Bir Haftada 4 İstinat Duvarı Çöktü: 'Mühendislikten, Temelden Yoksun Binalara Oturma İzni Veriliyor'

Sütlüce, Sancaktepe, Ümraniye... İstanbul’da son bir  haftada tam 4 istinat duvarı çöktü. Üstelik yaşanan çökmelerden biri, bir okulda gerçekleşti. Park halindeki araçları, oluşan çukurlar yuttu. Şans eseri can kaybı yaşanmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını söyledi.

Ümraniye yapımı devam eden iş merkezi inşaatının istinat duvarı dün 9.30’da çöktü

Ümraniye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada inşaatın ruhsatlı olduğu, istinat duvarının şantiye elektrik kablolarında oluşan patlamadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi. 

Milliyet'te yer alan habere göre, aracı, çöken istinat duvarının altında kalan Elif Göncü, “Arabamı park edip vergi dairesine gittim. Arabanın içinde on dakika daha dursaydım ben de arabamla birlikte göçük altında kalabilirdim” dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Deprem olduğunu sandığını söyleyen olayın bir diğer görgü tanığı Serhat Sarı ise, “Çöken yerin 2-3 metre gerisindeydim. Patlama sesine benzer büyük bir gürültü duydum. Yol kenarına park edilmiş olan arabalar oluşan göçükle birlikte çukura düştü. Deprem gibiydi. Göçük oluşmadan önce de yolda çatlaklar vardı” şeklinde konuştu.

Aynı haftada üç göçük daha yaşandı

Beyoğlu Sütlece’de, bir inşaatın istinat duvarı yağış nedeniyle sonucu yan tarafında bulunan dört katlı bina çöktü.

Tahliye Edilmişti! Beyoğlu Sütlüce'de Toprak Kayması Nedeniyle Altı Boşalan 4 Katlı Bina Çöktü

Çöken duvarın çevresinde bulunan yedi bina ise güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Sancaktepe’de iki katlı bir bina göçme riskine karşı boşaltıldı. 

Aynı gün Sancaktepe’de Mevlana İlkokulu’nun duvarında, aşırı yağış nedeniyle çökme meydana geldi.

Mimarlar Odası: 'Denetim yok'

Hürriyet'ten Aziz Özen'e konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, temel kazılırken, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını söyledi.

Hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediğini de savunan Muhcu, “İmar barışı, dense de imar affı olan düzenlemeyle mühendisliği olmayan, kaçak, çürük binalara oturma izni verildi” dedi.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu: 'Temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor'

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu ise eski binaların yanına yenisi yapılırken mutlaka hafriyat öncesi kazık çakılması gerektiğine söyleyerek, Beyoğlu Sütlüce’deki istinat duvarının mühendislik tekniğine aykırı bir şekilde yapıldığını ifade etti: 

“İstinat duvarıyla birlikte iskansız ve ruhsatsız bina da çöktü. O bina başka zaman yıkılsa içinde 50-60 insan ölebilirdi. İmar barışıyla birlikte bu tür kaçak yapılar, mühendislikten, temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor. İmar barışıyla birlikte büyük bir can kaybı riski ortaya çıktı. Bu duruma son verecek ikinci bir yasal düzenlemenin çıkarılması gerekiyor.”

Sık sık gerçekleşen istinat duvarı çökmeleri sosyal medyanın da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
YORUMLAR

Ne zaman ülkenin başına rantı değil de vatanı sevenler geçecek acaba? Sadece Akp için demiyorum hepsi böyleydi. Birincisi müteahhitlerin apartman yapması yasaklanmalı. Mimarların çizdiği inşaat mühendislerinin yaptığı ve halktan olan bir kurulun estetik, çevre, güvenlik gibi şartlarına uymak zorunda olan bir siteme geçilmeli. Grand Designs diye bir program var. Adamların milyon sterlin para veriyor ama arazi benim istediğimi yaparım demiyor. Geçtim böyle saçma mühendislik hatalarını komşuların estetik zevkini bozamıyorsun. İstediğin binayı kafana göre yapamıyorsun. Onlara bakınca biz taş devrindeyiz hala. İstanbul'da 30 senelik binayı yıkıyorlar yerine sadece yenisini yapıyorlar? Bahçe? Yok Otopark? Yok. Estetik Güzellik? Yok eee o zaman neden yenisi yapılıyor. Şart koyacaksın daire başına bu kadar metrekare bahçe olacak. Daire başına şu kadar otopark olacak. 4 tane 6 katlı sırt sırta bina yapılacağına mühendisliği sağlam 15 katlı 2 bina yapsınlar otoparkı da olsun bahçesi de ama nerede böyle dertleri olan yöneticiler. Onlar için ne kar inşaat o kadar rant.

Pasif Kullanıcı
31.07.2018

sedfır ulan mal insan sen 7göbek istanbullu musun? hadi öylesin diyelim anadolu varoşu ne demek it bütün ülke istanbuldan mı oluşuyor sadece. istanbulun %90 nı anadoludan gelme. cahil kısmına bişey demiyorum evet eğitimsiz ama anadolu varoşu olarak nitelendiremezsin. senin mantığınla ülkenin %90 varoş aq.

31.07.2018

En yakın zamanda apartman yöneticisiyle konuşup, binadan numune aldırarak test ettirmeyi düşünüyorum. Bina dükkânlarla beraber yedi katlı lâkin dört kat imar plânı var. Müteahhit kâr yapamayacağı için girmek istemiyor. Belediye kesin bir şey söyleyemiyor. Buna rağmen herkes çok rahat.

31.07.2018

Bir depremle İstanbul'un %60 yıkılacak ve çok ciddi kayıplar vericez.Millet olarak birşeyler yapmamız lazım.Aski halde annemizi babamızı eşimizi çocuğumzuu amcamızı dayımızı vs. vs. bir deprem sonrası kaybedeceğiz.Bu öyle 99 depremine falanda benzemeyecek işimiz çok zor.

TÜM YORUMLARI OKU (11)