İsveç, 28’inci Olduğu PISA’dan Ders Alacak, Peki Ya Türkiye?

PISA 2015’te 28’inci olan ve bu durumdan ders çıkarmak isteyen İsveç, zirvede yer alan Singapur’dan rapor talep etti. Singapur, bu ülke için eğitim sistemlerini mercek altına alan 26 sayfalık rapor hazırladı. 

PISA 2015’te 72 ülke içinde 28’inci sırada yer alan İsveç, sonucu ‘başarısızlık’ olarak değerlendirip eğitim sisteminde bir dizi reform kararı aldı. 

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan bu 10 milyon nüfuslu ülke ders çıkarmak adına PISA 2015’te zirvede yer alan Singapur’dan bir rapor talep etti. İsveç Eğitim Bakanlığı, ülkede eğitimde sağlanacak dönüşümde fikir vermesi amacıyla Singapur Ulusal Eğitim Enstitüsü’nden başarılarını anlatan rapor hazırlamasını istedi.

Bilim, matematik ve okuma alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, her üç alanda eğitim başarısı en yüksek ülkenin Singapur olduğu açıklanmıştı.

Singapur Ulusal Eğitim Enstitüsü bu talep sonrasında kısa sürede Singapur eğitim sistemini anlatan 26 sayfalık bir rapor hazırladı.

Birgün'den Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre raporda, Singapur eğitim sisteminin temel yapısı, başarı için yola çıkıldığında sorulan sorular, öğrencilerin farklı öğrenim düzeyleri ile öğrencilerin farklı öğrenme ve beceri düzeylerini kavrayan öğretmenlerin önemi gibi başarıya giden yolun ‘anahtarı’ anlatılıyor.

İsveç, PISA 2012’de ise 35’inci sırada yer almıştı.

OECD, 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı PISA Araştırması Raporu’nu kısa süre önce açıklamıştı.

Türkiye’de ne olmuştu?

PISA 2015 Sonuçları Açıklandı: Eğitimde 2003'ün Bile Gerisindeyiz!

Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerinin ölçüldüğü en önemli sınavlardan biri olan PISA 2015'in sonuçlarına göre Türkiye'nin 2003'ten beri yükselen puanları düşerek 12 yıl önceki sonuçların bile altına gerilemişti. 

En fazla düşüş Türkiye'nin en iyi olduğu okuma becerilerinde yaşandı. Türkiye, sıralamada 70 ülke içinde fende 51'inci, matematikte 48'inci, okumada 49'uncu sırada yer aldı.

PISA sonuçlarını değerlendiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise tek bir kritere bakılarak Türkiye'nin eğitim durumunu değerlendirmenin hata olduğunu belirtmişti.

PISA Sonuçlarını Değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: 'Eskiye Göre Çok Daha İyiyiz'

Yılmaz,  'Türkiye, geçmişe kıyasla eğitime daha çok önem veriyor, eğitime daha fazla kaynak ayırıyor ve eğitimde de alınan sonuçlar çok daha iyi durumdadır. Eksiklerimizin farkındayız, ama geçmişe göre çok iyi durumdayız.' demişti.

Türkiye'nin PISA'dan aldığı sonuçlar, sosyal medya #EğitimdeSorun hashtagi ile tartışılmıştı.

#EğitimdeSorun: PISA 2015 Sonuçları Türkiye'nin Gündeminde

Bu gerilemenin altında hangi sebepler yatıyor? İşte bir uzman görüşü 👇

PISA Sonuçlarındaki Büyük Gerilemenin Sebebi Ne?

Al Jazeera'ye konuşan MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erhan Erkut bu soruyu şöyle cevaplamıştı: 

'Eğitim harcamaları ile puanlar arasında doğru orantı var. Türkiye’nin eğitime para harcadığını biliyoruz ama toplam yapabildiğimiz harcama yine de düşük kalıyor. Harcadığımız paranın da tam karşılığını almıyoruz. Rapordaki fen skoru eğrisine baktığımızda yapılan harcamaya göre Türkiye’nin 438 puan alması gerekiyor. Ancak alınan puan 425. Başarısızlığın bir diğer sebebi anne babanın eğitim seviyesinin düşük olması. Bir başka sebep öğrencilerin sosyo ekonomik açıdan zayıftan olması. Öte yandan PISA’da başarılı olmak istiyorsak içeriğin beceri odaklı ve öğretmen yerine öğrenci odaklı olması gerekiyor. Aktivitelerle, sunumlarla, projelerle öğrenmenin gerçekleşmesi lazım.'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Çiçekten Para Mı Kazanacaksın Deyip Güldüler: Şimdi Bir Kilodan 500 Bin Lira Kazanıyor
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
YORUMLAR
27.12.2016

siklardan hic biri degil. sorunun gercek kaynagi zihniyet, dunyaya nasil baktigin, egitimi nasil gordugun. isvec bunun ornegini vermis ve 28inciligi kabul etmemis, kendine ceki duzen veriyor. bu sebebden hep diyorum: geri kalmislik toplumlarin kaderi degildir, kendi tercihleridir.

27.12.2016

Çok güzel söylemişsin. Din dersini lise giriş sınavına ekleyen bir zihniyeti , bunların inancı var ülooov diyerek destekleyen beyincik topluluğunun eseri. 88 yıl önce Tekirdağ da ilk alfabe dersi verirken Atatürk sanırım hiç düşünmemiştir 88 yıl sonra aynı yerde olan bir toplum olacağımızı.

27.12.2016

Hepsi secenegi yok mu ya

Pasif Kullanıcı
27.12.2016

yok.

27.12.2016

peki söyle singapur, sen papaz eriğini imam eriğine çevirebilir misin ?

TÜM YORUMLARI OKU (43)