İsviçre, Eşcinsel Evliliğin Yasallaşması İçin Sandık Başına Gidiyor

İsviçre, ülkedeki eşcinsel evliliklerin yasallaşması ve aynı cinsten partnerlerin çocuk sahibi olmalarının kanunlaşmasını oylamak için 26 Eylül Pazar günü referanduma gidecek.

İsviçre'de 2005'te yapılan referandumunun ardından 1 Ocak 2007'den bu yana eşcinsel çiftler için kayıtlı birlikteliklere izin verilmişti. Eşcinsel evliliklere izin veren mevzuatsa 2013'te tanıtılmış ve İsviçre Parlamentosu tarafından 18 Aralık 2020 tarihinde kabul edilmişti.

Ancak LGBTİ+ örgütlerinin aşırı sağcı politikacılara karşı başlattığı yoğun kampanyalar sonrası, İsviçre Parlamentosu söz konusu mevzuatın kanunlaşıp kanunlaşmayacağına dair işlemleri hızlandırarak, referandum kararı verdi. 

Euronews'in aktardığı habere göre, pazar günü yapılacak referandumda söz konusu mevzuatın yasallaşması için halkın en az yüzde 51'nin eşcinsel evliliklere 'evet' demesi gerekiyor.

Halkın yüzde 63'ü eşcinsel evlilikleri onaylıyor

Ülkede geçtiğimiz yıllarda yapılan anketlerde halkın yüzde 80'inden fazlasının eşcinsel evlilikleri desteklediği sonucu çıkmıştı.

Bu oran 2021 yılında giderek düşse de SRG televizyonunun Gfs.Bern şirketine yaptırdığı son anketlere göre şu anda İsviçre halkının yüzde 63'ü eşcinsel evliliklere onay veriyor.

8.5 milyon nüfuslu ülkede yüzde 35'lik bir kesim eşcinsel evliliklere karşı çıkarken, yüzde 2'lik bir kesimse kararsız durumda.

1942'de kanun değişti, eşcinsellik suç olmaktan çıktı

İsviçre'de 1942 yılına kadar eşcinsel olmak suç kabul ediliyordu. 1950'den 1990'lara kadar ise ülkedeki eşcinsel kişiler, cinsel tercihlerini devlete bildirmek zorundaydı.

Eşcinsellerin uzun bir süre devlet tarafından kayıt altına alınması ve bazı bireylere eşcinsel olduğu için ev ya da arsa satmama gibi ayrımcılık yapılması eğitim seviyesi yüksek ve ekonomisi gelişmiş bir ülke için bazı kesimlerce utanç olarak görülüyordu.

İsviçre'de halihazırda eşcinsel partnerler sperm bağışı yoluyla çocuk sahibi olabiliyor ve çiftlerin ikisi de doğan bebeğin resmi olarak ebeveyni sayılıyor. Ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerineyse izin verilmiyor.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
23.09.2021

Başkasının evlenip evlenemeyeceğine karar vermek için oy atmak ne kadar saçma. Yaşadığın ülke seni kabul ediyorsa hiçbir zorluk çekmeden normal bir şekilde yaşıyorsun ama kabul etmeyen başka bir ülkede kendini gizlemek zorundasın. Neden? Niye başkasının yaşadığı hayata karışmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz? Saçmalığın son noktası. LGBT+ komünitesi ve yaşamak zorunda kaldıkları bu baskılar için üzülüyorum ve onlara ait olmadıklarını hissettiren herkesten nefret ediyorum

Eşcinselliği onaylamıyorum. Bana ve mantığıma ters. Ama eşcinsel çok arkadaşım var benim derdim kişilerin bireysel hataları değil, toplumsal normalleşmeye karşıyım

23.09.2021

Love is love da, o love i kotu kullanan escinselleri gorecekmisiniz acaba, cocuklara yapilan” kotu muamele” de love is love midir, yaeni o duruma getiriyorsunuz ki dunyayi heterolar da hetero oldugu icin yuruyus yapacak duruma geliyor, onlari koruyorsunuz tamam da, onlarin sucunu da kotuluklerini de iyi gorun derim, eyyy mudhis Avrupa siyaseti)), ben bir birey olarak insan odakliim, benim icin insan iki tiptir; iyi ve kotu, cinsini ve bedenini asla ve asla merak etmiyorum kendi bilir, insan olsun yeter, hele malum gunumuzde yok gibi, kalmadi ne yazik ki((

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ