İyi Niyetin Enayilik Olarak Görüldüğü 11 Durum

Enayi kelimesi TDK'ya göre kolayca aldatılabilen, aşırı ölçüde aptal, bön, avanak demekmiş. Fakat biz bunu her türlü iyi niyet belirtisi gösteren insanı yaftalamak, küçümsemek ve aşağılamak için kullanıyoruz. Çok az insan vardı ki yaptığı bir iyiliğin karşısında enayi lafını yemesin. İnsanı yaptığı iyilikten, insanlara verdiği şanstan soğutan bu kavramı yafta olarak yediğimiz durumlara bir göz atalım.

1. Hiçbir konuda elini cebine koymayan hıyar arkadaşınızın yediği hamburgerin parasını verdiğinizde.

Burada kınamamız gereken elini cebine koymayı bilmeyen o arkadaştır, lanet olsun deyip 100'üncü kez o hamburgerin parasını veren insan değildir.

2. Ömrünü yalan söylemeye adamış yalancı bir insana son kez inandığınızda.

Bu enayilik değil daha çok iyi niyettir. Bir gün sizin de inanılmaya ihtiyacınız olabilir.

3. Utandığınız için verdiğiniz borçları isteyemediğinizde.

Sizin yeriniz cennet. Boş verin insanların ne söylediğini. Verdiği parayı küfür ederek geri isteyen insanlara laf etmek yerine, size laf ediliyorsa bu sizin suçunuz değil, inşallah siz istemeye gerek kalmadan bütün paralar size geri döner.

4. Sizden yardım istendiğinde, kim olduğuna bakmadan hayır diyemediğinizde.

Çünkü iyi insanlar yardım ederken insan ya da hayvan seçmez. Sadece çıkarcı ve kurnaz insanlar insan seçer.

5. Zor bir amaç uğruna yıllarınızı heba ettiğinizde.

Bir şey için sadece 3 saatlerini verebilen insanların sizi anlamadıkları için kullanacakları ilk boklama kelimesi 'enayi' olur. Emeklerinizin karşılığını aldığınızda ise, sizi ilk tebrik edenler yine aynı kişiler olur.

6. En yakın arkadaşınızın arkanızdan çevirdiği numaraları fark etmediğinizde.

Siz fark ettiniz madem, gidin uyarın değil mi? Arkasından iş çevrilen insanın arkasından bir de enayi demek gerçekten harika bir tavır.

7. Herkes için bir şeyler yapıp, yine siz kötü olduğunuzda.

Herkesi mutlu etmeye kalkarsanız kimseye yaranamazsınız diyenler olacaktır. Bu lafı ediyorsunuz bari size yaranmış olsun. O yaranamadığı insanların arasında siz de varsınız.

8. Boşluk anınızda dolandırıldığınızda... Evet dolandırılırsanız, bu sizin suçunuz olur.

Dünyanın çok az yerinde mağdur kişi bu derece boklanır. Uyanık olsaymış diyenler, sizin arkanızdan enayi deyip gülenler, ortamlarda bunu zevkle anlatanlarla doludur çevreniz. Sonra haber alırsınız telefonla kredi kartı bilgilerini kaptırmış diye. Siz gülmezsiniz, üzülürsünüz. Yazık kaç yıllık birikimi gitti diye.

9. Bir hayırsıza gönül verdiğinizde...

Sanki gönül ferman dinliyor. Yazık günah, bari aşık olmuş insanlara bunu demeyelim.

10. Bir malı ederinden fazlasına aldığınızda.

Siz 500 TL'ye aldığınız o marka çantanın ederinden eminsiniz sanki? Birçok durumda bunun marka ürünler için değil, markasız ürünler için söylenmiş olması toplumun çoğunun zaten enayi olduğunu gösterir. Fakat siz genelin enayiliklerine laf etmeyin, yine siz enayi olun.

11. Bir dilenciye para verdiğinizde.

Evet aslında hepsi bizden zengin değil mi, bunu meslek edinmişler, insanları kandırıyorlar... Tek siz farkındasınız zaten, öleceksiniz uyanıklıktan. Ayrıca umarız göründükleri kadar fakir değillerdir. Enayi olarak verdiğimiz üç kuruştan şikayetçi değiliz, siz neden enayilerin giden üç kuruşundan şikayetçisiniz anlaşılır gibi değil.

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
YORUMLAR
13.04.2016

Arkadaşınıza aylar öncesinde verdiğiniz kitabı geri isteyemediğinizde

işte bence bu kesinlikle enayilik

13.04.2016

insanlara safkan merhametimizden dolayı yaptığımız fedakarlıklar yüzünden biz suçlu olamazmışmışmışız...ya bi s* n gidin ya :'(

13.04.2016

bazı maddeler o kadar abartı ki enayilik demesek bile iyi niyetinin suistimal edilmesine göz yummak,kendine değer vermemek diyebiliriz gayette! sen yeri geldiğinde kendi hakkını savunmaz,rahatsızlık duyduğun şeylerle ilgili tepkini göstermez ve bunları iyi yönde değiştirmek için çaba göstermezsen bu hayatta nasıl ilerlemeyi bekleyebilirsin ki?

TÜM YORUMLARI OKU (15)