Tonlarca Kaçak Et Piyasaya Dağıldı

Türkiye’ye sokulan kaçak etlerin başta “her şey dahil” lüks oteller, marketler ve gıda firmaları ile birçok kurum ve kuruluşa ihale yöntemiyle fason bir şirket üzerinden sahte faturalarla satıldığı iddia edildi

Mersin’de başlatılan kaçak et soruşturması, Türkiye’deki tüm Gıda İhtisas Gümrükleri’ne sıçradı. İlk soruşturma Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye gönderilen bir ihbarda, “et kaçakçılığı yapılacağı” bilgisi üzerine başladı. Hemen harekete geçen bakanlık, 9 Ekim 2014 günü tüm gümrük kapılarına bir yazı göndererek, Türkiye üzerinden transit olarak geçirilen etlerle ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.

PARAGUAY’DAN GETİRİLMİŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekiplerinin Mersin’de et depolama işlemi yapılan 4 antrepoda gerçekleştirdiği aramalarda Türkiye’ye kaçak olarak bin 44 ton et sokulduğu belirlendi. Paraguay’dan gemiyle getirilerek Türkiye’ye Mersin Limanı’ndan sokulan kaçak kırmızı etlerin, resmi belgelerde transit geçişle Irak ve Suriye’ye gönderileceği gözüküyordu. Ancak etin tamamına yakınının Türkiye’de pazara sürüldüğü tespit edildi. Kalan çok az miktardaki kırmızı etin ise bin 44 tona tamamlanarak ilgili ülkelere gönderilebilmesi için tavuk ayağı, tavuk kıyması eklenerek depolarda stoklandığı ortaya çıktı. Yurda kaçak olarak sokulan etlerin yerine yurtdışına çıkarılması planlanan 907 ton tavuk kırpıntısı ve sakakat ele geçirildi. Ayrıca kaçakçılığı yapan firmanın 2014 yılı içerisinde toplam et ithalatının ise 2 bin 490 ton olduğu belirlendi. Firmanın bu etleri de yurtiçi piyasaya satıp satmadığı soruşturuluyor. Ayrıca bir araştırma konusu da iç piyasaya satılan etlerin İslami kurallara göre kesilip kesilmediği.

Mersin limanında yakalanan 1044 ton etin lüks restoranlara satıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, piyasa değerinin de 40 milyon lira olduğunu söyledi. Canikli, Bu etler Güney Amerika’da ucuz olduğu için Brezilya ve Uruguay’dan geliyor. Gelen etlerin kalite standartları yüksek olduğu için muhtemelen lüks otel ve restoranlara verildiğini tahmin ediyoruz. İhbar bana geldi, kayıt dışı piyasaya sürdüyorlar. Beyana göre Libya’dan yüklenmiş görünüyor ama orijini Brezilya ve Uruguay, Suriye’ye götürülecek diye beyan ediliyor. Transit geçişler için Türkiye’de antrepolar kullanılıyor. Bu etlerin yerlerine tavuk kırpıntıları konuluyor. Tırlar tartıldığı için aynı miktarda ve orijinal kutulara konuluyor. Gümrük idaresinin keseceği ceza ise 80 milyon TL. Firmanın 2 bin 450 ton kırmızı eti Türkiye’ye soktuğunu biliyoruz. Bir kısmı tespit edildi. Diğerleri resmi görünüyor. Cilvegözü’nden çıkmış görünüyor.”

Tavukları kırmızıya boyamışlar

Milliyet'in haberine göre, kırmızı et yerine transit sevkiyatta kullanılacak tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, antrepoların güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği de belirlendi. Soruşturma kapsamında 7 firmanın tüm kayıtları detaylı incelemeye alındı. Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, “Kutular açılıp bakıldığında kırmızı et süsü verilmiş, ona benzeyen tavuk etleri, kırıntıları ve tavuk kıymaları çıkıyor içinden. Bu etler Türkiye’ye girerken sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sertifikaları var. Bunların sağlıksız etler olduğunu düşünmüyoruz. Vergiden kaçırmak için yapılmış bir Kaçakçılık” dedi.

Gümrük görevlilerinin arama ve el koyma işlemi yaptığı 7 firmadan 2’si Suriyelilere ait. Söz konusu firmalardan bazılarının birkaç ay önce bu amaç için kuruldukları anlaşıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, önceki gün yaptığı açıklamada kaçakçılığa konu olan etlerin piyasa değerini 40 milyon lira olarak açıkladı. Miktarı ise 1044 ton olduğu bildirildi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Hürriyet'in haberine göre, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 5’i Suriyeli 11 kişinin ifadeleri geçtiğimiz hafta alınmış; bu kişiler adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Dün de, aralarında gümrük müşavirlerinin olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Yurtdışına sevk edilmeleri gerekirken iç piyasada lüks mekanlara satılan etlerin konulduğu antrepolardan ikisi Mersin’de bulunan Mega A Tipi Antrepo ve Aglyty Antrepoları.

Mega Antrepo’da yapılan aramada, ithal edilen kırmızı etin yerine tavuk sakatatları ile karşılaşıldı. Bu depoya getirilen ürünlerin gümrük işlemlerini ise, emekli Gümrük Müdürü Doğan Kanmaz’ın da ortakları arasında olduğu Mert Denetim Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Limited şirketinin yaptığı belirlendi.

İKİ FİRMA SURİYELİLERE AİT

Yüzlerce ton buffalo ve kemiksiz sığır etini ithal eden firmalardan 4’ünün Mersin’de 3’ünün ise Hatay’da olduğu belirlendi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre bu şirketlerin önemli bir bölümü bu yılın içinde kuruldu. 100 bin TL sermayeli Parlayway Company Lojistik Gıda Petrol İnşaat Otomotiv Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahipleri Suriye uyruklu kişiler. Bu şirket 14 Şubat 2014’te kuruldu. Yine Suriye uyruklu Ahmet Basel Alsayed’e ait bir diğer şirket ise International Gemi Acentası Dış Ticaret Limited Şirketi. 100 bin TL sermayeli bu şirketin kuruluşu ise 6 Haziran 2014’te.

21 Temmuz 2014’te kurulan ARC Lojistik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ise tek sahibi görünüyor. 1.5 milyon lira sermayeli bu şirket Ali Orhan’a ait görünüyor. Arama ve el koyma işlemi yapılan bir diğer şirket olan ETC Fruit Gıda Sanayi Ltd.'ni geçtiğimiz yıl kurulduğu anlaşıldı.

KAÇAK KIRMIZ ET GETİRDİĞİ İDDİA EDİLEN 7 FİRMA

1- Parlayway Company Lojistik Gıda (Suriye)

2- International Gemi Acentası (Suriye)

3- ARC Lojistik İthalat İhracat

4- ETC Fruit Madencilik Sanayi

5- Gözü İthalat İhracat

6- Asildur İthalat İhracat

7- Güneşi İthalat İhracat

Kaynaklar: Hürriyet, HT ve Milliyet

Popüler İçerikler

“At Suratına” Sahip Olmak İçin Yüzlerce Estetik Operasyon Geçiren Kadın Gündem Oldu
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor