İstisnasız Her Yaz Kadınlara Karışma ve Saldırma Bahanesi Olan Şort, Nasıl Böyle Bir Simgeye Dönüştü?

Kadınlara karışmanın her zaman bir bahanesi vardır. 'Neden o ruju sürdün, neden eteğin o kadar kısa, neden güldün?' gibi sebeplerin tarih boyunca asla sonu gelmedi. Son yıllarda özellikle büyük bir şort tartışması var. İyi de pek çok insan için gayet normal bir giysi olan şort, ne oldu da böyle bir simgeye dönüştü? Sebeplerine birlikte bakalım.

Kadın kıyafetleri, kadın davranışları, kadın tercihleri; kadın hayatı tarih boyunca kontrol altında tutulmaya çalışıldı.

Bunun herhangi bir toplumla veya dinle direkt ilgisi yok. Dünyanın her yerinde kadınlar bastırılmaya çalışılıyor ve hayatlarına karışmak hak görülüyor. Bunun en basit yollarından biri de kıyafetler. Bir toplumda peçenin, diğerinde yakanın açık olması 'sorun' teşkil edebiliyor. Eteği uzun kadına geri kafalı, demode yaftası yapıştırılırken mini etekli kadına yapıştırılan damgayı hepimiz biliyoruz.

Son yıllarda özellikle her yaz karşımıza çıkan bir şort öfkesi var farkındaysanız.

Şort giyen kadınlar kütüphaneye alınmıyor, sokaklarda sözlü taciz ve hakarete; kimi zaman da fiziksel şiddete uğruyor.

Yıllar önce Ayşegül hemşireye nöbet dönüşü bindiği otobüste "şort giydiği için" tekme atan saldırgan uzun süre konuşulmuş ve hafızalarda yer etmişti.

Ancak sonrasında bu haberler o kadar arttı ki, artık sadece sosyal medyada 1-2 gün konuşulup unutulur oldu.

Tacize, şiddete uğrayan kadınlar artık yaşadıklarını ispat edip kamuoyu oluşturmak için hemen telefonlarına sarılıyor ve olayı kaydediyor.

Çünkü bu kadar olup bitene rağmen hala kadına inanmayan; bunu kendisinin uydurduğunu veya karşısındakini "tahrik" ettiğini düşünen çok fazla insan var.

Peki son yıllarda şort niye "öfke tetikleyen" güçlü bir karşısındakine müdahale aracına dönüştü?

Bunun pek çok sebebi var. Mini şort, 60'lı yıllardan beri hayatımızda ve yaz aylarında popüler olan bir giysi. Elbette giyen kadar giymeyen de var ancak son döneme kadar bu kadar sorun edilmiyordu. Sosyal medyada dile getirilen eleştiriler, toplumda şortu uygun bulmayanların onay hissine kapılmasına yol açtı.

Aynı şekilde saldırılar da birbirini tetikledi, sık sık benzer haberlerin gündeme gelmesi ve suçluların da genellikle ceza almaması potansiyel saldırganları cesaretlendirdi.

Savunmasız bir kadına saldırmak bir erkeğin içindeki öfkeyi atmasının en 'risksiz' yolu. Şort giyen birine saldırdığında kimsenin müdahale etmeyeceğini veya kendisini destekleyeceğini düşünen saldırganlar bundan cesaret alıyor.

Pek çok kadın bu saçmalıklar yüzünden şort giymekten vazgeçti. Bu da şortu sıradan bir giysiden ilginç bir sembole çevirdi.

Mont oldukça sıradan bir giysi olmasına rağmen yaz ortasında giyen birini görsek hepimiz ona bakarız. İşte şortun da başına bu geldi, giyen kişi sayısı azalınca göze tuhaf gelmeye başladı. Moda böyledir; çoğunluğun giydiği kıyafet yadırganmaz.

Dünyada 100 küsur yıl kadar önce erkekler kadınların pantolon giymesine de izin vermiyor ve sokaklarda giyenleri rahatsız ediyorlardı.

Kimsenin pantolon giymediği bir sokakta pantolon giyen de dikkat çeker. İnsanlara neden beğenmedikleri şeyleri giyen insanlara saldırmamaları gerektiğini anlatmak imkansız, o yüzden başka bir çözüm bulmak lazım.

Eğer kendimizi kısıtlamaya başlarsak bugün şort olan yarın etek olur, saç rengi olur, kaş almak olur; insanlar birbirlerinin dış görünüşünde beğenmediği bir şey hakkında müdahale etme ve saldırma hakkını elde ettiğini düşünmeye başlar.

Canımız ne istiyorsa giyip, kendimizi kısıtlamamayı öğreneceğiz ki bu insanlar herhangi bir giysiyi sembolleştirmemeye başlasın.

Normalleşme çoğunluğun kabulüyle başlar. Yine de sırf bir kıyafet giydi diye sokakta ne idüğü belirsiz sorunlu insanlarla uğraşmak istememeyi, şiddete uğramaktan çekinmeyi de anlamak zorundayız. Bu noktada kişinin kendini savunmayı öğrenmesi, her an tetikte olması ve başına gelenleri olabildiğince kayıt altına alması yararına olacaktır. Unutmayalım ki, bu ülkede ne giydiği, nereye gittiğinden bağımsız her kadının böyle olması gerek. Şort aslında büyük bir bahane.

Sizce şortun bir saldırı bahanesi haline gelmesinin sebebi ve bu sorunun çözümü ne?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Şort Giydiği İçin Bir Kadına Sözlü Saldırı Yapan Kişi, Genç Kadına 'Edepsiz', Babasına da 'Gavat' Dedi
Şort Giydiği İçin 'Ahlak Bekçisi'nin Sözlü Tacizine Uğrayan Kadın Konuştu: 'Aileme Hakaretler Yağdırdı...'
Şort Giydiği İçin Bir Kadına Saldıran Ahlak Bekçisi Adamın Sosyal Medya Paylaşımlarını Görmelisiniz!
Kadınlara Dünyayı Dar Etme Geleneğinin Son Gözdesi, Saldırı Bahanesi Olan Kıyafet: Şort
Yaz Aylarında Kendilerini Güvende Hissetmedikleri İçin Şort, Etek ve Elbise Giyemeyen Kadınların Söylediklerine Kulak Veriyoruz!

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
02.07.2021

İSTRESEM ÇARŞAFLA, İSTERSEM ŞORTLA GEZERİM KİMSE DE KARIŞAMAZ

02.07.2021

Dün pantalon olan bugün şort oldu.. Cadı diye yakılan kadınlardan, erkeği terk etti diye katledilenlere geçtik. Haremde oğlancılıktan hocaların istismarına evrildik.. Pompeide yaşananlardan sokak kedisi köpeğine tecavüz edenlere dönüştük. İnsanın ilk oğluda katildi şimdikilerde.. Köle pazarları karın tokluğunu karşılamayan iş için oluşan kuyruklar oldu... Velhasıl insanoğlu varlığından bu yana hep kötü :( bu kadar kötülükte aklımın tek almadığı öz babaların çocuklarına tacizi.. Demek ki tahminlerimizden daha kötü vahşi sapkın ve ilkeliz. Medeniyet teknolojik gelişmek mi yoksa iyi olmak mı?

nispeten iyi olduğumuz durumlarda var eğer iyileşme olmasaydı will smith,beyonce vb. bugün hala köle pazarında satılıyor olurdu herşey değişir hatta şu an değişim çok hızlı yeni nesil dinlere ırklara kıyafete vb bakmıyor artık farklı bir arayış içindeler

02.07.2021

Kısa şortun/eteğin erkekler üzerinde bir tahrik unsuru olduğu doğrudur. Ancak bu durum erkeklere laf atma, rahatsız edecek şekilde bakma, hele hele kötü söz veya fiziksel saldırı ile elştirme hakkı vermez. Bu müdahelelerin esas sebebin KISKANÇLIK olduğunu düşünüyorum. Bir kadın görüyor, beğeniyor ama ona ulaşamayacağını biliyor, yani onu elde edemeyeceği için kıskanıyor/"keşke benim olsa" diyor:D "Madem beni tatmin etmeyeceksin, neden tahrik ediyorsun" mantığı güdüyor ve buna sinirlenip saldırıya geçiyor.

Tahrik unsuru olması çok saçma. Bu aslında tamamen alışma meselesi. İzmir, Muğla, Antalya, Eskişehir kimse umursamaz, bakmaz, çünkü alışkandırlar. Ama muhafazakâr şehirlerde Tshirt giyene bile.laf atılır. Osmanlı çarşaf zorunluluğu vardı. Genc kadınlar bununla yetinmiyordu, ilaveten bellerine yastık sararlardı, yaşlı kamburlu kadın görüntüsü vermek için, zira zamanın erkekleri dik yürüyen çarşaflı kadından bile tahrik oluyordu. Kapanmanın sınırı yok, bunun sonu kadınları eve tıkamak oluyor.

TÜM YORUMLARI OKU (16)