Bergamo bölgesinde görevli anestezi uzmanı Christian Salaroli, yaşı 80'in üzerindeki, durumu kritik hastaların deyim yerindeyse en başından gözden çıkarıldığını ima etti. Salaroli, 'Hayatta kalma olasılığını yaş ve sağlık durumu belirliyor.' dedi.
Covid-19 hastalarının çoğu solunum yetmezliği çektiği için hastalara ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru yerleştiriliyor. Entübasyon denilen bu işlemin kimlere uygulanacağı ise hastanın hayatta kalma olasılığına bağlı.
Salaroli'nin anlattıklarına göre kanında yeterli oksijen bulunmayan yani hipoksik olan hastaların solunum cihazları ise 'ölümle sonuçlanacağı bile bile' çekiliyor: 'Maalesef hastane kaynakları ve yoğun bakım üniteleri ile kritik hastalar arasında orantısızlık var. Bazılarına entübasyon uygulanmıyor bile.'
Anestezi uzmanı gerçeklerin acı olduğunu şu sözlerle ifade etti: 'Bir hasta 80 yaşının üzerindeyse ve akut solunum yetmezliği çekiyorsa, tedaviye başlanmaması kuvvetle muhtemel. Eğer üçten fazla organ yetmezliği varsa hayatta kalma şansı ancak yüzde 1. Ve ölüyorlar... Bu çok korkunç bir cümle, fakat maalesef gerçek. Mucize (olacakmış gibi umut) dağıtma durumunda değiliz. Bunlar yaşanan gerçekler.'
Türkiye ve bir çok avrupa ülkesini de aynı kader bekliyor. Yoğun bakım yatağını normal zamanda bile bulamıyoruz, oradan oraya taşınıyor hastalar. Böyle bir salgına asla hastahaneler hazır değil. Bir an evvel sadece yeni corona virüsü için en az 5bin yoğun bakım hazırlanmalı. Bunu üretecek kapasitesi var hala ülkenin. Diyanetin bütçesini bu sene kesi verin ve artık gerekli bir yere ayrılsın bu para.
bir zamanlar en iyi sağlık hizmetine sahip olan ülkelerden biri italyanın düştüğü hal... en büyük sıkıntıları yatak... zaten bu haberden de onu anlıyoruz. çok masraf oluyor diye sağlık hizmetinin çoğunu özelleştirdiler yakın bir geçmişte. özel hastaneler de virüslü insanları kabul etmek istemiyor.
Yorumlarda insanlık dışı denmiş ama bu uygulama her doktora tıp fakültesinde afet tıbbi-triyaj başlığı altında anlatılır, eğitimi verilir. Her ne kadar kullanmamayı umsakta her hekimin doğal afet, savaş ya da salgın durumunda olabildiğince fazla hayat kurtarması için elzem olan bir uygulamadır. İtalya'nın bu duruma düşmesi özel sağlık kurumlarının baskın oluşu ya da kötü bir sağlık sistemine sahip olmasıyla alakalı değil. Her ülkenin sağlık sisteminin bir kapasitesi vardır. Limit aşılırsa yeni hasta kabulü zorlaşır ve o zaman kurtulma şansı en çok olan hastaları kabul edersiniz. Kapasite ölçümü 100 bin kişiye düşen hastane yatağı sayısı, sağlık personeli sayısı vs ile ölçülür. Ne yazık ki Türkiye nüfusu ve özellikle sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle kapasite olarak İtalya'nın çok çok altında. O yüzden lütfen kendinizin hekimi olun ve koruyucu tedbirleri alın. Kalabalık yerlerden uzak durun, kişisel hijyeninize özen gösterin.