İyilik Yapayım Derken Göz Çıkartmayın! Depresyonda Olan Birine Asla Söylememeniz Gerekenler

Günümüzde beş gençten birisi kendisini depresyonda hissediyor. Bu demektir ki şu anda etrafınızda böyle hisseden insanlar olabilir. Bu insanlara iyilik yapmak amacıyla söylediğiniz şeyler, verdiğiniz tavsiyeler onları iyileştirmekten ziyade daha kötü bir hale sokabilir. Sizler için seventeen'den derlediğimiz bu içerikte onlara söylemekten kaçınmanız gereken şeyleri ve bunlar yerine neler söyleyebileceğinizi derledik. Buyrun...

1. "Neşelen"

Depresyon ve kötü ruh hali aynı şeyler değildir. Harvard Tıp Okulunda akademisyenlik yapan ve aynı zamanda da psikiyatrist olan Ashwini Nadkarni'ye göre depresyonda olan insanlar beyinle alakalı tıbbi müdahale gerektiren bir durumdadırlar ve bunun anlık kötü hislerle alakası yoktur. Bu insanlara 'hadi neşelen, kendine gel!' gibi tavsiyeler vermek yerine, yanlarında olduğunuzu ve ne zaman ihtiyaçları olursa onları dinleyeceğinizi hissettirmeniz yeterli olacaktır.

2. "Terapiste veya ilaç kullanmaya ihtiyacın yok. Sadece güneş ışığına ve kahveye ihtiyacın var."

Kimse en iyi arkadaşını üzgün görmek istemez bu yüzden hemen bir çözüm üretmek istiyor olabilirsiniz. Fakat gerçekten tedavi görmesi ya da ilaç kullanması gerekiyor olabilir. Doktor Nadkarni bu durum için şöyle söylüyor; 'Onun doktoru olmak zorunda değilsiniz. Eğer yardımda bulunmak istiyorsanız, çevrenizdeki doktorları birlikte araştırmayı teklif edebilirsiniz.'  Tekrar söyleyelim, onu dinlemenin önemini hafife almayın.

3. "Senden daha kötü durumda olan insanlar var."

Böyle bir cümle kurmak, karşınızdaki kişinin hissettiği suçluluk duygusunu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır ve suçluluk depresyonda rol oynayan en büyük etmenlerden bir tanesidir. Bu durumun nankör olmakla veya bir şeylere iyi taraftan bakmamakla bir ilgisi yok. Yanınızdaki insana kötü hissettiği için kendini daha da kötü hissettirmeyin. Bunun yerine ne zaman ihtiyacı olursa o zaman yanında olacağınızı bilmesini sağlayın.

4. "Çık artık depresyondan..."

Karşınızdaki insanın size hissettiği duyguları açması onun açısından oldukça zor olacaktır. Bu yüzden ona 'Sana gerçekten değer veriyorum ve bu durumu konuşabilmemiz için birlikte oturup bir kahve içmek istiyorum.' gibi cümleler kurarsanız onun için daha kolay olacaktır. Şunu unutmayın, depresyonda olan biri için dışarı çıkıp bir şeyler yapmak zor olacaktır. Bu yüzden yaptığınız planlara dahil olmak istemezse bunu kişisel algılamayın.

5. "En sevdiğim rujun üretimini durdurdukları için ben de depresyondayım!"

Depresyonda olan birinin düzelmesi günler, haftalar hatta aylar bile sürebilir. Bu yüzden onun yanında böyle cümleler kurmaktan kaçının. Bu durum ona kendi durumunu ciddiye almadığınızı hissettirebilir. Dr Nadkarni bu durumu şöyle açıklıyor; 'Bu durum depresyonda olan birey için yaralayıcı olabilir çünkü onun hastalığını ciddiye almadığınızı düşünebilir.' 

6. "İntihar çok bencilce..."

Televizyonda veya haberlerde gördüğünüz intiharla sonuçlanan depresyon haberlerine verdiğiniz tepkiler, arkadaşınıza size bu konuda güvenip güvenmemesi gerektiğini ve onu yargılayıp yargılamayacağınızı gösterir. Dr Nadkarni durumu ciddiye almanın gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyor. İntihar etmeyi düşünen bir arkadaşınız varsa, onu hafife almayın ve bir an önce ihtiyacı olan tıbbi desteği alması için onunla konuşun. Bu durumun tek başınıza halledemeyeceğiniz bir şey olduğunu unutmayın ve çok geç olmadan mutlaka birilerine danışın.

7. "Şimdi daha iyi hissediyor musun?"

Depresyonda olan insanlar çoğu zaman her şeyin bittiğini, kimsenin ona artık yardım edemeyeceğini ve artık sona geldiklerini düşünürler. Sürekli nasıl hissettiğini sorgulamak yerine, depresyonda olan kişiye bunun sadece bir başlangıç olduğunu, etrafında bunu konuşabileceği ve danışabileceği bir sürü doktor olduğunu hatırlatın. Bütün uğraşlarınıza rağmen arkadaşınız hala mutsuz duruyorsa üzülmeyin ve depresyon tıbbi bir rahatsızlık olduğunu unutmayın.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
30.05.2018

Hele o 3 numara. Var ya suratınıza yumruk atmak çıkarır o an depresyondan

30.05.2018

Yani diyor ki bana gelin paranızı bir güzel yiyeyim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ