İstanbul’un Fethiyle İlgili Bu Gerçekleri Muhtemelen Bilmiyordunuz!

İstanbul'un fethine dair bu bilgileri muhtemelen duymadınız.

İstanbul'un fethi... Bizim için bir çağı kapatıp diğer bir çağı açacak kadar önemli bir olay.

Tarih kitaplarında, efsanelere konu olan bu olay bugüne dek etkilerini gösteren bir dönüm noktası. Peki uzatmadan soralım, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul'un fethedilmesine dair bilgilerimiz ne kadar güncel? Yani bu tarihi olaya dair bildiklerimizin bir efsane olmadığına emin miyiz, bunu biraz tartışalım.

Bize de ufak bir tarih dersi olsun.

İstanbul tek bir şehir gibi görünüyor olabilir ama fetih zamanında birden farklı ve neredeyse bağımsız bölgeye ayrılıyordu.

Bu bölgeler şehri tarihsel detaylarla bölüyordu. Tabii bir şehrin bölgeleri olsalar da ilçe mantıcıyla düşünmemek gerekiyor, her birinin şimdi anladığımız haliyle bağımsız şehirler gibi çalıştığını hafızamızdan silmeyelim. Fetih tarihi anlarken bu bilgi bize faydalı olacak.

Şimdi, bir soru. 1453'te İstanbul'un hangi kısım ya da bölgeleri fethedildi?

A, B, C, D, E bölgelerinin tümü, İstanbul'u kapsayan beş bölgeyi ifade ediyor. Belki A, Belki A ve B, belki de beş bölgenin tümü Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi, bizim tarih kitaplarından ve anlatılardan öğrendiğimiz de buydu zaten.

Yanıtı şimdiden verelim, Fatih Sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul'un tümünü değil, bu bölgelerden sadece birini fethetti.

Hikayeyi biraz geriye alalım.

O zamanlar İstanbul'un tümünü tanımladığını düşünsek de sadece bugün Fatih olarak andığımız ilçe Konstantinopolis olarak anılıyordu. Konstantinopolis'in surları kolay kolay aşılacak cinsten değildi ve bin yılı aşkın süredir Bizans Devleti'ne aitti, bu devletin başkentiydi. 

Fatih'in fethettiği İstanbul, sadece burasıydı. 

Ama Osmanlı'ya katılan bölge sadece burası olmadı.

Yukarıdaki haritada C ile ifade edilen Galata, Cenevizlilere aitti, bağımsız bir koloni şehriydi. 

Fatih'in ordularıyla gelip 1453 yılında fethettiği Konstantinopolis'in ardından Galata da savaşmadan teslim oldu. Bu dönemde savaş görmemiş olsa da Galata'daki surlar yıkılmışken o dönem savaşın ortasında kalan Teodisius surlarının halen sağlam olması da ilginç bir detay, değil mi?

Haritada D ile gösterilen bölge, Üsküdar.

Bu bölge Yunan kolonileri buraya yerleştiğinden bu yana biliniyordu fakat Fatih döneminde alınmadı, 1453'te gerçekleşen fetihten yaklaşık 100 yıl önce Osmanlı Devleti'ne katılmıştı.

Haritada E ile işaretlenen bölgeyi de biliyorsunuz, Kadıköy.

Üsküdar gibi Kadıköy de 100 yıl önce Osmanlı Devleti toprağı olmuştu. Fetihle buranın da bir bağlantısı yok.

Haritada B olarak gördüğümüz kısım, bugünün Eyüp'ü.

İstanbul'un fethedildiği döneme gidildiğinde Eyüp bir bölge olarak yoktu, bu bölgenin yerleşim yeri haline gelip tanınması 7. yüzyılda yaşamış Eyüp Sultan adına inşa edilen külliyeden sonra gerçekleşti.

Uzun lafın kısası, bugün bir bütün olarak gördüğümüz İstanbul'un sadece beşte biri 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmişti ve bu detay, fetih olayını önemsizleştirmez. Sadece tarihle ilgili ezberlediğimiz detayları gözden geçirmemize faydası oldu, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kaynak

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
13.06.2020

Yazık yaa, vallahi üzülüyorum bu halinize, Daha ne kadar küçülebilirsiniz acaba, daha ne kadar zavallı olabirsiniz??? Öyle bir anlatım var ki, baktığın zaman doğru ama akılda kalan, yıllıFatih Sultan Mehmet aslında bi halt yemedi, ufacık bi yeri aldı diye kendini bi b.k sanıyor imaları falan. Aslında istanbul şimdiki gibi değildi ama, Fatih Sultan Mehmet sadece küçük bir yeri aldı. E be gerizekalı. bölgelere ayırdığın o 5 yerden sadece konstantinpolis adı üstünde zaten İstanbul'du. Ana yerleşim yeriydi. Stratejik noktaydı, geçilemiyordu ve Fatih Sultan Mehmet bunu başardı. Kurtulun artık şu osmanlı düşmanlığından, tarihimiz bu osmanlı ile övünmek, osmanlının gelmesini istemek değil. Senin tarihin 97 yıllı değil yaklaşık 8000 yıllık. Bunun farkına varın artık...

13.06.2020

Levent bey şahane tarif lakin gel bu taş kafaların bunları okuyarak anlamasını bekle

13.06.2020

Offf cidden umarım şimdi hayatında hiçbir vasfa sahip olmayan Fatih'in tırnağı bile olamayacak zavallı tipler buraya gelip onu eleştirme gibi bir komedi sergilemez. Sabır! Ayrıca bu içeriği hazırlayan kişi son açıklama tamam ama kapaktaki yazı ne Allah aşkına sanki küçümsüyormuş gibi,yine fethettiği olsaydı o zaman fethEDEBİLDİĞİ ne!? :/

13.06.2020

Fatih'in vasfı neydi tam olarak onu da yaz bari hanım kızım, Oxford üniversitesinin Fetihçilik fakültesinde Master mı yapmıştı? Sana babandan Milyar dolar bütçeli şirket kalsa sen de büyük adam olursun. Atatürk gibi sıradan bir aileden gelip, 1. Dünya Savaşı galiplerini dize getirerek bir ülkeyi baştan kurmuş figürler daha önemlidir tarihimizde.

Pasif Kullanıcı
13.06.2020

fethedebildiği derken? fethedilecek başka yer kalmadığı için en son fethettiği yer desene

TÜM YORUMLARI OKU (78)