İstiklal Marşı'nda Geçen 'Kahraman Irkıma' İfadesinin Irkçılık Olduğunu Düşünen Kirli Zihinler İçin Ufak Bir Tarih Dersi!

Bağımsızlığımızın simgelerinden İstiklal Marşı'nda ırkçılık olduğunu düşünenlere uzmanından bir tarih dersi...

Her kıtasında tarihimize ışık tutan İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasını bilmeyen yoktur:

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!

Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl!

Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

İkinci mısrada geçen 'kahraman ırk' ifadesi, bazılarına göre ayrıştıran bir ırkçılığı temsil ediyor fakat işin aslı öyle değil.

Gelin, tarih araştırmacısı Ömer Faruk Topal'ın Twitter'da sözcüğün anlamını açıkladığı zincirini inceleyelim ve tarihi yanlış yorumlayanların hatasını görelim.

.

"Türbedar Ahmed Amiş Efendi, gençliğinde Yanık Selvi (Sevlievo) Bektaşî dergâhına giderek...

...Sadık Efendi’ye intisab etmek istediğinde kendisine “oğlum daha gençsin, vaktin gelince ırkı temiz birisi gelip seni bulunduğun yerde irşad eder” cevabı verilmiş.'

"Buradaki ırk kelimesinin günümüzdeki anlamını taşımadığı çok açık. Burada "ırk"ı temiz birinden kasıt itikadı, inancı temiz biridir."

'Mustafa Rahmi 1923'te Alfred Fouillée'nin Psychologie des races kitabını Kadın Erkek Irklar Ruhiyatı şeklinde çeviriyor. Kitabın ilk kısmı kadın ve erkek araasındaki farkları anlatıyor. Burada da ırk kelimesi cinsiyet anlamında kullanılmış.'

"Islah-ı ırk, ırkımızı kemiren dertlerin def' ve ref'i adlı bu makalede sivrisineklerin insan sağlığına verdiği zararlar ve sivrisineklerle mücadele yöntemleri anlatılıyor."

'Irk kelimesi insan/toplum sağlığı anlamında kullanılıyor.

Misak-ı Milli'de 'bu mütareke hattı içinde dinen, ırkan ve aslen müttehit...' diye devam eden bir yer var. Mütareke sınırları içinde kalan Müslüman ahaliden bahsediyor. Bunların aynı ırk olması mümkün olmadığına göre buradaki ırkın millet anlamında olması daha anlamlıdır.'

"Bu kısmı race, devamındaki hukuk-u ırkiyye kısmını da racial rights diye çevirenler bence hata yapıyor. "

'Burdaki ırk günümüzdeki anlamından farklıdır. Yani bugün bir anlama gelen kelime başka zamanlarda başka anlamlara gelebilir. Hele hele çok büyük değişimlerin yaşandığı bir zamanda aynı anda farklı anlamlara gelebilir. Bu yüzden atıp tutmadan önce dikkatli iyice düşünmek lazım.'

Mustafa Kemal Atatürk'ün hem Mill Mücadele yılları hem de Cumhuriyet kurulurken ırkçılığın tam karşısında olduğunu yeniden hatırlamamıza vesile oldu bu bilgiler.

Atatürk'ün özgürlüğü, halkçılığı, bilim ve özgür düşünceyi teşvik eden fikirleri ve girişimlerine odaklanmak yerine yüz yıl öncesinde birliği amaçlamış sözcüklerin peşinde koşmaya gerek var mı? 

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
29.10.2019

kelime bizim kullandığımız anlamında kullanılsa ne olur, ırkını yüceltmeyen ulusal marş mı var? mına kodumun salakları ya :D bu arada ulus la ırk farklı şeyler bizim nerdeyse tüm dünya ile akrabalığımız var ırka bakınca :D

29.10.2019

Değil mi yaa.Ben bu zamana kadar hiç buna dikkat etmedim.Sonuçta marş bu ve kendi milletini öven kelimeler içermesi tuhaf değil.

29.10.2019

O kirli zihinler ya İslamcıdır ya da Kürtçü. Adam olmak gibi bir seçenekleri varken onlar kustukları kinde boğulmayı tercih ettiler.

29.10.2019

istiklal marşı değil ama sen kesinlikle ırkçısın.

Pasif Kullanıcı
29.10.2019

Lan ne istersiniz istiklal marşından bu kadar mı zorunuza gidiyor ırksız o.çocukları

TÜM YORUMLARI OKU (20)