İstihâre Nedir? İstihâre Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? İstihâre Duası Nedir? Nasıl Niyet Edilir?

İstihâre 'hayırlı olanı istemek' anlamındadır. İnsanlar, kendileri için önemli karar verecekleri ya da seçim yapacakları zaman çeşitli sebeplerle dünya ve âhiret bakımından kendileri için hangi seçimin daha doğru olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli yollara başvurabilirler. Peygamber Efendimizin İslamiyet'i yaymakla görevlendirildiği sıralarda halktan birileri yolculuğa çıkmak istediklerinde, yolculuğun hayırlı olup olmadığını anlamak için fallara başvururdu. Peygamberimiz bu âdeti kaldırarak yerine istihâreyi getirmiştir.

İstihâre namazı iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta 'Kafirun suresini' İkinci rekatta 'İhlâs suresini' okumak gerekir. Namazdan sonra İstihâre duası okuruz ve abdestli olarak kıbleye yönelip yatarız. Rüyada beyaz ya da yeşil görmek hayır ve iyiliğe; siyah ya da kırmızı görmek şerre işaret olarak yorumlanır.  

İstihâreye 7 gün düzenli yatılması daha iyi olacaktır. İlk yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız doğaldır. Eğer 7. günün sonunda sonucun hayır mı yoksa şer mi olduğu konusunda bir tereddüt yaşarsanız kalbiniz ile hissettiğiniz cevap doğru olacaktır.

  • İstihâreye yattığınız  ilk gün gusül abdesti alınız. ( Bunu 7 gün boyunca tekrarlamanız gerekli değildir.)

  • Kıbleye doğru ayaklarınızı uzatmamaya dikkat edin.

  • İstihâre abdesti aldıktan sonra kimseyle konuşulmaması, göz göze dahi gelinmemesi gerektiği için ev halkının uyumasını ya da onlara haber vererek sizi konuşturmamalarını, namaz kılacağınız ortama gelip kalabalık yapmamalarını önceden belirtiniz. Ayrıca telefonunuzdaki ve duvarlarda asılı olan resimleri kaldırmanız iyi olacaktır, bu resimlerle göz göze gelmeniz dahi istihârenin bozulmasına neden olabilir.

İstihâre namazına başlamadan önce tövbe ederiz. Tövbe İçin kısaca: ' Ya Rabbi, buluğ çağımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, affetmeni istiyorum.' deriz. Günahlarımız için Allah'tan af dileyerek namaza başlarız.

İstihâre Namazı 1. Rekat

İstihâre namazının birinci rekatında 'Niyet ettim Allah rızası için iki rekat namazı kılmaya' diye niyet ederiz.

Sonra 'Allahu Ekber' diyerek iftitah tekbiri alır, namaza başlarız ve Subhaneke okuruz.

Euzü besmele çekeriz ve hemen sonrasında Fatiha okuruz.

Fatiha'dan sonra Kafirun suresini okuruz ve ardından rükuya gideriz.

Secdeye gideriz, doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

İstihâre Namazı 2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama durur ve besmele çekeriz.

Besmelemeden sonra Fatiha okuruz ve ardından da İhlas suresini okuruz.

Rükuya gideriz, secdeye gideriz. Doğrulur ve tekrar secdeye gideriz.

Otururken Ettahiyyatü ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

'Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah' diye sağa ve sola selam vererek namazı bitiririz.

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ﴿١﴾ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ﴿٢﴾ اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ -وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ- خَيْرٌ ليِ فيِ دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ﴿٣﴾ فَاقْدُرْهُ ليِ وَيَسِّرْهُ ليِ ثُمَّ بَارِكْ ليِ فِيهِ ﴿٤﴾ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ ليِ فيِ دِينيِ وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنيِّ وَاصْرِفْنيِ عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ﴿٦

'Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih.' (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344).

'Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!”

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı