MHP'li Feti Yıldız ve AKP'li Hayati Yazıcı
AKP ve MHP, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesini de öngören kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına sundu.
15 maddeden oluşan teklifin detayları TBMM'de düzenlenen ortak basın toplantısında açıklandı.
Teklifte en önemli konu yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi gibi gözükse de esas değişiklik ittifaka katılan partilerin seçim bölgelerinde çıkarabileceği milletvekili sayısıyla ilgili olanı.
Teklif yasalaşırsa milletvekili hesabı şu şekilde olacak:
İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.
Sosyal medyada pek çok kişi, değişikliğin ittifak içinde yer alan partiler açısından doğuracağı sonuçları yorumladı.
O yorumlardan bazıları şöyle:
Teklifle ayrıca Cumhurbaşkanı'nın devlet imkânlarını kullanarak seçim propagandasına katılmasının da önünün açıldığı belirtiliyor.
Medyascope.tv'den Hıdır Göktaş'ın aktardığına göre teklifte bakanlar ve milletvekillerine ilişkin yasaklar korunurken, Cumhurbaşkanı'nın propaganda sürecinde nasıl davranacağına ya da yasak kapsamında olup olmadığına ilişkin bir düzenleme yer almıyor.
Teklife ilişkin TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da bir gazetecinin, 'Bu düzenleme, cumhurbaşkanının propaganda sürecine katılabileceği, herhangi bir yasak ve kısıtlamaya tabi olmayacağı anlamına mı geliyor?' sorusuna 'Cumhurbaşkanı ile yasaklama sınırlaması söz konusu değil. Dolayısıyla bizim çalışmamızın söz konusu değil.' cevabını verdi.
La bir salın artık ya, kene bile müdahale edildiğinde bir süre sonra bırakıyor vücudu.. Bunlar koltuk sevdası sayesinde daha satamadıkları...pardon doyamadıkları topraklara iyice yerleşmek istiyorlar. Çözüm basit, kanserli uzuv kesilmeli. neredeyse kendi çıkarları için siz seçime girmeyin diyecekler.
Seçimler 25 yılda bir yapılsın, ilk seçim 2050 yılında olsun, o zamana kadar mevcut hükümet (ümmetin son umudu, kimsesizlerin kimsesi, kara gecelerin sabahı) devam etsin.
patates🥔 soğan🧅 güle güle erdoğan 💪🤜