İzlanda'yı Canından Bezdiren Türk! İzlanda Seferini Komuta Eden Küçük Murat Reis'in Yaşam Öyküsü

İzlanda'yı duyduğunuzda aklınıza ilk ne geliyor? Kış, soğuk, uzaklık? Ya da 2016 Avrupa Şampiyonasındaki sempatik halleri? Ancak bir zamanlar görece korumasız olan İzlanda'nın geçmişi savaşa da dayanıyor. Ve bu savaşın içinde Osmanlı İmparatorluğu büyük bir yer kaplıyor.

Kaynak: Cavit Pancar, Reisubok, Slave to Fortune

Eski gücünü kaybedip duraklama dönemine giren Osmanlı İmparatorluğu, korsanlarla dolu olan Cezayir Limanı sayesinde deniz güvenliğini sağlıyordu. Bu sayede düşman askerlerin deniz gücü de sıfırlanıyordu.

Günlerden birinde ülkesinin korsanlığı yasaklamasıyla birlikte Hollandalı Jan Janzsoon, eşini ve çocuklarını ülkesinde bırakıp Osmanlı'ya çalışan Cezayir Korsanlarının yanına sığındı ve burada Müslümanlaştırıldı. Adı ise Murat oldu.

Kendi isteğiyle mi yoksa zorla mı Müslüman olduğu bilinmese de vatandaşlığa geçmesiyle birlikte Cezayir'e dönen Murat'ın en yakın arkadaşı yine kendisi gibi sonradan Müslüman olan Hollandalı Süleyman Reis olacaktı.

Akdeniz'deki monoton hayatından sıkılan Murat Reis, günlerden birinde IV. Murad'tan izin alarak Atlas Okyanusuna sefer düzenlemek istedi. Padişah ise bu isteğe karşılık ona tarihte görülmemiş bir unvanı, Atlantik Korsan Kuvvetleri Komutanlığını, bahşetti.

Birliğiyle birlikte önce Hollanda, ardından Danimarka ve Norveç'e baskınlar yapan Küçük Murat Reis, ani saldırılarıyla Orta Avrupa'yı perişan ediyordu. Son olarak ise küçük bir ülke olan İzlanda'ya uğrayan Reis, karaya inerek 26 gün boyunca burayı talan etti.

Binlerce ganimet ve 400 esirle Cezayir'e geri dönen Murat Reis'in bu mücadelesi Osmanlı için büyük olmasa da İzlanda tarihine geçti. Aslen Hollandalı olsa da Türk olarak tanınan Murat Reis nedeniyle bölgede Türklere karşı nefret oluştu.

Bu seferlerin körüklediği nefretle birlikte İzlanda sınırları içerisinde Türkleri öldürmek serbestleşti. İzlandacaya ayrıca "İnsan Çalan Türk" anlamına gelen Tyrkjaranid kelimesi dahil edildi.

Cezayir'e sığmayan Küçük Murat Reis, İzlanda'nın ardından İngiltere'deki Lundy adasını üs olarak kullanıp birçok limana saldırı düzenleyerek savaş gemilerini ele geçirdi. Sonunda İngilizleri vergiye bağlayan Murat Reis, yaşının ilerlemesiyle birlikte Cezayir'e döndü.

Geri dönüşünde de etkinliğini kaybetmeyen Reis, 1631 yılında Baltimore'u yağmaladı ve 109 kişiyi Cezayir'e köle olarak getirdi. 1635'te Tunus kıyıları yakınında Murat Reis, ani bir saldırının ardından ekibiyle birlikte esir alındı ve Malta'da hapse girdi.

Beş yıl sonra düzenlenen ustaca bir planla kurtarıldı ve Fas'ta Vali olarak kaldı. 1640 yılında vefat eden Murat Reis sonrası Osmanlı İmparatorluğu bu denizlerde bir daha aynı baskınlığı gösteremedi.

Küçük Murat Reis'in esirlerinden Ólafur Egilsson sonrasında anılarını bir kitap olarak yayınladı. Eşi zengin bir Cezayirliye cariye olarak satılan, çocuklarından haber alamayan Egilsson'ın anlattıkları İzlandalıların üzerindeki Türk düşmanlığını arttıran unsurlardan biri oldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Osmanlılar Hakkında Az Bilinen 7 Şey
Osmanlı Tarihi Bilgisine Güvenenlere Özel Tarih Testi
Osmanlı Tarihinde Pek Bilinmeyen Küçük ve İlginç 78 Bilgi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Trabzonspor'un Galatasaray'a Attığı Üçüncü Gol Öncesinde Top Dışarı Çıktı mı?
Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Skandal Karar: "Kız Öğrenciler Ön Koltukta Oturtulmasın!"
YORUMLAR
12.12.2022

Onedio takipçileri bu barbarlığın nesini alkışlamış acaba?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ