İsviçre'de yürürlükte olan doğrudan demokrasi çerçevesinde referandum girişimini başlatan doktor Renato Werndli, 'Hayvanlar insanlar için acı çekmemeli, bu kadar basit' diyor.
'Karşı çıkanlar bunun bilimsel nedenlerle gerekli olduğunu söylediler, ancak araştırma yöntemleri geliştiren insanlarla konuşunca tamamen farklı bir sonuç ortaya çıktı.'
Ancak İsviçre hükümeti ve ülkenin hakim ilaç sanayicileri yasağa kuvvetle karşı çıkıyor.
Araştırmacılar, bağlayıcı olacak hayvanlar üzerinde test yasağının yeni ilaçların geliştirilmesini ve ülkede gelecekteki tıbbi araştırmaları engelleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
Yasağa karşı çıkanlar ayrıca, hayvan deneylerinin 2008'de kabul edilen bir yasa kapsamında zaten sıkı bir şekilde düzenlendiğini savunuyorlar. Bu yasalara göre, bilim insanlarının, hayvanlar üzerinde deney yapmaktan başka bir alternatif olmadığını ve deneylerin zalimane olmadığını kanıtlaması şart.
Zürih Üniversitesi'nde araştırmadan sorumlu Dekan Yardımcısı Maries van den Broek, 'Anladığıma göre bazıları için tüm hayvan deneyleri gereksiz' diyor.
Van den Broek, bilim insanlarının hayvan deneylerini kullanarak yanıtladığı soruların tıbbi araştırmalarda ilerleme kaydetmelerine yardımcı olduğuna inanıyor. Van den Broek, ülkede hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin zalimane olmadığını görüşünde.
'Bir hayvana nasıl davranılacağı konusunda çok katı düzenlemelerimiz var' diye açıklıyor.
'Acı ve stresten mümkün olduğunca kaçındığımızdan çok eminiz. Farelere kesinlikle işkence yapmıyoruz ve onları öldürmek gerektiğinde veterinerinizin evcil hayvanlarınıza yapacağı gibi uyutmak türünde yöntemlerimiz var. Yani, bu kesinlikle zalimce değil.'
Allah belanızı versin