İstanbul'un Açık Hava Müzesi Olarak Bilinen 4. Levent Mahallesi Mozaikleri

İstanbul ve 4. Levent denildiğinde akla ilk olarak muhteşem güzellikteki mozaikler ve açık hava müzesini andıran atmosfer geliyor. İşte sizler için hazırladığımız 4. Levent mozaik rehberi...

Kaynak: @Seda_Ozen

Yapımına 1947’de başlanmış Levent Mahallesi, adını Osmanlı Dönemi’nde, 18.yy da bu yörede bulunan Levend Çiftliği’nden alıyor.

galeri3.arkitera.com

Örnek bir Cumhuriyet mahallesi olarak tasarlanan Levent, 1930'lu yıllardan itibaren modernleşip, 1950'lerde bu modernleşme yoğun olarak devam etti.

Levent mahallesinde kendini gösteren bir milliyetçilik yer alsa da iki Dünya savaşının ardından dünya dinamiklerinin değişmesi ile beraber hızla değişti.

Türkiye’nin politik, ekonomik ve ayrıca mimari üretimi üzerinde olan etkileri de göz önünde bulundurulunca özellikle mimari dinamikleri değişikliği Levent mahallesinde rahatlıkla göze çarpabiliyor.

Bu dönemde modern tarzda mimarinin kendini ülke içerisinde göstermesi dünya modeli aracılığı ile yoğunlaşıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından biri olan Kemal Ahmet Aru ve Rebii Gorbon tarafından tasarlanan mahalle, dönemin önemli sanatçılarının mozaik eserlerinin bulunduğu bir mahalle olarak, Türkiye’de modern dönemdeki ilk kamusal sanat örnekleri barındırır.

Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki 2. mozaik duvar pano serisi 4. Levent’te yer alır.

Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait bir diğer mozaik, yine 4. Levent mahallesinde...

Nurullah Berk, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ercüment Kalmık ve Ferruh Başağa, 4. Levent mahallesinde eserleri olan sanatçılardan yalnızca birkaçı.

Bu sanatsal işlemlerin 4. Levent Mahallesi konutlarının cephelerinde işlenmesi ve sergilenmesi, kamusal sanat bağlamı içerisinde Türkiye içerisinde olan geniş ölçekli uygulamaların ilkidir.

4. Levent Mahallesi, rasyonel ve fonksiyonel mimari üslubu ve sadeliği ile bahsedilen mozaik panoları ön plana çıkarabilecek düzeyde bir görünüşe sahip olmasına rağmen, 2000'li yıllardaki mimari değişim rüzgarları, ne yazık ki çoğu mozaiğin sonunu iyi sonlandırmadı.

2000'li yıllarla beraber mahalledeki yapıların sadeliğini tamamen bozan reklam panoları ve işyerleri tabelaları, yapıların cephe özelliklerinin önüne geçti.

Kent hafızasında yer bırakması gereken sanatçıların duvar resimleri ve mozaikleri, kamusal sanatı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ortaya konulan modern mimari üslup ile birlikte mahalle ölçeğine taşıyan yegane işlerdir.

Günümüzde 4. Levent mozaikleri çevresinde yer alan pek çok görüntü kirliliğine maruz kalsa da dernek ve belediyeler tarafından yapılan çalışmalarla bu mozaikler yaşatılmaya devam ediyor.

İşte 4. Levent Mahallesinde yer alan bazı mozaikler 👇

Ferruh Başağa

👇

Ferruh Başağa

👇

Bedri Rahmi Eyüboğlu

👇

Bedri Rahmi Eyüboğlu

👇

Eren Eyüboğlu

👇

Sabri Berkel

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Fransa'daki Sokak Çukurları İçin Yapılan Mozaik Çalışmasını Örnek Alan Kadıköy Belediyesi Asfalta Şükrettirdi
Bulduğu Çakıl Taşlarıyla Birbirinden Muazzam Mozaikler Yapan İngiliz Sanatçı Justin Bateman
Lego Sanatçısı Sawaya'nın Elinden 12 Hayret Verici Sanat Eseri

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
06.02.2022

Canım mahallem

06.02.2022

istanbulun en güzel en yaşanabilir en merkezi yeridir levent levent çiftliği diye geçen levent 1950 lerde 1. levent emlak ve kredi bankası tarafından yapılan konutlarla yerleşime açılırken o dönemin gazetelerinde "gündüz kondu" veya "kim dağ başında yaşamak isterki" şeklinde manşetler atılmış ve bu günün kuruyla 500 bin tlye villa alınabiliyordu o dönemde şu an en uygun villa fiyatı 8 10 milyon civarı alacak gücüm olsa deniz kenarımı leventmi deseler düşünmeden levent derim şehrin kaosu ve gürültüsünden bir anda arınabiliyorsunuz tabi gayrimeşru işlerde çok döner ama sana bana uğramaz onlar rahat dolaşırsın yani

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ