İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir? İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde milyonlarca devlet memuru ve sigortalı çalışanların sigorta primleri işverenleri tarafından ödeniyor. Bu ödemeler devlet tarafından ilgili kanunlarca belirlenmiş olup ödenmesi zorunludur. Sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi vatandaşlar için hem sağlık güvencesi sağlıyor hem de emeklilik şartlarını yerine getirmesi için önem arz ediyor. Fakat bazı meslek grupları ve çalışmayan vatandaşların sigorta ödemeleri bir kuruma bağlı olmadığından devlet tarafından isteğe bağlı sigorta ödemesi olarak vatandaşlar tarafından ödenebiliyor. Peki, isteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir? İsteğe bağlı sigorta hesaplama nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Ülkemizde milyonlarca işsiz veya sigortalı olmadan çalışan vatandaşların merak ettiği en önemli konu da isteğe bağlı sigorta ödemesi oluyor. Sigorta primleri vatandaşların hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri hem de emeklilik hakkı kazanabilmeleri için önemli bir yer teşkil ediyor. Devlet memuru ve bir kuruma bağlı olarak sigortalı çalışan vatandaşların sigorta primleri işverenleri tarafından ödenirken esnaf, çiftçi ve bazı meslek gruplarıyla ev hanımı gibi çalışmayan kişilerin sigorta primleri kendileri tarafından ödenebiliyor. Birçok kişi isteğe bağlı sigortanın kaç yıl ödendiğini ve isteğe bağlı sigorta hesaplama işlemlerini internet üzerinden araştırıyor. İsteğe bağlı sigortaya dair tüm bu detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir?

Bazı meslek grupları ve ev hanımları gibi çalışmayan kişiler sigorta primlerini kendi belirledikleri tutarda ödeyebiliyor. İsteğe bağlı sigorta olarak değerlendirilen bu sistem birçok sigortasız vatandaşı ilgilendiriyor.

EK 5 tarım sigortası için prim ödemesi yapılacaksa 4A yani SSK kapsamında emekli olmanız mümkün oluyor. Yeni başlayanlar için yaş haddinden emekli olabilmek için en az 5400 prim gününün doldurulması gerekirken, normal emeklilik için ise 7200 prim gününün doldurulması gerekmektedir.

Ev hanımı olarak prim ödemesi yapılacaksa da yaş haddinden emekli olabilmek için yine en az 5400 prim günü ödemesi yapılması gerekirken normal emeklilik için 9000 prim günü ödemesi yapılması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta ödemesinde vatandaşlar kendi gelirlerine göre bir tutarda sigorta primi ödemesi yapabiliyor. Bu tutar için alt ve üst ödeme limiti belirlenmiştir. En az ödenecek isteğe bağlı sigorta primi brüt asgari ücret üzerinden hesaplanırken en çok ödenebilecek sigorta primi ödemesi ise brüt asgari ücretin 7,5 katı olarak belirlenmiştir. Ödemek için belirleyeceğiniz bu tutara %32 prim oranı uygulanarak ödeyeceğiniz prim miktarı ortaya çıkmaktadır.

Bu hesaplamaya göre 2021 yılı içerisinde ödenebilecek minimum isteğe bağlı prim ödemesi 119,25 TL x 30 x % 32 = 1.144,80 TL şeklinde karşımıza çıkarken,

2021 yılı içerisinde ödenebilecek maksimum isteğe bağlı prim ödemesi ise 894,38 TL x 30 x % 32 = 8.586.05 TL olarak belirlenmiştir.

İsteğe bağlı sigorta ödemesi hesaplamasını bu işlemleri baz alarak yapabilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Çalışan Emekli Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Tarım Sigortası Ne Kadar Oldu?

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi