İstanbul'un Biyolojik Ritmi Bozuldu: 'Aralık Ayında Ağaçların Çiçek Açması Normal Değil'

Türkiye daha önce yaşamadığı kadar sıcak bir aralık ayını geride bırakırken aynı ağacın yarısında yapraklar dökülmemiş, diğer yarısında çiçekler açmış durumda. Uzmanlar, “İstanbul’un biyolojik ritmi bozuldu. Betonlaşma sonucu İstanbul 4 derece ısınacak, Taksim’de bu 2 derece daha fazla olacak” dedi..

Geçen senenin yapraklarını dökmeyen ağaçlar çiçek açmaya başladı

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre en çarpıcı örnek ise İstanbul’un göbeğinde aralığın son haftasında çiçek açan ağaçlar. Harbiye’de, Kuruçeşme’de, Bayrampaşa’da ağaçlar daha geçen senenin yapraklarını dökmeden çiçek açmış durumda. Ağacın bir tarafında daha sonbahar bile gerektiği gibi yaşanmadığı için dökülmemiş yapraklar diğer tarafında ise sıcak geçen aralık ayı yüzünden ilkbahar moduna girip çiçek açan dallar var. 

Uzmanlara göre bu durumun nedeni, şehrin biyolojik ritminin bozulması.

'Ne sonbahar ne de ilkbahar yaşanıyor'

Artık iklim değişikliğinin ve tropikal iklim rejiminin net sonuçlarını yaşamaya başladığımızı söyleyen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, “Daha önce şubat başında ağaçlar çiçek açtığında durum değişiyor diyorduk. Ama aralıkta yaşanması artık tropikal iklime geçtiğimizin göstergesi. Bunu Ankara ve Çanakkale’de de görmüştük. Artan sıcaklıklar İstanbul’da da biyolojik ritmi ve fenolojiyi bozdu. Ne sonbahar ne de ilkbahar yaşanıyor. Ekosistem için olumsuz. Bundan sonra tarımdaki tehlikeye odaklanmalıyız” dedi.

'Bu kadar yapılaşma ve ormansızlaşma olursa başka sonuç beklemek yanlış olur'

İstanbul Üniversitesi Ormancılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise “Bu kadar yapılaşma ve ormansızlaşma olursa başka bir sonuç beklemek de yanlış olur. Ağaçların çiçek açması ve Boğaz’dan geçen kuşlar hepsi sıcaklık artışının sonucu. İstanbul yüzyıl sonunda 4 derece ısınacak. Taksim gibi kentsel ısı adası etkisinin fazla olduğu alanlarda bu artış 2 derece daha fazla olacak” dedi.

'Tropikal iklime geçtik'

Yaşananların tek sebebinin yüksek seyreden sıcaklıklar olduğunu anlatan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Orman ekosisteminde ağaçlar, sıcaklıklar 10 dereceyi aştığında çiçek açmaya başlar, 10 derecenin altına düştüğünde ise yaprak döker. Aralık ayında ağaçların çiçek açması hiç normal değil. Buzulların erimesine bakmamıza gerek yok artık sokağımızda bunları görüyoruz. İklim değişikliğinin tam ortasındayız” diye konuştu.

Prof. Dr. Tolunay, “Türkiye’de iklim rejimi değişti. Bunun etkilerini ekonomide, tarımda, sanayide ve turizmde de göreceğiz. Acil uyum planları yapmamız önlemler almamız şart. Artık farklı bir iklime daha tropikal bir iklime geçtik diyebiliriz. Subtropikale yakın. Uzun süreli yağışsız ve uzun süreli şiddetli yağışların olduğu zamanlara geçiyoruz. Kuraklık artık farklı bir boyuta geldi” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Beyoğlu’nda 3 Metre Uzunluğunda Piton Ele Geçirildi
Aralık Ayı İşsizlik Ve Kısa Çalışma Ödemeleri 5 Ocak'ta Yapılacak
Arjantin'de Tepkiler Sonuç Verdi: Kürtaj Yasağı Kaldırıldı

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
30.12.2020

istanbulun mu? dünyanın a. koyduk resmen. ocak ayında 17 derece sıcaklık nedir ya?

30.12.2020

cehape yüzünden neler oluyor !

30.12.2020

:))))))

Pasif Kullanıcı
30.12.2020

Normal değil tabi amk dünyanın anasını sikti kapitalizm. Pandemi dönemi dahi zarar edeceğiz diye 15 gün tüm üretimi durduramıyor dünyanın hiçbir ülkesi. Dünyayı bir kapatıp açsak kendine gelecek. Asya zaten komple dünyaya yük. Hava kirliliği salgınlar nüfus yoğunluğu vs. Çok değil 10 yıl önce bu zamanlar diz boyu kar yağardı. Şimdi kar görmek için dağların tepelerine çıkıyoruz. Aralık bitiyor 2 gün sonra hava güneşli. Doğanın bu duruma bir cevabı olacaktır insanoğluna...

30.12.2020

Çok korktukları virüs değil, doğa hepsini temizleyecek haberleri yok salakların. :D

TÜM YORUMLARI OKU (15)