İstanbul Üniversitesi'nde Açıköğretim Psikoloji Bölümü Açılması Tartışılıyor: 'Halk Sağlığı İçin Bir Tehdit'

İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının listelenmesi psikologları isyan ettirdi. Türkiye Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada, 'Açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir' denildi. Psikologlar bu durumu halk sağlığı için bir tehdit olarak gördüklerini dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının (Açıköğretim) listelenmesi tepki çekti.

Türk Psikologlar Derneği yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Konu ile ilgili karara karşı olan Türk Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada, 'Psikolog unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir' ifadelerine yer verildi.

'Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak'

Habertürk'e konuşan Türkiye Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu şu ifadeleri kullandı:

'Bu durum bizim karşısında olduğumuz bir durum. Bu daha önce Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde de denendi ama orada hocalarımız, meslektaşlarımızla en azından bu işi durdurabilmiştik. Şimdi ise alanda hiç kimse bilgilendirilmeden, yeterince görüş alınmadan Türkiye'de açık öğretim psikoloji programı uygulanmak isteniyor. İstanbul Üniversitesi'nde bu program açıldı. Duyumlara göre ÖSYM'nin 2020 kataloğunda da yer alacak yani öğrenciler tercihte bulunabilecek. Bizim alanımızın birkaç büyük sıkıntısı var ve bunlar açıköğretim durumuyla da fazlasıyla etkileşiyor. Her yıl bu bölümden 3 bin ile 5 bin arasında öğrenci mezun oluyor. Şu anda alanda yaklaşık 50 bin psikolog var ve Türkiye'deki istihdam olanağı bu insanlar için yeterli değil yani işsizimiz çok. Meslek yasamız olmadığı için arkadaşlarımızın hangi koşullarda, hangi yetkilerle ve hangi yeterliliklerle çalışacağı belirlenmiş değil. Bu iş tamamen kurum ve kuruluşlarda çoğunlukla meslektaşımızın aleyhine düzenlenmiş yönetmeliklerle sürdürülüyor hatta bazılarında hiç yok. Psikologlar istihdama ihtiyaç duyarken çalışma koşulları açısından alan ihlallerine maruz kalıyorken bir de açıköğretim gibi mezun grubunun Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak.'

'Bu eğitimi tam eğitim olarak kabul etmiyoruz'

Bir başka sorunlarının ise sahte psikologlar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, 'Bizim Türkiye'de en büyük mücadele ettiğimiz grup sahte psikologlar. Meslek yasasının olmaması ve bazı alandaki sıkıntılardan dolayı sahte psikologlar var. Bu kişiler bizim unvanımızı kullanıp insanları dolandıran çoğunlukla da psikolojik sağlık hizmeti verdiğini iddia eden insanlardır. Sahte psikologlarla mücadele için yasal desteği tam anlamıyla bulamamışken ve yeterli mesleki denetim mekanizması oluşmamışken açık öğretim lisanslı mezunların alandaki uygulamalar açısından daha büyük bir risk yaratacağını düşünüyoruz. Psikologlar mezuniyet sonrası uygulamalı alanlarda çalışan bir meslek grubudur. Açıköğretim psikoloji programları mesleki ve etik ihlaller, yanlış uygulamalar için risk oluşturacaktır. Çünkü mesleki tutum ancak sınıf ortamındaki etkileşimle kazanılabilir.'

İstanbul Üniversitesi'nin açıköğretim psikoloji bölümü sosyal medyanın gündeminde📌

Açık Öğretim Fakültesi'nin Psikoloji Bölümü Açmasını Verdikleri Uyduruk Tavsiyelerle Yaratıcı Bir Şekilde Eleştiren Sahte Psikologlar

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
14.07.2020

herkes ucu kendine dokununca ses çıkarıyor. auzefte formasyon alıp öğretmenlik yapabilen bölümlerede ses çıkarsalar ya :)

Zaten mevcut durumda psikologların çoğu psikopat ve hastalarına iyice zehir aşılıyor. Psikologluk diploma işi değil gönül işidir. Bu şekilde insanlara psikolog ünvanı verilmesi çok büyük yanlış.

14.07.2020

Psikoloji bölümünü bitiren herkes “psikolog” unvanını alır. Bu böyle beğen ya da beğenme. Her meslekte “iyi” yoktur. Gönüllülükle yapılmaya çalışılan sahte psikologları görüyoruz. O yüzden karşıyız.

14.07.2020

Neden psikoloji eğitimi uzaktan olamıyormuş? İnsanların hayatına dokunan bir meslek dalı olduğu için. O zaman size derler ki Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi gibi bölümlerin açıköğretimi açılırken neredeydiniz siz? Bu bölümler de doğrudan insan hayatıyla ilgili bölümler? En az sizin mesleğiniz kadar uygulamalı eğitim de gerektiriyor ayrıca. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın kafasında olan psikologlar ağlıyor bugün. Geçiceksiniz orayı.

TÜM YORUMLARI OKU (43)