İşte Türkiye- AB Zirvesinden Çıkan Kararlar

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize serbestisi ve sığınmacı krizi gündemli AB-Türkiye Zirvesi sona erdi. Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı. Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk maddi destek sağlayacak. Ayrıca AB ile Türkiye arasında her sene iki zirve yapılmasına karar verildi.

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüldüğü AB-Türkiye Zirvesi sona erdi. Zirveye Türkiye'yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldı.

2016'da vizesiz Avrupa mümkün

Hürriyet'ten Güven Özalp'in derlemesine göre alınan kararlar ve önemli başlıklar şöyle:

  • Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı.

  • Avrupa Birliği, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro verecek.

  • AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek.

  • Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. Taslak metne göre AB ve Türkiye ylıda bir kez zirve gerçekleştirecek.

  • Her yıl 2 zirve yapılacak.

Başbakan Ahmet DavutoğluBrüksel'de AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak söz alan Tusk, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro verileceğini söyledi. Tusk, 'Bugün bir araya gelmemizin neden sığınmacı krizi. Oyunun kurallarının değiştiğini görmekteyiz. Fikir birliğine vardığımız konulardan birisi, Türkiye'nin katılım sürecinin yeniden canlandırılması' diye konuştu.

AB'nin standartlarının belli olduğuna işaret eden Tusk, 'İki taraf da bugün bu sürece ivme kazandırdı. Fakat standartlar mevcudiyetini korumaktadır. Sizin kararlılığınız nedeniyle biz çok umutluyuz. Fakat bizim standartlarımız aynıdır' ifadelerini kullandı.

Jean-Claude Juncker ise vize serbestisine ilişkin 'Öncelikle yapılması gereken şeyler var. Bütün gereklilikler sağlanırsa, vize serbestisi 2016 sonbaharında gerçekleşebilir' dedi.

'Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik'

Davutoğlu, yaptığı açıklamada, 'Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız. Bu (AB-Türkiye Zirvesi) tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı. 11 yıl sonra Türkiye ile böyle bir zirve gerçekleştirildi. AB ile Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. 2016 yılının mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB'nin de yapacakları var' ifadelerini kullandı.

'3 milyar Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak'

'Bu 3 milyar Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak' diyen Başbakan Davutoğlu, 'Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak' dedi.

Vize serbestisinde 2016 vurgusu

Türkiye’nin talepleri arasında ‘Türklere vizesiz Avrupa’da vardı. 2016 yılının sonunda AB iç mekanizmalarında sorun çıkmaması ve Türkiye’nin geri kabul ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda, vizesiz Avrupa da 2016 yılının sonunda mümkün olabilecek.

Al Jazeera Türk'ten Ayşe Karabat'ın haberinde aktardığı  Zirve sonuç bildirgesine göre 'AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacak.' Yani her iki taraf geri kabulle ilgili yükümlülüklerini yerine getirecek. Buna karşılık, Avrupa Komisyonu Ekim 2016'da, vizesiz seyahat için tavsiyede bulunacak.

Bu noktada üye ülkelerin sorun çıkarması ya da AB karar mekanizmalarında Türklere vizesiz Avrupa için sorun çıkması mümkün ama bu durumda Türkiye’nin de geri kabul anlaşmasını fesih etmesi mümkün.

Türkiye ve AB 2013 yılında vize serbestliği diyaloğunu başlatmıştı. Buna göre, Avrupa’ya Türkiye üzerinden yasadışı yöntemlerle giden ve iltica talepleri kabul edilmeyen üçüncü ülke vatandaşları, kendi ülkelerine gönderilmek üzere Türkiye’ye iade edilecek. Bu sürece geri kabul süreci deniliyor. Bu süreçle paralel yürüyen süreç Türkler’e vizesiz Avrupa. Eğer AB, vizesiz Avrupa’nın yolunu açmazsa, ya da geri kabul ile ilgili kendi yükümlülüklerini yerine getirmezse, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını fesih etme hakkı mevcut.

Yeni fasıllar açılacak

Zirve sonuç bildirgesine göre 14 Aralık 2015'te, ekonomik ve parasal politika başlıklı fasıl açılıyor. Ayrıca AB Komisyonu 2016 yılının ilk üç ayda başka fasılların açılması için de çalışmalarını tamamlayacak.

Türkiye enerji; yargı ve temel haklar; adalet, özgürlük ve güvenlik; eğitim ve kültür ile dış, güvenlik ve savunma politikaları; olmak üzere 6 faslın açılmasını istiyor. Ancak müzakere başlıklarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ve Fransa’nın blokajı var.

Bu nedenle zirve sonuç bildirgesinde hangi başlıkların açılacağı belirtilmiyor ama Avrupa Komisyonu bazı fasılların açılması için üye ülkelerin pozisyonlardan bağımsız olarak çalışmalarını tamamlama sözü veriyor.

Zirve sonuç bildirisinde “Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'nın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak' deniliyor.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!