İŞVEREN HANGİ DURUMLARDA İŞ SÖZLEMESİNİ FESHEDEBİLİR?
İşverenin işçiyi işten çıkarması yani iş sözleşmesini feshedebilmesi için bazı haklı nedenlere ihtiyacı vardır. Bu durum iki taraf için de İş kanunlarınca düzenlenmiştir. İşte işverenin iş sözleşmesini feshedebilmesi için geçerli nedenler;
Sağlık Nedenleri;
İşçinin kendi kusurlu davranışlarından dolayı yani alkol kullanması veya kendi kastından ve derli toplu olmayan yaşayışından dolayı art arda üç iş günü veya bir ayda 5 iş gününden fazla işe gelmemesi durumu.
İşçinin tedavi edilemeyecek bir hastalığa yakalanması, bunun sonucunda iş yerinde çalışmasının sakıncalı olması ve durumun bir sağlık kuruluşu tarafından raporlanması.
İşçinin herhangi bir hatası olmaksızın hastalık, kaza ve gebelik durumlarında devamsızlık yapması. (Gebelikte doğum izninin öncesinde ve sonrasında devamsızlık yapmış olması gerekmektedir.)
Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Durumlar;
İş sözleşmesinin yapılmasının ardından işçinin işe alınması için gerekli vasıflara sahip olmaması yani işvereni yanıltması.
İşçinin işverenin veya diğer çalışma arkadaşlarının namus ve şerefine dokunacak sözler söylemesi veya bu tarz davranışlarda bulunması.
İşçinin iş yerinde çalışan bir başka işçiye tacizde bulunması.
İşçinin iş arkadaşlarına veya işverene sataşmada bulunması.
İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, yalan söylemesi, iş yerini nedensizce terk etmesi, hastayım gibi yalanlar söylemesi, iş yerinin sırlarını açıklaması, iş yeri veya işverenle ilgili asılsız ihbarlarda bulunması gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan durumlarda bulunması.
İşçinin iş yerinde bir suç işlemesi ve işlediği suçun yedi günden fazla hapisle cezalandırılması.
İşçinin herhangi bir geçerli nedeni olmadan veya izin almadan işe gelmeyerek devamsızlıkta bulunması.(Bu durum bazı günlerle sınırlandırılmıştır.)
İşçi yapması gereken sorumluluklarını kendisine söylenmesine rağmen yapmaması.
İşçinin kendi sorumsuzluğu veya isteğiyle iş güvenliğini tehlikeye atacak durumlar yaratması ve iş yerinin araç ve gereçlerini kendi 1 aylık maaşıyla ödeyemeyecek kadar hasara uğratması.
Zorlayıcı Nedenler;
- İşçiyi bir haftadan fazla sürede iş yerinde çalışmasına alıkoyan nedenlerin olması.
İşçinin Gözaltına Alınması Veya Tutuklanması;
- İşçinin göz altına alınması veya tutuklanması sonucu ilgili yasalarca belirlenmiş devamsızlık süresini aşması.
İşveren tüm bu maddelere dayanarak iş sözleşmesini süresinden önce feshedebilmektedir.