Esaslı değişikliklerin neler olduğu ve şartları hakkında bilgi edindik. Ancak bu değişiklikler nedeni ile işçinin fesih hakkının nasıl olduğu ve ne yapılması gerektiği konusunda neler söylenebilir? İşçinin böyle bir durumda tazminat alma hakkı var mıdır?
İşçi çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılması halinde, İş Kanunu’nda yer alan 24. maddenin 2. fıkrasının f bendinde “çalışma şartlarının uygulanmaması” gerekçesi ile iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilebilmektedir. Böyle bir nedenle iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda işçi, sadece kıdem tazminatı alma hakkını kazanmaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, işçinin aleyhine esaslı değişiklik meydana geldiğini ispatlaması gerekliliğidir. Çünkü genel olarak iş sözleşmelerinde işçi görev tanımı ve buna ek olarak çalışma koşulları detaylı bir şekilde düzenlenmemektedir. Peki, çalışma koşullarında esaslı değişiklik halinde ne yapılmalıdır?
İşveren tarafından esaslı değişiklik yapılması halinde, işçinin iş akdini haklı nedenle fesih edebilmesi ve dava açması mümkündür. İş mahkemesinin bulunduğu yerde, çalışma koşullarındaki değişikliklerden kaynaklanan uyuşmazlıklardan sorumlu mahkeme iş mahkemesi, iş mahkemesinin bulunmadığı durumlarda asliye hukuk mahkemesidir. Genel yetkili mahkeme ise davalının işvereninin işyeri veya şubesinin bulunduğu veya işin yapıldığı yer mahkemesidir. Öte yandan, çalışma koşullarında değişiklik olarak değerlendirilen durumun kendine özgü özelliklerine, kanuna ve Yargıtay içtihatlarına göre temel bir değişiklik olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunda tüm sürecin alanında uzman hukukçular tarafından yürütülmesi tavsiye edilmektedir.
Her hukuki süreçte olduğu gibi iş davaları konusunda da her somut olay kendine has özellikleri ile karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda çalışma koşullarının değiştirilmesi ile ilgili verdiğimiz bilgiler kanun ve de uygulamaların değerlendirilmesinden ibarettir. Bir hukuki strateji oluşturmak oldukça önemlidir.
Instagram
Linkedln
Facebook