İstiklal Marşı'nın Kabulü: İstiklal Marşı Ne Zaman ve Nasıl Kabul Edildi?

Türk milletinin bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün üstünden 101 yıl geçmiş olmasına rağmen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı bağımsızlığımızın sembolü milli marşımızın seçilme süreci nasıl oldu? Meclis'in düzenlediği yarışmada diğer hangi şiirler finale kaldı? araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki İstiklal Marşı ne zaman, nasıl kabul edildi? İşte merak edilenler...

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılındayız. Milli marşımızın Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmasının ardından 101 yıl geçti. Peki, İstiklal Marşı ne zaman kabul edildi? İstiklal Marşı nasıl kabul edildi?

İstiklal Marşı'nın Kabulü

1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış fakat Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İstiklal Marşı Nasıl Kabul Edildi?

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında, Milli Mücadele'yi milli ruhla kazanma imkânını sağlamak için Maarif Vekaleti 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiş ve yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, şiiri Ankara'da Taceddin Tekkesi'nde yazıp Türk ordusuna gönderen Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine kazanan esere para ödülü koydu. Mehmet Âkif'in şiiri, bazı delegelerin itirazlarına rağmen,  Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli toplantısında büyük alkış aldı ve kabul edildi. TBMM'de İstiklal Marşı'nı ilk söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu. Mehmet Âkif Ersoy, şiirlerini topladığı Safahat'ta İstiklal Marşı'nın sözlerine yer vermemiş ve İstiklal Marşı'nın Türk milletinin marşı olduğunu ilan etmiştir.

İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi?

İstiklal Marşı 12 Mart 1921 günü Milli  Marş olarak kabul edildi.

İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Önceleri İstiklal Marşı yarışmasına para ödülü nedeniyle katılmayı reddeden Mehmet Akif Ersoy, daha sonra bir arkadaşının ısrarı üzerine yarışmaya girdi ve o muhteşem 10 kıtayı yazdı. 10 kıta  ilk olarak 17 Şubat'ta Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Sözleri, Anadolu'da ülke çapındaki protestolar sırasında Mehmet Âkif Ersoy'un yazdığı bir şiirdir. Şairin İstiklal Savaşı'nın zaferine olan inancını, Türk askerinin cesaret ve fedakarlığına duyduğu güveni, Türk milletinin istiklal, Allah, vatan ve dine olan bağlılığını dile getirdi.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

İstiklal Marşımızın Seçilme Süreci ve Finale Kalan Diğer Şiirleri Biliyor muydunuz?
98. Yıldönümünde İstiklal Marşı'nın Sözleri ve Yazılışı Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Önemli Bilgi
2021, 'İstiklal Marşı Yılı' Kabul Edildi

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!