Türkiye’ye sokulan kaçak etlerin başta “her şey dahil” lüks oteller, marketler ve gıda firmaları ile birçok kurum ve kuruluşa ihale yöntemiyle fason bir şirket üzerinden sahte faturalarla satıldığı iddia edildi
Mersin’de başlatılan kaçak et soruşturması, Türkiye’deki tüm Gıda İhtisas Gümrükleri’ne sıçradı. İlk soruşturma Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye gönderilen bir ihbarda, “et kaçakçılığı yapılacağı” bilgisi üzerine başladı. Hemen harekete geçen bakanlık, 9 Ekim 2014 günü tüm gümrük kapılarına bir yazı göndererek, Türkiye üzerinden transit olarak geçirilen etlerle ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.
PARAGUAY’DAN GETİRİLMİŞ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekiplerinin Mersin’de et depolama işlemi yapılan 4 antrepoda gerçekleştirdiği aramalarda Türkiye’ye kaçak olarak bin 44 ton et sokulduğu belirlendi. Paraguay’dan gemiyle getirilerek Türkiye’ye Mersin Limanı’ndan sokulan kaçak kırmızı etlerin, resmi belgelerde transit geçişle Irak ve Suriye’ye gönderileceği gözüküyordu. Ancak etin tamamına yakınının Türkiye’de pazara sürüldüğü tespit edildi. Kalan çok az miktardaki kırmızı etin ise bin 44 tona tamamlanarak ilgili ülkelere gönderilebilmesi için tavuk ayağı, tavuk kıyması eklenerek depolarda stoklandığı ortaya çıktı. Yurda kaçak olarak sokulan etlerin yerine yurtdışına çıkarılması planlanan 907 ton tavuk kırpıntısı ve sakakat ele geçirildi. Ayrıca kaçakçılığı yapan firmanın 2014 yılı içerisinde toplam et ithalatının ise 2 bin 490 ton olduğu belirlendi. Firmanın bu etleri de yurtiçi piyasaya satıp satmadığı soruşturuluyor. Ayrıca bir araştırma konusu da iç piyasaya satılan etlerin İslami kurallara göre kesilip kesilmediği.