İsveç Örnek Olmaya Doymuyor: Bozulan Eşyasını Atmak Yerine Tamir Ettirene Vergi İndirimi

Hiç bozulan telefonunuzu ya da bir giysinizi tamir ettirmek istediğinizde, astarının yüzünden pahalıya geldiği oluyor mu? Bu yüzden eskisini çöpe atıp yenisini almak durumunda kalıyor musunuz? İşte İsveç, bu soruna çare olacak bir yasa çıkardı.

Gereksiz harcamaların önüne geçmek için çıkarılan bu yeni yasayla İsveç, tamirat ve tadilat maliyetlerini düşürerek, vatandaşlarını gereksiz yeni ürün almak yerine, eşyaları tamir ettirip daha uzun süre kullanmaya teşvik ediyor. 

1  2  3  4

Bildiğiniz gibi İsveç, toplumsal refahı artırmaya yönelik cesur uygulama deneyleriyle meşhur.

Özendiğimiz Hayatı Gene İsveçliler Yaşamış: Günlük 6 Saatle Sınırlı Kalan Mesai Deneyi
İsveç Bir İlke İmza Atabilir: İş Yerlerinde Seks Molası Teklifi

En son başlatılan uygulama ise, bozulan ürünleri atmak yerine tamir ettirmeye teşvik eden vergi indirimi uygulaması.

Yasa ilk olarak geçtiğimiz yılın Eylül ayı sonlarında gündeme gelmişti. Yeni yılla birlikte de aktif olarak uygulanmaya başlayan yasa, yılın ilk 2 ayını geride bıraktığımız dönemde meyvelerini vermeye başladı.

İsveç normalde vergi oranlarının hayli yüksek olduğu bir ülke.

Ancak yaşam şartlarıyla kıyaslandığında, vergilerin yüksekliğinin halkın geneli için pek ağır bir yük teşkil etmediği söylenebilir. Yine de, tamire vereceğiniz para yenisini almaktan daha pahalıya gelecekse, kimse elindekini tamir ettirmeye yanaşmaz.

Ülkede tamir işlerinden normalde alınan katma değer vergisi yüzde 25'ti. Yasayla birlikte bu oran yüzde 12'ye düşürüldü.

Böylelikle gereksiz tüketimin azaltılması, bunun yerine, örneğin bisiklet, kıyafet, ayakkabı gibi tüketim ürünlerinin daha uzun ömürlü olarak kullanılması teşvik ediliyor.

İsveçliler aynı zamanda buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi ürünlerin tamirinde harcadıkları ücretin yarısını da, vergi indirimi olarak geri alabilecekler.

İsveçliler şu an, temizlik ve tamir gibi paralı ev işleri yaptırdıklarında, ödedikleri ücretin yarısını yıllık gelir vergisinden düşebiliyor.

Bu değişikliklerin ülkeye 54 milyon dolara mal olacağı varsayılıyor.

Tüketimin daima özendirildiği, yeni olan her şeyin 'olmazsa olmaz bir gereklilik' gibi pazarlandığı bir ekonomi zincirine İsveç'in bakışı ise biraz değişik:

Ülkenin Mali Piyasalar ve Tüketici İlişkileri Bakanı Per Bolund'a göre, büyümenin çok daha başka yolları da var; ve birinin gidip yeni (ve zaten ithal olan) bir TV satın alması ekonomik büyüme anlamına gelmez.

'Sadece tüketim değil istediğimiz, sürdürülebilir tüketim.'

“Bence İsveç’te şu anda bir değişim yaşanıyor. Halk, elimizdeki ürünleri daha uzun süre kullanarak malzeme tüketimini azaltabileceğimiz konusunda bilinçleniyor.”

Bolund şöyle devam ediyor:

“Bu vergi indirimleri ile birlikte tamirat maliyetlerini düşürerek, sahip olunan ürünleri tamir ettirmeyi daha mantıklı bir karar haline getirebileceğimize inanıyoruz.'

Uygulamanın bir diğer amacı ise, ülke içindeki iş gücünü ve istihdamı kuvvetlendirmek.

Yasa ile birlikte, esnaflık ve zanaat alanlarında daha çok kişinin çalışması da özendirilmiş oluyor; ayrıca zaten yeni işçilere olan talep de yükselmiş olacak. 

Bu şekilde İsveç, hem kendi vatandaşlarına, hem de göçmenlere daha fazla istihdam sağlayabilmeyi umuyor.

Gördüğümüz gibi, aslında tüketim kültürü de yavaş yavaş değişiyor.

Eskiye karşı olumsuz yaklaşımları değiştirerek, yeninin cazibesini azaltarak, alınan ürünlerin gerekliliğini sorgulayarak, İsveç bir konuda daha hepimize örnek olmaya devam ediyor.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Gözaltına Alınan 65 Kişiden Biri Olan 'Basel' Tutuklandı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
03.03.2017

İsveç her yönü ile Dünya'ya örnek bir ülke. Mutlaka birazdan atıp tutan arkadaşlar çıkacaktır yine boşverin siz onlara bakmayın. Eminimki çoğu haritada nerede olduğunu bile bilmiyordur.

03.03.2017

üretemiyorsan üretileni bitirme demişler ve büyük iş yapmışlar. Türkiye'de olsa denilerek dalga geçilmiş. Emin olun sadece devlet hükümet değil bizler vatandaş olarak da gevşeğiz. her şeyi kural koyucu yapsın istiyoruz. bizde tamir yapalım yaptıralım. belki her şey bir anda olmayacak ama insanlar harcamayı mecburiyet olarak görmekten vazgeçecekler.

03.03.2017

biz de yok ama uygulama herkes tarafından beğeniliyor. illa ki bir cezayi işlem mi gerekiyor. sen kendince yap ben kendimce o kendine göre derken belki bir millet olmaz ama bir kesim olur sonra bir bölge olur belki farklı jenerasyonlarda ciddiye de alınır.

03.03.2017

İsveçle yer değiştirelim, biraz dünyayı, hayatı tanısın.. 2 ay sürmez çökmesi

03.03.2017

İsveçte 9,5 milyar dolar vergi fazlası çıktı. Hükümet halka iade etme kararı aldı.. Yer değiştirelim.. Hükümet bu fazlalıkla binlerce odası olan saray yapma kararı aldı.. Bence de İsveç in 2 ay sürmez çökmesi :)

TÜM YORUMLARI OKU (21)