İşyerinde PCR Testi Zorunlu mu, Test Yaptırmak İstemeyen İşten Çıkarılabilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı genelge yayımlayarak, aşı olmayan işçilere PCR testi zorunluluğu getirdi. Buna göre, işverenler haftada bir işçilerden test yaptırmasını isteyebilecek. Peki, test uygulaması zorunlu mu, kimler test yaptıracak, çalışanın itiraz hakkı olacak mı, işveren test yaptırmak istemeyen işçiyi işten çıkartabilecek mi? Hürriyet'ten Noyan Doğan merak edilen soruları yanıtladı.

1- PCR testi zorunlu mu oldu?

İşveren, kovid-19 aşısı olmayan ve aşıları tamamlanmayan çalışanlardan 6 Eylül tarihinden itibaren haftada bir kez zorunlu olarak PCR testi isteyebilecek.

2- İşveren test istemeyebilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının genelgesinde, ‘zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri, işveren tarafından istenebilecek’ diyor.

3- Test zorunluluğu tüm çalışanları kapsıyor mu?

6 Eylül’den itibaren tüm mesleklerde çalışan işçiler için işveren zorunlu test yaptırmasını isteyebilecek.

4- Hastalığı geçirenler de test yaptırmak zorunda mı?

Kovid-19 hastalığı sonrası bağışıklık kabul edilen süre içerisinde bulunan çalışanlardan bu süre içinde test istenmeyecek.

5- İşçi tek doz da olsa aşı olsa da yine de test yaptıracak mı?

Tek doz aşı olsa da işveren PCR testi isteyecek, çünkü aşıların tamamlanması gerekiyor.

6- Test uygulamasında işveren nasıl bir yol izleyecek?

Öncelikle işveren, çalışanının aşı olup olmadığını veya aşılarını tamamlayıp tamamlamadığını kişisel verilerin korunması kuralına göre çalışandan talep edecek ki, HES kodu ve aşı kartıyla bu durum zaten işyerlerinin çoğunluğunda talep edilebiliyor. Sonrasında işveren, aşı olmamış ya da aşılarını tamamlamamış işçileri, işyerinde karşılaşabilecekleri risk ve tedbirler konusunda yazılı olarak bilgilendirecek. Bu bilgilendirme sonrası işveren, aşı olmayan işçilere, kovid-19 tanısı konması durumunda iş ve sosyal güvenlik yasası açısından karşılaşacakları sonuçları da ayrıca bildirmekle yükümlü.

7- İşverenin bilgilendirme yapmasındaki amaç ne?

Aşı olmayan çalışanların hem işyerini hem de diğer çalışanları tehlikeye atma riski bulunuyor. Ayrıca aşı olmayıp da hastalığa yakalanan çalışanı işverenin çalıştırmayacağı, ücret durumunda değişiklik olacağı hatta çalışanın iş sözleşmesinin feshedilebileceğine yönelik hususlarda işverenin çalışanı yazılı olarak bilgilendirmesi gerekiyor.

8- Test sonuçları kayıt altına alınacak mı?

İşveren tüm test sonuçlarını gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutacak.

9- Testler nerede yaptırılacak?

PCR testleri devlet hastanelerinde ve test yapan tüm sağlık kurumlarında yaptırılabilecek. Test işlemi işyerlerinin kendi bünyesinde de yapılabiliyor.

10- Testlerin ücretini kim karşılayacak?

Devlet hastanelerinde yapılması durumunda testler ücretsiz olacak.

11- Devlet hastanelerinde test yapılmaz da özel hastanede yapılırsa testin ücretini kim karşılayacak?

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işveren, alınacak tedbirlerin maliyetini çalışana yansıtamıyor. Bu durumda işçi geçerli bir nedenden dolayı testini devlet hastanesinde yaptıramaz ve özel sağlık kurumunda yaptırmak zorunda kalırsa testin ücretini işverenin karşılaması gerekiyor.

12- Neden zorunlu test uygulamasına gidildi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede zorunlu test uygulamasının nedeni, “Kovid-19 aşısı tamamlanmamış çalışanların varlığı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını güçleştirmekte, diğer çalışanların mevcut sağlık ve güvenlik şartlarını kötüleştirerek çalışma barışını bozmaktadır” diyerek açıklandı.

13- Test yaptırmak istemeyen işçiyi işveren işten çıkartabilir mi?

Bu konuda iki farklı görüş var. Birincisi, nasıl aşı olmak zorunlu değilse PCR testi yaptırmak da zorunlu olmadığından ve işçiden test istemenin işverenin isteğine bağlı tutulduğundan işveren test yaptırmayan işçiyi işten çıkartamaz. Diğer görüş ise, işverenden, test konusunda talep gelmesi halinde işçinin bu testi zorunlu olarak yaptırması gerektiğinden hem aşı olmayan hem de test yaptırmayan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından hemen feshedilebilir. Ortak görüş ise bu konunun yargı kararına bağlı olacağı. Daha açık bir anlatımla, test yaptırmayıp da işten çıkartılan işçinin mahkemeye başvurması halinde yargının vereceği karar emsal teşkil edecek.

Popüler İçerikler

Feyza Civelek'in Yasaklı Madde Siparişini Teslim Alırken Polislere Yakalandığı Ortaya Çıktı!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Kimler Geldi Kimler Geçti'de Leyla'nın Cem'i Rüyasında Gördüğü Sahnenin Nasıl Çekildiği Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
09.09.2021

Bırakın kardeşim bu ayakları. Dolandırmayın lafı da. Aşı zorunludur deyin geçin, milleti salak yerine koymayın böyle, kendiniz salak durumuna düşüyorsunuz.

Pasif Kullanıcı
09.09.2021

Boşuna uğraşılıyor. Aşıyı zorunlu yapacaksın olacak bitecek. 3-5 beyinsizin yüzünden milyonlarca insanın özgürlüğü neden kısıtlansın ya? Sağlık hizmetleri neden aksasın? Yapın kardeşim zorunlu. Olmak istemeyen de siktir olup gtsin.

26.09.2021

Sen siktir git köpek biz sana neden aşı oldun diyormuyuz

09.09.2021

Asıl aşı olmayıp maskesine mesafesine hijyenine dikkat etmeyene bir şeyler yapın!! Aşı olmayıp hala maskesine mesafesine dikkat edene neden bu zorlama dayatma zaten büyük bir kesim aşı olduysa korunuyorsa azınlık olan aşısızlar niye bu kadar dert oldu bütün milleti aşılama aşkı neden %90 lık bir kesim bile aşılandığı halde hala yeni virüs çıkıyorsa bu iş artık başka bir şeye dönmüştür!! Aşıyla size verdikleri bir miktar virüs belki başka bir halde çıkıyor dışarı keza aşı yaptıranların çoğu aşı sonrası rahatsızlandı buna rağmen maskeyi mesafeyi bıraktı herkes dip dibe kol kola ve geçen seneye göre çok daha fazla ölüm yaşıyoruz üstelik aşımız var!! Aşısız olan kısım çok az onlar ağır atlatacak belki ölecek bırakın ölsünler tedaviyi kabul etmek etmemek kişinin hakkıdır!! Sen zaten aşılısın zaten korunuyorsun (!) bırak diğer kesim ister olsun ister olmasın!! Ama tedbirine devam etsin!!

devlet maskesine mesafesine dikkat edeni takip edemez ama aşı olup olmayanı eder. aşı olmadığınız halde hasta olduğunuzda keşke devlet tedavi ücretlerini sizlerden tahsil etse. örnek olarak devlet kışın donarak ölmemeniz için mont dağıtıyor. sizler de hava şimdi sıcak kış olursa belki soğuktan ölmem yazı görürüm diye kabul etmiyorsunuz. yahu al montu, donarsan da montla don

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ