İSTİKLAL MARŞI HANGİ YIL YAZILDI?
Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Osmanlı döneminin eğitim bakanlığı olan Maarif Vekaleti, insanlara milli ruhu aşılamak amacıyla bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, İsak Ferrara, Hüseyin Suat Yalçın, Kemalettin Kamu, Muhittin Baha Pars gibi tanınmış yazarlarda katıldı. Bu yarışmaya toplam 724 şiir gönderildi. Maarif Vekili, özellikle Mehmet Akif'in önceden yazdığı şiirlerinden çok etkilenmişti. Yarışmaya katılması için ısrar ettiler ancak Mehmet Akif karşılığında para verecekleri için katılmamayı tercih etti. Yarışmada olan 724 şiir incelendi ve hiçbiri İstiklal Harbi'nin duygusunu yansıtmadığı için kabul edilmedi.
Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'e son bir davet mektubu göndererek fikrini değiştirmesini istedi. Bu mektuptan sonra Mehmet Akif 1921 yılında Türk ordusuna hitap ettiği bir şiir yazdı. Hamdullah Suphi Bey şiiri beğense de, bu şiirin ön cephede askerler arasında okunmasına karar verildi. Şiirde Kurtuluş Savaşı'na olan inançtan, Türk askerinin cesareti dile getirilmekteydi. Okunan şiir askerler tarafından oldukça beğenildi. İstiklal Marşı dönemin gazetelerinde 17 Şubat 1921 yılında yayımlandı.
Aralarında Mehmet Akif'in şiirinin bulunduğu yedi şiiri ön elemeyi geçti. Bu şiirler Mustafa Kemal'in başkanlığında Meclis oturumunda okundu. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'in şiirini okuduğunda herkes tarafından oldukça beğenildi ve diğerlerinin okunmasına gerek kalmadı. İstiklal Marşı'nın güftesini en çok Kazım Karabekir eleştirmiş ve yarışmanın iptalini istemiştir. Ancak bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yarışma ödülü olarak beş yüz lira alan Mehmet Akif Ersoy, bu ödülü Darülmesaiye bağışladı. Bu yer yoksul kadın ve çocuklarına iş öğretmek amacıyla kurulmuş, cepheye elbise diken bir kurumdur. Ayrıca Akif ünlü eseri olan Safahat'a bu şiiri koymamış ve marşın güftesini Türk milletine adamıştır. Ancak İstiklal Marşı'nın güftesi savaştan dolayı iki yıl sonra bestelenmiştir.