İTÜ'de Camiye ve Burger King'e Evet, Tiyatro Sahnesine Hayır

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü tiyatro topluluğu, Gezi olaylarından bu yana yaşadıkları baskıları aktardı. Çalışmalarını yapmak üzere hiç tiyatro sahnesi olmayan öğrenciler, okul yöneticileriyle iletişim kuramamaktan şikayet ediyorlar ve ekliyorlar: “Çalışmalarımız için sahne açacak yer yok ama yeni bir camiinin temelini atmak için gerekli alanı elleriyle koymuş gibi buldular”

-Sizi biraz tanıyalım. Nedir sizi ortak noktada buluşturan etken?

Taşkışla Sahnesi 2006 yılında kuruluyor. Çalışmalarımız, Atölye Tiyatro Topluluğumuzun oluşumu ile başlıyor. Bizler, mezun olduktan sonra da çalışmalarına devam eden arkadaşlarımızın kuruculuğunda bir araya geldik. Mimarlık fakültemizin öncülüğünde yürüttüğümüz kollektif bir çalışma ortamımız var.

-Bir sahne keşmekeşiniz var…

2013 yılına kadar fakültenin en alt katındaki Habitat holünde çalışma yaptık. Daha sonra çalışma alanımıza yapılan prefabrik cam sınıflar bizi tamamen alansız bıraktı. Taşkışla’nın sahnesiz olduğunu duyurabilmek adına çeşitli eylemler yaptık. Fakat yarı yolda bırakıldık.

-Kendisiyle iletişim kurmayı denediniz mi?

İletişim çabalarımız belli bir süre sonra sonuç verdi ve ortaklaşa ‘black box’ tipi çok amaçlı bir sahne kurmak konusunda hemfikir olduk. Bu kez de iç mimarlık tarafından çizilen projede 1 milyon liralık bir bütçe çıkarttılar önümüze. Akabinde Gezi olayları cereyan edince bizim sahne sorunumuz daha büyük bir çıkmaza girdi.

-Gezi’nin bundaki rolü nedir?

Taşkışla Kampüsü, Gezi sürecinde daima revir işlevi gördü. Müdahalelere maruz kalanlara kampüsümüzde yardım ediyor, onlar için sabahlıyorduk. Bu duruma daha fazla tahammülü olmayan dekanımız okulun kapılarını kapatmakta buldu çareyi.

-Politik duruşunuzdan dolayı mı bu muameleyi gördüğünüzü düşünüyorsunuz?

Evet. Öyle olduğunu düşünüyoruz. Bu yapılanmaya karşı da dekanlıktan tarafından daha ciddi bir tavır alındı. Okulda teşhircilik başladı. Bizler afiş asarken fotoğraflarımız çekilip dekanlığa götürülüyor, oradan rektörlüğe soruşturma delili olarak sunuluyordu. Sahne için sponsoru bizim bulmamızı istemeleriyle durum daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Dolayısıyla süreç bitme noktasına geldi.

-Rektörlükle iletişim kurmayı denediniz mi?

Onlarla görüşmek daha zor oluyor. Kültür Sanat Birliği (KSB) de aracı rol oynamıyor. Öğrenci ile rektör bir araya gelemiyor. Dekanla konuşmak zaten imkansız. Görüşmek için randevu bile alamıyoruz.

Kampüste bir Burger King şubesi var. Bulunduğu alan üniversite arazisine mi ait?

Üniversitemize bağlı. Bunu da sorduk, devlete bağlı olduğunu öne sürdüler. İTÜ eliyle yapılmış tarihi Burger King… Sadece reklam değil. Şu an okulda bir dizi çekimi yapılıyor. Taşkışla, her sene onlarca diziye, reklama, düğün fotoğraflarına, hatta mankenlerin katalog çekimlerine arka plan oluyor. Okulumuz kiralanıyor.

-Bedelleri okul bütçesine mi ayrılıyor?

Valla biz paranın yüzünü görmedik henüz. Kampüse bir tiyatro sahnesi açacak alan yok ama türlü çekimler için bolca alanımız var. Bütün bu etkinliklerin geliri var fakat okul için yapılan bir hizmet yok. Çalışmalarımız için sahne açacak yer yok ama yeni bir camiinin temelini atmak için gerekli alanı elleriyle koymuş gibi buldular.

Sözcü gazetesinden Gamze Kaya'nın röportajının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı