İstihbarata Meclis Denetimi Geliyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden MİT Yasa Teklifi'nde yeni bir madde ihdası yapılacağını, önergenin Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay imzasıyla verileceğini ifade etti.

Meclis'te 'Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu' adı altında yeni bir ihtisas komisyonu kurulacağını belirten Ünal, komisyonun 17 kişiden oluşacağını, toplantılarını kapalı oturum halinde yapacağını kaydetti.

'Bu, aslında devrim niteliğinde bir uygulama'

'Bu, aslında devrim niteliğinde bir uygulama... TBMM'ni, siyaset kurumunu güçlendiren ve Türkiye'deki istihbarat örgütlerini Meclis denetimine açan çok ciddi bir demokratikleşme adımlarından biridir' diyen Ünal, Meclis bünyesinde kurulacak 'Güvenlik ve istihbarat Komisyonu'nun hem MİT, hem Jandarma istihbarat, hem Emniyet istihbarat hem de MASAK'ı, raporlar ışığında denetleyeceğini anlattı.

Bu yolla siyasetin güçlendirilmesi, TBMM'nin istihbarat kurumlarını ve onarım faaliyetlerini komisyonla incelemesi açısından 'devrim niteliğinde' değişiklik olacağını kaydeden Ünal, şöyle konuştu:

'Tıpkı KİT Komisyonu'nda olduğu gibi, Başbakanlık bünyesindeki kurumlar ilgili raporlarını hazırlayacak. Hazırlanacak raporlar, bu komisyona gelecek. Komisyon sadece bu raporları yılda bir defa incelemekle yetinmeyecek. Komisyon, yıl içinde de güvenlik ve istihbarat alanlarında çalışmalar yapacak. Öneriler ve görüşler sunacak, diğer taraftan yurt dışında bu konuda yapılan çalışmaları inceleyecek. Bu açıdan da oldukça önemlidir.'

'TBMM'nin iradesinin dışında kalabilir mi? Tabii ki kalamaz'

Ünal, 'Raporlarda bir ölçü olacak mı?' sorusuna, 'O raporlarda bir ölçü olacak. Devlet sırrı niteliği, gizliliği yüksek bilgiler o raporlarda olmayacak. Bu tür istihbarat kurumların şeffaflığı ve hesap verilebilirliği açısından siyaset kurumu ve millet iradesinin tecelligahı olduğu için millete hesap verilebilirliği açısından bu komisyon önemli bir işlevi yerine getirecek. TBMM, bunun nasıl yapılacağı konusunda komisyon kendi gündemine hakimdir. Dolayısıyla komisyon kapalı oturumla yapacağı toplantılarını, TBMM Başkanlığı'na bir rapor olarak sunacak. Bu raporlar da gerek görüldüğü zaman incelemeye açık olacak. Gerek görülürse Genel Kurul'a da iner. Burada önemli olan bu faaliyetlerin TBMM'deki bir komisyon tarafından denetleniyor olmasıdır. Budur devrim niteliğinde olan. TBMM'de tecelli eden irade, bütün kesimleriyle muttali olacak. Tabii ki bu istihbarat örgütlerinin faaliyetlerinin TBMM tarafından açık şekilde görülmesi... Türkiye'de cereyan eden herhangi bir şey, TBMM'nin iradesinin dışında kalabilir mi? Tabii ki kalamaz' dedi.

MASAK'ın olmasının nedenin sorulması üzerine Ünal, 'MASAK, mali suçları araştırması itibarıyla MİT, Emniyet ve Jandarma istihbaratın yanına eklenmesi gerekiyor' karşılığını verdi.

Ünal, kurulacak komisyonun daha sonra TBMM İçtüzüğü'ne de ekleneceğini söyledi.

trtturk.com

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı