasının popüler kültür ikonlarını fragmanda görmek oldukça heyecanlandırmıştı, sadece DeLorean detayı bile filmi sinemada izlemek için ikna etmeye yeterli.

Filmde bir an bile sıkılmıyorsunuz, sadece ilk yarısında içine girmesi çok kolay olmuyor sanal dünya görüntülerine alışmak zor olduğu için. İkinci yarısında ise sanki o dünyanın içinde gibi hissediyorsunuz.

Bir sinefil için seyir zevki daha yüksek çünkü çok sayıda gönderme mevcut. DVD'si çıktığında duraklata duraklata tekrar izlemek gerekiyor, her detayı yakalamak mümkün değildi. 7.5/10'

IMDb: 8.0

Mayıs ayı başında yeni film ve dizi önerileriyle görüşmek üzere... Sinemayla kalın! 🎬

Geçtiğimiz aylardaki önerilerimize ulaşmak için: 

Nisan | Mayıs | Haziran | Temmuz | Ağustos | Eylül | Ekim | Kasım | Aralık | Ocak | Şubat

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
01.04.2018

cüneyt arkını görünce duygulandım. yeşilçam efsanedir

02.04.2018

tez efsanedir ! turunun en iyisi :)) yok olus filmi de bazi kisilerin dedigi gibi fiyako :q tabii cop degil. sahsiyet sahane bir dizi olmus ! ya ben hâlâ dip dizisinin etkisindeyim.niye sans verilmiyor ?

oguzhan kim amk

TÜM YORUMLARI OKU (7)