İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy Vefatının 86. Yılında Anılıyor: Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Öğretmen, hekim, veteriner, şair ve siyasetçi Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 86. yılında sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ölümünün ardından tam 86 yıl geçen İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Cumhuriyet tarihinde adı geçen önemli isimlerden biri olarak hayatımızda yer alıyor. Peki Mehmet Akif Ersoy kimdir? İşte detaylar...

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 86. yılında saygı ve rahmetle anılıyor. Vatan Şairi ve Milli Şair unvanları ile anılan Mehmet Akif Ersoy'un hayatı merak ediliyor.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

20 Aralık 1873 yılında Fatih'te dünyaya gelen Mehmet Ragif, babasının imamlık yaptığı Çanakkale Bayramiç ilçesine kayıtlı gözükmektedir. Mehmet Tahir Efendi tarafından 'Ragif' adını alan Mehmet Akif Ersoy, babasının vefatına kadar bu adı kullanmıştır. İlerleyen yıllarda annesi ve arkadaşları kendisine Akif olarak seslenmeye başlamıştır. 4 yıl 4 ay 4 günlükken Emir Buhari Mahalle Mektebinde eğitim görmeye başlamıştır. Üç yıl ardından ilkokula geçmiş ve babasından Arapça öğrenmeye başlamıştır. 1882 yılında Fatih Merkez Rüştiyesi'nde ortaöğretime başlamıştır. Aynı esnada babası ile birlikte Fatih Camii'nde Farsça dersleri almıştır. Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca bilmektedir. 

Rüştiyeyi bitirmesinin ardından 1885 yılında Mülkiye İdadisi'nde eğitim almaya başlamıştır. Babasının vefatı ve ailesinin yaşadığı maddi zorluklar sebebiyle İdadi'yi bırakan Mehmet Akif Ersoy, yeni açılan ilk sivil veteriner yüksekokulu Ziraat ve Baytar Mektebine (Tarım ve Veterinerlik Okulu)'na kayıt olmuştur. 

II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarı olmuştur. Kurtuluş Savaşı esnasında 1. TBMM'de milletvekili olarak yer almıştır. 

Mehmet Akif Ersoy 27 Aralık 1936'da vefat etmiştir.

Mehmet Akif'in Edebi Hayatı

Bayraktar Mektebi'nde öğrenci olduğu sıralarda şiir yazmaya başlayan Mehmet Akif'in yayımlanan ilk şiiri Kur'an'a Hitap'tır. 1908 yılından itibaren aruz ölçüsü ile manzum hikayeler yazmıştır. Yazdığı ilk büyük destan 'Çanakkale Şehitlerine' isimli şiiridir. İkincisi ise 'Bülbül' adlı şiirdir. Üçüncü olarak ise 'İstiklal Marşı'nı kaleme almıştır. 

Mehmet Akif 'sanat, sanat içindir' görüşünü belirlemektedir. 

Edebiyat tarzında dini yönünü ağırlıklı tutmuştur.

Mehmet Akif Ersoy'un Eserleri

  • Kitap: Safahat (1911) - Kırk dört manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.

  • Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) - Süleymaniye Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim'in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.

  • Kitap: Hakkın Sesleri (1913) - Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir.

  • Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) - Fatih Camii'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder.

  • Kitap: Hatıralar (1917) - Âkif'in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah'a yakarışını içerir.

  • Kitap: Asım (1924) - Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir.

  • Kitap: Gölgeler (1933) - 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Her biri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır.

  • Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) - Yedi safahatını bir araya getirir.

Bu İçerik de İlginizi Çekebilir

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Hakkında Çoğunu İlk Kez Duyacağınız İlgi Çekici Detaylar

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var