İşten Çıkarılacağınızı Anladığınızda Dikkat Etmeniz Gereken 13 Kritik Konu

İşten ayrılmak ya da kovulmak hayatınızın seyrini değiştirecek radikal bir değişim. Özellikle uzun yıllar geçirilen bir işten ayrılınacağı zaman insan sağlıklı düşünemeyebiliyor. Firmanızla ne kadar sıkı bir bağ kurmuş olursanız olun, işten ayrılmadan önce dikkat etmeniz gereken belli başlı konular mevcut.

1. Şirketin bilgi gizliliğini ihlal edecek hamlelerden kaçının.

Şirket bilgisayarını ya da telefonunu eve götürüyor, 7/24 çalıştığınız için kişisel işlerinizi de şirket cihazlarında yapıyor olabilirsiniz. Bu sebeple o cihazları kendinize aitmiş gibi görmeniz muhtemel. Ancak unutmayın ki bunlar şirkete ait cihazlar. IT birimleri yasal bir şekilde yaptığınız her yedeklemeyi görebilir. Niyetiniz masum bile olsa şirkete ait bilgilerin gizliliğini ihlal edecek bir yedekleme, kopyalama yapmadığınızdan emin olun.

2. Kendi emeğiniz olan şablonları, taslakları, projeleri vb. henüz vaktiniz varken arşivlemeyi unutmayın.

Elbette yasal olmayan bir bilgiyi almaktan bahsetmiyoruz. Mesleğinizle alakalı olarak ileride kullanabileceğiniz, sizin hazırladığınız Excel formülleri, yazılımlar ya da evrak setleri gibi belgeleri almayı ihmal etmeyin. Şirket cihazlarına tekrar erişim izniniz olmaz ise size ait dokümanları alma şansı bulamayabilirsiniz.

3. Kişisel verilerinizi, özel dosyalarınızı, fotoğraflarınızı temizleyin.

Aynı iş yerinde yıllardır çalışıyor olabilirsiniz. Kişisel bilgileriniz, fotoğraflarınız, aldığınız notlar vs. şirket bilgisayarınızda duruyor olabilir. İşten ayrılma durumunuz varsa tüm bu bilgileri transfer etmeyi ve şirket cihazlarını temizlemeyi unutmayın.

4. Şifrelerinizi ve adreslerinizi hatırlayan uygulamaları temizleyin.

Başta sosyal medya platformları olmak üzere birçok web sitesi giriş bilgilerinizi depoluyor. Sizden sonra dijital cihazlarınızı kontrol edecek IT personelinin bu şifrelere erişebilmesini istemezsiniz. O yüzden bu bilgileri temizlemenizde fayda var.

5. İş dosyalarını silmek gibi bir hataya düşmeyin.

Yasal olarak iş evraklarını silmeye hakkınız yok. Yapacağınız her işlem iş sabotajına girebilir. Bu yüzden işle alakalı her türlü dosya, doküman ve bilgileri olduğu gibi bırakmanız gerektiğini unutmayın.

6. Şirkette bulunan iletişim bilgilerinizin doğruluğunu teyit edin.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

7. İş performansınızı ve başarılarınızı gösteren bilgileri/evrakları almayı unutmayın.

'Nasıl olsa elimin altında' diye düşündüğünüz dokümanlar bir anda elinizin altından kayıp gidebilir. Çalıştığınız şirkette elde ettiğiniz başarıları, aldığınız takdirleri, sahip olduğunuz iş hacmini vs. bir kenara not almak oldukça önemli. Sonuçta sizin kariyeriniz, sizin başarılarınız. Bir anlık dalgınlıkla hepsini unutmak istemezsiniz.

8. Müdürünüzden ve diğer yöneticilerinizden referans mektubu istemek için son fırsatınız olabilir.

Aslında çalışma arkadaşlarınızdan referans istemek için 'doğru zaman' diye bir şey yok. Bu konuşmayı her zaman yapmanız mümkün. Talepte bulunacağınız kişilerin, bu talebi 'hayırdır işten mi ayrılıyorsun?' şeklinde yorumlaması olası. Yine de talebinizin bu durumla bir ilgisi olmadığını, genel olarak elinizde değerli bir referans bulunmasını istediğinizi söyleyebilirsiniz.

9. İş arkadaşlarınızın irtibat bilgilerini aldığınızdan emin olun.

İş hayatında her şey çok hızlı gelişebiliyor. Sürpriz durumlarda sevdiğiniz insanlarla aranıza mesafe girmesini istemiyorsanız, aynı iş ortamını paylaştığınız kişilerin irtibat bilgilerini aldığınızdan emin olun. Kim bilir, belki de yeni işinizi de bu insanlar sayesinde bulacaksınız.

10. Profesyonel duruşunuzdan ödün vermeyin.

İş hayatının uzun soluklu bir yolculuk olduğunu unutmayın. İşten çıkma ya da çıkarılma sebebiniz ne olursa olsun, ilerleyen yıllarda aynı ekiple yeniden yollarınız kesişebilir. Ayrıca işten çıkarılacağınızı sanırken mesajı yanlış anlamış da olabilirsiniz. Durum ne olursa olsun kibar ve profesyonel davranmaktan vazgeçmeyin.

11. Alternatiflerinizi araştırmak faydalı olabilir.

Yakın zamanda işten ayrılacağınızı düşünüyorsanız, alternatif seçenekleri değerlendirmek için doğru zamandasınız. İş başvurusu yapmak için erken olabilir ama fırsatları görmek için hiçbir zaman erken değildir. Siz yine de bir bakın, işten ayrılmazsanız da piyasalara dair bilgi sahibi olmuş olursunuz.

12. Ekonomik olarak değişim sürecini nasıl yöneteceğinize dair plan yapmakta fayda var.

Gerçek hayatın da Survivor'dan pek bir farklı yok. Beklenmedik gelişmelere karşı her zaman hazırlıklı olmak durumundayız. İşten çıkarıldığınız takdirde alacağınız tazminat ve işsizlik maaşı ile aylık giderlerinizi hesaplayarak takip eden süreçte nasıl davranacağınızı, ne kadar süre içerisinde iş bulmanız gerekeceğini planlayabilirsiniz.

13. Stresi azaltmak için mini bir tatil planı yapabilirsiniz.

İşten çıkmak ya da çıkarılmak önemli bir değişim. Hele ki belirsizlik hali varsa bir miktar gerilmeniz olası. Bu belirsizlikle başa çıkmak için her senaryoya hazırlıklı olmakta fayda var. 'Eğer işten ayrılırsam önce kısa bir tatil yaparım' gibi bir motivasyon, moralinizi yüksek tutmanızı sağlayacaktır.

İş hayatınızda değişimlerin yakın olduğunu hissediyorsanız şu başlıklara da göz atabilirsiniz;

İşten Çıkarılmak Üzere Olduğunuzu Adeta Haykırarak Haber Veren 15 İşaret
İş Görüşmelerinde Sorulan Tuzaklarla Dolu 14 Soruya Verilebilecek 14 Akıllıca Cevap
İşten Çıkarılıp Kendini Boşlukta Hissedenlerin Mutlaka Uygulaması Gereken 15 Öneri

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR

Bu ulkede isten cikarilanlarin yuzde 90i haksizlik sebebiyle cikarilirken, sanirim ancak bir sirket yoneticisi bu basligi hazirlayabilirdim Hak aramakla ilgili zerre bilgi yok.

Pasif Kullanıcı
24.06.2020

bana yol verecekler bide profesyonellik yok dik duruş bilmem ne..kafayı yerim ulan sinirden :))))

24.06.2020

Bizdeki iş hukuku kuralları henüz bu yolun çeyreğinde bile değil. Benim yedekleme yaptığımı anlayacak IT departmanı olan yirmi tane şirket çıksa şaşarım.

TÜM YORUMLARI OKU (4)