İzlanda ile İlgili Birbirinden Enteresan Bu Bilgileri Öğrenince Tası Tarağı Toplayıp Yerleşmek İsteyeceksiniz

1. İzlanda, dünyada iki tektonik plaka arasında yüzebileceğiniz tek yerdir.

İzlanda'nın Silfra fissürü iki kıtaya aynı anda fiziksel olarak dokunabileceğiniz tek yerdir. Yani bu noktada Kuzey Amerika ve Avrasya kıtalarına aynı anda dokunabilirsiniz. Tektonik plakalar birbirinden ayrılırken kıtalar arasında bazı çatlaklar oluşur. İzlanda'daki Silfra fissürü bu çatlaklardan biridir. Sadece bununla da sınırlı değil, dünyanın en temiz sularından biri burasıdır. Silfra fissürü 2004 yılında Unesco tarafından Dünya Miras Alanı olarak belirlenmiştir.

2. İzlanda'nın Akureyri kentinde trafik ışıklarında kırmızı çemberler yerine kırmızı kalpler vardır.

2008 ekonomik krizinde İzlanda'da insanlar büyük bir bunalıma girdiler. İnsanların moralini yükseltmek için belediye, İzlanda'nın ikinci büyük kenti olan Akureyri'de trafik lambalarının ışıklarını kalp şeklinde tasarladı. Bu sayede trafikte insanların pozitif kalmalarını sağlamaya çalışıyorlar.

3. İzlanda'nın tek yerli memeli hayvanı kutup tilkisidir.

İzlanda'da yaşayan 8-10 bin arası kutup tilkisi vardır. Bu güzel hayvanlar Uluslararası Doğa Koruma Birliği kırmızı listesindedir. Tür tehlike altındadır.

4. İzlanda'da geleneksel bir Noel hediyesi olarak insanlar birbirine kitap hediye ederler.

İzlanda dünyanın en çok kitap okuyan ülkelerinden biridir. 'Jolabokaflod' ya da 'Noel Kitap Seli' adı verilen gelenekte 24 Aralık'ta insanlar birbirine kitap hediye eder ve geceyi okuyarak geçirirler. Bu gelenek II. Dünya Savaşı'nda finansal kısıtlamalardan dolayı hediyelik eşyaların imalatının sınırlandırılması ile başladı. Böylece kitaplar Noel'in başrolü haline geldi.

5. İzlandalılar, birlikte oldukları kişiyle akraba olup olmadıklarını gösteren bir uygulama geliştirdiler.

İzlanda'nın nüfusu 360.000'dir ve çok az göç alan bir ada ülkesidir. Bu kadar küçük bir ülkede birileriyle akraba olma ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Íslendinga-Uygulaması, 11.yüzyıldan bu yana tüm İzlandalıların birbiriyle olan akrabalık ilişkilerini listeler. Bu veri tabanı kimin kiminle akraba olduğunu gösterir.

6. İzlanda'da aynı ailenin üyelerinin tümünün soyadı farklı olabilir.

İzlanda'da iki kişi evlendiğinde kendi soyadlarını kullanırlar. Çiftin  erkek çocuğu olursa babasının veya annesinin soyadının sonuna '-son' eki eklenerek, kız çocukları olursa '-dóttir' eki eklenerek yeni bir soyadı oluşturulur. Böylece herkesin soyadı farklı olabilir.

7. İzlandalıların bir kısmı Elflerin var olduğuna ve Reykjavik'te bir Elf Okulu olduğuna inanıyor.

İzlandalıların yüzde 54'ü elflerin gerçek olduğuna inanıyor. Ve elflerin dünyadaki varlıklarını hatırlatmak için minik elf evleri bulunuyor.

8. İzlanda'da fil başı şeklinde devasa bir kaya vardır.

Fil Kayası, İzlanda'daki Westman Adası'nda bulunan bir bazalt kayadır. Westman adaları bir dizi volkanik patlama sonucu oluşmuştur ve Fil Kayası gibi ilginç şekilli kayalar oluşmuştur.

9. Dünyanın demokratik olarak seçilen ilk kadın başkanı, İzlanda'da 1980'de seçilen Vigdís Finnbogadóttir'dir.

Vigdís Finnbogadóttir, İzlanda'nın dördüncü Cumhurbaşkanı ve dünyada demokratik olarak seçilen ilk kadın başkandır. Aynı zamanda İzlanda'nın bugüne kadarki tek kadın başkanıdır.

10. İzlandaca'da 'Dondurma Yolculuğu' anlamına gelen bir kelime vardır.

İzlandalılar hava ne kadar soğuk olursa olsun dondurma yiyebilirler. Dondurmayı o kadar severler ki bununla ilgili bir kelimeleri bile vardır. 'ísbíltúr' dondurma yolculuğu anlamına gelen birleşik bir kelimedir.

11. İzlanda'da McDonald's yoktur.

İzlanda'daki ilk McDonald's 1993'te açıldı, ancak uzun süre ayakta kalamadı ve 2009'da son McDonald's kapatıldı.

12. İzlanda'da sivrisinek yoktur.

İzlanda'daki soğuk hava sivrisineklerin yaşaması için uygun bir ortam değildir. İzlanda'da yaklaşık 1.300 böcek türü olsa da, sivrisinek bulunmuyor.

13. İzlanda'daki ebeveynler genellikle bebeklerini soğukta dışarıda uyuturlar.

İzlanda'da bebekleri soğukta uyutmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılıyor, tabii ki sıkı sıkı giydirdikten sonra. Belki de doğruluk payı vardır çünkü İzlanda'da ortalama yaşam süresi 82 yıldır.

14. İzlanda'daki ebeveynler, bebekleri için onaylanmış bir listeden isim seçmeli veya adlandırma komitesine onay için başvurmalıdırlar.

İzlanda'da bebeğinize istediğiniz adı veremezsiniz. İzlanda Adlandırma Komitesi onaylanmış isimleri listeler ve ebeveynler o listeden bir isim seçmek zorundadırlar. Eğer liste dışı bir isim seçmek isterlerse komiteye başvurup onay almalıdırlar.

15. 24 saatten daha kısa sürede tüm İzlanda'yı dolaşabilirsiniz.

Bu güzel ülkeyi keşfetmek için 24 saat yetmez ancak arabayla çevre yolundan 24 saatte bütün ülkeyi turlayabilirsiniz.

16. İzlanda'da yaklaşık 130 volkan bulunuyor ve bunların yaklaşık 30'u aktiftir.

En son volkanik patlama 19 Mart'ta gerçekleşti.

17. İzlanda bayrağının renkleri ülke manzarasının üç unsurunu sembolize ediyor.

Bayraktaki renkler ülkenin üç doğa manzarasını temsil ediyor. Kırmızı; yanardağ ateşi, beyaz; buzu ve mavi; kıyıdan bakıldığında adanın dağlarının mavisini temsil eder.

18. İzlanda'daki en ünlü yemek sosisli sandviçtir.

Sosisli sandviç İzlanda'nın ulusal yemeği sayılabilir. İzlanda'da her gittiğiniz yerde sosisli sandviç bulabilirsiniz.

19. Çocuklar, 13 Yule Beylerinden noel hediyesi alır.

Yule Çocuklarının İzlanda'nın Noel Babaları olduğunu söyleyebiliriz. 13 tane vardır ve Noel'de çocuklara hediyeler getirdiklerine inanılır. Çocuklara soğuk kış geceleri Yule'ler ile ilgili masallar anlatılır

20. 1924'ten 1984'e Reykjavik'te köpekler evcil hayvan olarak yasaklandı.

Ülkenin başkenti Reykjavik'te insanların evcil hayvan olarak köpek sahibi olmaları 1924 ile 1984 yılları arasında yasaklandı. Bunun nedeni köpeklerden nefret etmeleri değildi. Köpeklerin, bir tenya türü olan ekinokokkozun taşıyıcıları olduğu keşfedildi. Bu yüzden insanların şehir sınırları içinde köpekleri evcil hayvan olarak sahiplenmeleri yasaklandı. Şimdi böyle bir yasak yoktur, ancak Reykjavik sakinlerinin hala köpek sahibi olmak için izin almaları gerekiyor ve sahiplerinin mikroçip ve aşı yaptırması zorunludur.

21. Reykjavik dünyanın en kuzeydeki başkentidir.

22. Reykjavik'in Belediye Başkanı 2010'dan 2014'e kadar siyasi geçmişi olmayan bir komedyendi.

Jón Gnarr, İzlanda'da tanınmış bir aktör ve komedyendir. Siyasetle hiçbir ilgisi olmayan Gnarr kendi partisini kurarak 2010-2014 yılları arasında Reykjavik Belediyesi başkanlığını yaptı.

23. İzlanda Parlamentosu, dünyanın en uzun süreli parlamentosudur.

İzlanda Ulusal Parlamentosuna 'Althingi' denir. Bugüne kadar ulaşan dünyanın en eski parlamentosudur. İlk olarak 930'da, günümüzde Thingvellir Ulusal Parkı olarak bilinen yerde kuruldu. Parlamento varlığını hala sürdürmektedir.

24. 1 Mart İzlanda Bira Günü'dür.

Bira, İzlandalılar arasında popüler bir içecektir. Bu nedenle biranın bir süredir yasa dışı olması sizi şaşırtabilir. İnsanlar 74 yıl sonra, 1 Mart'ta, bira yasağı nihayet kaldırıldığında,  İzlanda'da Bira Günü veya Bjordagur olarak her sene kutlamaya başladılar.

25. İzlanda'da demiryolu sistemi yoktur.

İnşaat malzemelerini taşımak için bir demiryolu bulunsa da halkın kullanabileceği bir demiryolu bulunmuyor. Bunun nedeni ise nüfusun azlığı olarak görülüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Diğer Ülkelerde Görmenizin İmkansız Olduğu Sadece İzlanda'ya Özgü 19 Durum
İzlanda'nın Dünyadaki Diğer Ülkelerden Çok Daha Farklı Olduğunu Gözler Önüne Seren 22 Enteresan Kare
İzlanda'nın Başka Bir Gezegenden Dünyaya Düştüğünün İspatı 48 Muhteşem Fotoğraf

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
YORUMLAR

#6 yanlış soyadına değil, anne veya babasının ADINA -son eklerek soyadı olusuyor. eğer soyadlarına eklenseydi 3 kuşak sonra hepsinin soyadı "sonsonson" olurdu.

06.04.2021

keşke bizde bir ada ülkesi olsaydık

06.04.2021

Bu ülkeyi de tanıdığıma göre coğrafya kesinlikle kaderdir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ