İzlandalı Kadınlar Neden 14.38'de İş Bıraktı?

İzlanda'da yapılan araştırmalar, ülkedeki kadınların erkeklerden yüzde 30 daha az ücret aldığını ortaya çıkardı. Bu fark İzlandalı kadınların emeklerinin saat 14.38’den sonra ücretlendirilmediği yani bedava çalıştıkları anlamına geliyor. Bu nedenle Pazartesi günü başkent Reykjavik’te bir araya gelen binlerce kadın, saat 14.38’de iş bırakarak ‘eşit işe eşit ücret’ talep etti.

Cinsiyet eşitliği listesinde üst sıralarda yer alan İzlanda’da, aynı işi yapan kadınların ortalama olarak erkeklerin yüzde 66.25’i oranında ücret aldığı ortaya çıktı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

9 saatlik mesainin sona ermesini beklemeden 14.38’te iş bırakan kadınlar, ücret eşitliği talebinde bulundu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Refinery 29’a konuşan bir protestocu, “Dünyadaki hiçbir ülkenin cinsiyet eşitliğine ulaşmadığını biliyoruz; ama bugün bana eşit haklara en çok sahip olduğumuz ülkede bile kadınlara erkeklerle aynı ödemenin yapılmadığını gösterdi” dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sendikalar ve kadın örgütleri tarafından organize edilen grev, 41 yıl önce düzenlenen ‘Kadınların Boş Günü’ adlı tarihi grevle aynı gün gerçekleştirildi. 25 bin kadının katıldığı 1975 yılındaki grev, ülkedeki birçok düzenleme için tarihi bir adım olmuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Eylemin işe yaramasının ardından 1976 yılında, İzlanda Cinsiyet Eşitliği Konseyi kurulurken; iş yerlerinde ve okullarda cinsiyet ayrımcılığı yasaklandı, cinsiyet eşitliği yasası onaylandı.

Sputnik News

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
YORUMLAR
25.10.2016

Güzel olan yanı, büyük ihtimalle istediklerini elde edecekler. Zaten haklılarda. Hayır ağlamıyorum, gözüme medeniyet kaçtı..

25.10.2016

Çok güzel yazmışın ya, ağlamıyorum gözüme medeniyet kaçtı. (Yorumunu beğendim.)

25.10.2016

Ah şu avrupalılar gerçekteen örnek alınası insanlar bir protesto düzenleniyor bütün ülke bu protestoya katılıyor polonyada kürtaj yasaklanıyor kadını erkeği hakkını arıyor ama bizim milletimizde önüne ne konursa onu yiyor kürtaj yasaklanıyor ülkenin hiçbir yerinde protesto düzenlenmiyor sonra bir sürü anasız babasız çocuk yurt köşelerind tecavüze uğruyor sevgisiz büyüyor darp ediliyor eziliyor hakarete ayrımcılığa adaletsizliğe maruz kalıyor asgari ücret 300 dolar bir tane müslüman grup çıkıpta pazar çantasını alıp meydanlarda pazar çantalarını yakıp 300 dolara bu pazar çantası dolmuyor demiyor üstelik 300 doları adam eline alınca ALLAH HÜKÜMETİMİZİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN diyor. Gerçi asgari ücretlinin 500 lirasını devlet vatandaşın eline geçmeden kesmese 400 küsür dolar olurda ama neden 500 küsür lira vergi kesildiğini vatandaş sormuyor.

25.10.2016

Polisler nerede? Tomalar? Jop yok mu? Peki gaz? Ama böyle grev protesto falan olmaz ki en azından polisin http://dhgif.blogspot.com.tr/2013/06/biber-gaz-atan-polis.html bunu yapmasi lazimdi.

TÜM YORUMLARI OKU (16)