İtalya'nın Ömür Uzatan Güzellikte 5 Köyü: Cinque Terre

Nedendir bilinmez ama 'yurtdışı tatil' deyince hep akla Roma, Venedik veya Floransa gelir. Galiba vakti zamanında  Audrey Hepburn'lü Vacanza Romana filmi akıllarda sağlam yer edinmiş. Halbuki İtalya'nın kuzeyinde Liguria'da saklı hazineler var. 

İtalya'nın kuzeyinde yer alan La Spezia'nın esas kültürel mirası ve milli parkı Cinque Terre'dir.  İtalyancada beş köy anlamına gelen bu köyler adı üstünde minik dağlara sahip dizi dizi, yan yana renkli boncuklar gibi beş köyden oluşuyor. Huzur ve güzellik dolu, dopdolu yerler.. Manzaraları şahane, limon ağaçları nefis.. Mini yürüyüş parkurları keyifli.. Şirincecik, beşi de birbirinden farklı köyler..Üstelik yakında bulunan Portofino kadar turistik ve pahalı değil, en az onun kadar, hatta kat be kat güzel ulusal bir park burası.

Cinque Terre geçmişi 13. yüzyıla uzanan balıkçılık ve bağcılık ile geçimini sağlayan köyler.  Mini mini trek rotaları arasından yürürken hala eskisi gibi şarap üretimi yapan bağların ve limon bahçelerinin ve biraz dikçe falezlerin arasından yürüyorsunuz. . Bu köylerin en önemli özelliği birbiri arasındaki ulaşımın sadece trenlerle yahut yürüyüş ile yapılıyor olması. Tren veya el ele yürüyüş ile romantizm olmaz da ne olur?

1. RioMaggiore

Birbirinden renkli evlerin yanyana geldiği ve yeşil tahta panjurların dışa doğru açıldığı bu köylerin en büyüğü RioMaggiore. Bu köyde sonsuza dek gidiyormuş hissi veren denize yukarıdan bakarak deniz mahsülleri ve her türlü Toscana şarabının tadına bakabilirsiniz. Riomaggiore'den Vernezza'ya sık sık falez geçitleri olan patikaya 'via dell'amore' aşk yolu deniyor. Aşıklar bizdeki çaput bağlama gibi bolca kilit takmış buraya.

2. Vernezza

Venedik'te olduğu gibi  dar sokaklardan geçerek ana caddelere ulaştığınız bu köyde top top dondurma yiyebileceğiniz Geleteria (Dondurmacı) var. Nerde diye aramanıza bile gerek yok Geleteria tabelası mini köy meydanına yakın. Buradan bir sonraki köye yürüyerek geçebiliyorsunuz. Milli park olduğundan patika için belli bir ücret talep ediliyor.

3. Manorola

Minik balıkçı tekneleriyle balıkçılık yapan bu köy beş köyün en küçüğü ve en sevimlisi. Yavaş yavaş aşağı eğimli bu iskeleden denize girenler, diğer köye doğru yürüyenler, köyün içindeki mini kiliseye gidenler, bağıra bağıra birbirini dinlemiyormuşçasına konuşan İtalyanlar...

4. Corniglia

Diğer 4 köye göre sahil şeridinin daha üst kısımlarında olan bu köy de oldukça sevimli ve diğer köylerle aynı özellikleri taşıyor.Burada falezler biraz daha ürkütücü olabiliyor zaman zaman.

5. Monterosso

Bu köy biraz daha gelişmiş bir köy. Her tür espresso ve çeşidini bulabiliyor, Toscana şarabı, zeytinyağı, sabun ve limon ile ilgili envai çeşit ürün bulabiliyorsunuz. Köyün dar sokaklarını gezerken ansızın karşınıza çıkan duvarlarla çevrili limon bahçeleri oldukça ilginç. Denize girebileceğiniz en büyük plaj ve kale bu köyde.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'