İstanbul Trafiğinden Bir Daha Şikayet Etmeyeceksiniz! Çin'de Yaşanan Gelmiş Geçmiş En Uzun Trafik Tıkanıklığı

İstanbul trafiğinden daha beter bir şey olamaz diyenlerdenseniz tekrar düşünün. Çin'de yaşanan ve tarihe 'gelmiş geçmiş en uzun trafik tıkanıklığı' olarak geçen kriz İstanbul'dan daha kötüsü olduğuna bir kanıt! İnsanların kamp yapmasına sebep olacak kadar uzun süren trafikte yaşananları ve nedenlerini içeriğimizde derledik. Buyurun! 👇

Çin binlerce yıllık tarihi ve günümüzde edindiği konumla gündemden hiç düşmeyen bir ülke.

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin'in buna dayalı problemleri sadece 21. yüzyıla özgü değil. Bazen bizlere acımasız gelen nüfus politikaları ile geçmişten beri sürekli kontrol altına almaya çalıştıkları insan sayısı birçok alanda soruna yol açıyor.

Ciddi sorunların yaşandığı alanlardan biri tabii ki de trafik... 2020 yılındaki resmi sayıma göre ülkede milyonlarca kayıtlı araç bulunuyor.

Yetkililer sürekli artan sayıları kontrol altına almak için çeşitli önlemlere başvuruyor. Hem ulaşımı kolaylaştırmak hem de kirliliği azaltmak için atılan adımlar ise ne yazık ki sonuçsuz kalıyor. Tüm bu biriken çözümsüz sorunların bir noktada krize yol açması da tabii ki beklenmedik değil!

Çin, 2010 yılında da benzer sorunlarla mücadele ediyordu, o yılki sayımlar da günümüzden pek farklı değildi...

Ülkenin tarihine geçecek olan en büyük trafik krizlerinden biri de işte bu yıl yaşanmıştı. Sıcak bir Ağustos günü başlayan ciddi trafik tıkanıklığı tam 12 gün boyunca krize neden olacaktı. Olaya geçmeden önce tabii biraz nedenlerinden ve kullanılan otobanın durumundan bahsedelim! 👇

Söz konusu tıkanıklığın yaşandığı yol Çin'in genelde kömür taşımacılığı için kullanılan G110 otoyoluydu.

İç Moğolistan'ı Çin'in başkenti Pekin'e bağlayan bu ulusal otoyol, başkent için en önemli ve kritik yollardan biriydi. Kömür ihracat ve ithalatı için kullanılan bu yol ne yazık ki taşımacılık için az seçenekten biriydi; çünkü demiryolları Çin'de yaygın bir ulaşım yolu değildi.

Kömür ne alaka derseniz Çin kalabalık nüfusunun ve sanayisinin enerji ihtiyacını büyük oranda kömürden sağlıyordu.

www.youtube.com

Dünyada bulunan kömür yataklarının yüzde 13'ü Çin'deyken yüzde 10'u da komşusu Moğolistan'da bulunuyor. Dolayısıyla Çin Moğolistan'dan hatırı sayılır ölçüde kömür ithal ediyor. Sırf bu iş için iki ülkeyi birbirine bağlayan 7 adet önemli yol bulunuyor. G110 da bu otoyollardan biri.

Demiryolu kullanılmadığını da akılda tutarsak kömür taşımak için tek yol büyük kamyonlar; G110'un görevi de bunları Pekin'e ulaştırmak.

Burada patlak veren bir diğer sorun da kömür taşıyan bu kamyonlar arasında yasadışı olanlarının da bulunması. Kömür ticaretinin önemli olduğu Çin'de lisanssız madenlerden yasadışı kömür alıp satmak da ne yazık ki sık karşılaşılan bir durum. Hal böyle olunca G110 otoyolu ciddi miktarda kamyon ve tabii ki ağırlık taşımak zorunda kalıyor.

Hükümet aslında G110 otoyolunu büyük ölçüde kamyonlar tarafından kullanılması için inşa etmişti.

Maalesef insanları yolu kullanmaktan alıkoymak sandıkları kadar kolay olmamıştı ve birçok insan Pekin'e gitmek için G110'u tercih etmeye başlamıştı. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde ise krizin patlak vermesi gecikmemişti.

14 Ağustos günü kamyonlar ve özel araçlar derken tam 100 kilometrelik bir trafik tıkanıklığı yaşandı... Üstelik bu trafik 12 gün sürecekti!

Burada komik olan ise saydığımız nedenlerin yanı sıra tıkanıklığa asıl sebep olan şeyin yol tamiri olmasıydı! G110 otoyolu taşıdığı tüm bu ağırlığa dayanamamış ve kendisini bırakıvermişti... İnşaat halindeyken yol kullanılmaya devam edilince de bu felaket yaşanmıştı.

5 gün sonunda yolun yarısı adeta bir otoparka dönüşmüştü. İnsanlar araçlarının içinde kamp yapıyordu sanki.

autojosh.com

Bu karışıklıktan yararlanmak isteyen sokak satıcıları da işin içine dahil olunca tıkanıklığın sonu gelmiyor ve büyümeye devam ediyordu. Böyle böyle tam 100 kilometre uzunluğunda bir trafik meydana gelmişti.

İlk hafta yolun kullanılmasını engellemek için yapılan çağrılar dikkate alınmadığı için her şey daha kötü hale gelmişti.

Ta ki 12. günün sonuna kadar insanlar yolda arabalarında ve kamyonlarında konaklamak durumunda kalmışlardı. Trafik asla ilerlemediği için oyunlar oynuyor ve yürüyüşe çıkıyorlardı. Bu kriz bir şekilde atlatıldı fakat dünyanın en uzun trafik sıkışıklığı olarak da tarihe geçti.

Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Gelecekte Trafik Işıklarına Dördüncü Bir Renk Eklenebilir!
Rolls-Royce, Ay'ın Üzerinde Bir Nükleer Reaktör İnşa Edeceğini Açıkladı!
Dünyanın Dört Bir Yanındaki Ülkeleri Ziyaret Eden Turistlerin Uzun Süre Etkisinden Çıkamadığı 15 Kültür Şoku

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
21.03.2023

Hayatlarından 12 gun gitti

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ